Bukan Blog Kamu: June 2015

Tuesday, June 30

PENGALAMAN BERSALIN NORMAL YANG MENGERIKAN - DUA




Terima kasih sudi baca di episod satu.. meh saya sambung
sikit je lagi kasi hantam sampai habis di episod dua...


masa baby dikeluarkan dari perut, saya tak tengok
sebab pejam mata menahan sakit..  tapi disuruh bukak mata
"Ok baby dah selamat keluar.. tengok ni dapat baby ape"
soalan ditanya dek sister.. saya pun jawab "perempuan" 


ok saya first time bersalin normal.. bila baby dah
 keluar ditimbangnya maka taulah ape pasal susah nak
 keluar di awalnya.. baby seberat 3.45kg duk dalam
 perut rupanya... yup baby agak besar.. kene jugak la
gunting.. tapi tak ingat berapa banyak kene gunting..
kene gunting tak sakit sebab dah kebas dek epidural..

Tapi masa uri dibawak keluar saya tengok.. ee macam tu
rupanya dan rasanya bila uri keluar.. sakit jugak ek..
baby dah dibersihkan dan dipotong tali pusatnya..
saya tidur balik lepas baby keluar.. lepas tu kene kejut..

nah baby.. dibaringkan baby tu atas dada..
tapi ntah.. saya tak berapa ingat muka dia macamane
masa tu.. mata saya bukak kecik je..nampak jela baby..
alaaa suwitttt sangat.. nak naness malu hikhik..
eh baru saya perasan.. sepanjang proses nak beranak tu
saya tak nanges.. walaupun masa sakit..saya fokus nak
keluarkan baby cepat2.. lagipun lalok dan ngantuk bila
masa pulak nak nangis kesakitannye hehehe..

dah bersalin, proses nak menjahit la pulak.. hmm..
memang rasa la bila dijahit.. berkerut2 muka menahan sakit
dan mengantuk.. yang ni kelakar.. saya kene jerit dengan
doktor.. "puann bangunn!" tersentak saya bangun dari tidur..
menganga kot saya tidur kesan dari ubat dan keletihan...
mesti doktor tu ingat saya dah mati kot haha.. sebab saya
tersandar dan tertidur.. ngantuk la.. dahla sakit tengah jahit..
masa tu nampak jugak la doktor bizi menjahit.. ada nurse
duk tepi guna alat penyedut darah.. hmm banyaknye darah..

doktor pun berhenti menjahit.. saya tengok je... haa lega..
tetiba.. saya dengar bunyi pancutan air.. eh ape tu saya tanya..
dalam kepala ingat saya terkencing.. tapi pelik gak sebab
tak mungkin kencing.. tiub kencing dah masuk.. abih bunyi ape?

masa tu saya tengok doktor tu panik.. saya lagila panik..
apakah? adakah? mengapakah? kalut lagi.. lepas tu saya
tak ingat pape.. tidur balikla.. takde rasa sakit pape kan..
dan saya tak ingat ape jadi.. yang saya tau saya disumbatkan
dengan gauze 2roll.. dan jahit ape ntah lagi...

selesai proses jahit2 yang makan masa 40minit tu abih,
barula asben saya dipanggil masuk.. tersengeh saya nampak
dia kat depan pintu.. sampai dah akhirnya buah hati dari jauh..


"dah jumpa baby?"

"dah.. azan pun dah.. gambar pun dah amik..
tahniah ayg.. dapat bersalin normal jugak"

"tanak beranakkkk lagi.... sakittttttt"

"haa? jangan le camtu"

"ye la sakit.. baru tau sakit cemana"

bla bla bla bla.... sembang ape lagi tak ingat..
hal kita lakimini mane leh cerita detail tisstisstiss

datang la m.o nak terangkan sesuatu pada si suami...

"ya tahniah encik.. isteri dah selamat melahirkan..
cuma kami nak bagitahu, yang kita akan hantar 
isteri encik ke seremban ya lepas ni.. isteri encik
mengalami bleeding atau bahasa lainnya tumpah darah..
harini pakar kami takde.. kalau tengok bacaan nadi
dia agak tinggi.. cuba encik tengok tu.. 150 lebih..
kalau normal kene bawah 100 je.. kami kene hantar 
dia ke sana untuk pantauan dari pakar sana.. dia akan
dimasukkan darah dari tabung darah kami.. boleh ya?"

lebih kurang gitulah seingat saya penerangan doktor
tu.. ohh baru la saya tau.. bunyi pancutan yang saya sangka
kencing tu bukan la kencing.. tapi pancutan darah rupanya..
patutla doktor tu panik.. kalau dia panik saya pun panik..
tapi sebab tak tau ape masalahnya.. yang saya tau masalah
saya nak tidur je.. penat dah meneran.. perut lapar..

masa proses jahitan tu.. saya guna bahasa isyarat je
kat nurse.. nak air.. datang la nurse bawak air.. nak cakap
pun dah takde tenaga.. saya sedut air guna straw selaju2nya..
fuhh lega.. ada jugak nurse offer nak milo tak..
saya kata boleh.. lapar neh.. hehe.. dapat la milo segelas..
lapik sikit perut yang kebuluran tu.. barula ok sikit..

saya pun tunggu la proses discharge wad dan proses untuk
ditransfer ke hospital besar seremban..makan masa 2jam gak
barulah selesai..sian kat mak dan akak saya tunggu lama kat
luar dari labour room tu.. nak masuk tak boleh.. bila dapat
keluar sempat jugak saya ucap terima kasih kat doktor dan
nurse yang bertungkus lumus membantu proses bersalin tu..

terus saya ditolak guna stretcher nak menuju ke ambulan..
dan saya dapat tau... muka saya pucat lesi sebab dah
kehilangan darah yang banyak.. tak tengok cermin.. tak
tau rupe cemana mesti macam ape ntah hehehehe..
maka terbaringlah dalam ambulan nak menuju ke
seremban pulak.. masa tu dah jam 7 petang.. sempat
jugak jumpa akak, abang long dan anak2 buah saya
kat depan pintu ambulan.. diorang follow belakang..
asben bizi uruskan hal discharge ibu dan anak..

dalam ambulan.. saya ketiduran lagi.. sampaila
hospital seremban.. terus masuk ke labour room..
diperiksa dengan doktor bergilir2.. kene intebiyu lagi..
rupanya dalam labour room takleh main empon..
tapi saya mintak gak  nak call cik asben jap..


view dari wad saya menginap...


dapat la cakap dan diorang pun dah sampai jugak..
dan saya mintak makanan.. laparnya.. masa tu dah
pukul 10 malam dah.. nasib baik mak ada bekalkan
nasi dan lauk dari rumah.. asben pun datang dengan
makanan.. tak boleh bangun.. disuapnya saya sampai
habis makanan bekal tu.. fuhh kenyang alhamdulillah..
maka baliklah suami dan family yang lainnya ke batu
kikir semula yang amik masa sejam jugak dari seremban..

masa pun berlalu.. saya ditahan di labour room
untuk pantauan dan dimasukkan darah dan air...
tiap 2 jam baby dihantar pada saya untuk disusukan...
syukur dapat jugak susukan baby dari awal lagi..
subuhnya baru la selesai air dan darah tu habiss...

sepanjang duduk dalam labour room tu dengar jugaklah
ibu2 lain bertarung nyawa nak melahirkan anak.. insappp
saya duk kat dalam tu.. dengar aje lolongan dan rintihan
ibu2 tu dalam kesakitan yang amat sangat nak melahirkan..

saya nak main enset tapi asyik kene tengok je hihi..
dapat jugak curi2 main enset dalam selimut hehe..
tu pun dah siang baru dapat main..siap update status
lagi kat facebook.. bosan le duk dalam tu.. ada enset
takde la bosan sangat.. dapat gak menyembang2...

dah selesai urusan saya dicek dan dipantau akhirnya
saya dihantar ke wad setelah semua berpuas hati dengan
progress saya yang semakin baik.. nadi pun dah ok
bila 2 tabung darah selesai dimasukkan.. saya pun rasa ok..
best jugak duduk wad hospital seremban.. hospital baru...
wad baru.. selesaaaaa sangatt..nyaman je rasanya hehe..
dan yang lagi best, kawan saya yang ditransfer ke seremban
tu pun sama wad jugak.. cuma katilnya jauh sikitla..
dari pilah ke seremban wad yang sama haha best betoyy..
boleh sambung gosip2 lagi masa dalam wad hihi..

hari jumaat hari kedua di wad seremban.. ada bunga2 nak
discharge..dah seronok dah..  tapi bila dicek dek m.o katanya
orang yang sakit jantung ni kene duduk wad lagi dalam
5 hari.. lepas tu baru boleh keluar.. saya pun menunggg jauh..
jauhnya family nak datang dan berulang dari rumah
ke seremban.. cik laki pulak ada program hari isnin..
saya boleh bayang susahnya keadaan tu.. seddeyyy!

datang pakar pulak bagi solution yang bagusss..
takpe hantar balik ke hospital pilah.. kat sana pakar
sudah balik dan boleh cek dia kat sana.. dekat dengan
rumah katanya.. barulaaaaa legaaaaa sikittttt...
Maka petang jumaat tu sekali lagi proses nak ditransfer
semula ke hospital pilah.. sempat jugak jumpa sahabat
 lama yang kerja kat hospital seremban tu.. jumpa
depan pintu ambulan pun jadiklah kan ain hehe..


 dalam ambulan menuju ke hosp k.pilah



sampai di pilah pulak.. ada tragedi lain... yang ni rare..
turun dari ambulan, ntah sape ya nak panggil dia
terus tolak saya yang duduk di wheel chair tu ke
bahagian emergency.. nurse 2 orang yang teman
saya dari seremban tu bagitau.. kenapa hantar kat sini..
dia kene hantar ke wad ibu dan anak.. bukan kat sini..
eh tak boleh.. jawab diorang.. dia kene screening dulu
kat sini baru boleh hantar sana.. pulak dahh..
abih tu report dari semban tu tak laku ke..
buat penat jela saya dicek banyak kali dan
setebalnya fail bawak dari sana tu.. nak kene cek
balik pulak dah kat emergency.. saya pening...

memang ada kekalutan sikitla.. saya masa tu lemah
yang amat sangat..nak keluar suara pun tak larat..
tidur tak cukup.. badan lemah.. nak melawan pun tak reti..
kalau saya sihat mesti saya bising dan melawan potpet2..
doktor2 kat situ yang rasanya H.O atau M.A kot
duk cek saya segala..sian tengok baby nangis nak
susu.. diorang pulak sebok nak cek2.. patutnya
refer la dulu fail atau dokumen yang dah dibekalkan
dari hospital seremban tu.. buat ape nak cek lagi..

yang sakit hati tang diorang amik darah..
cucuk guna jarum besar atau nama lainnya branula
2,3 kali pulak tu kat pergelangan tangan.. salah kot..
tampal dengan plaster.. rasa nak sepak je muke dia.. grrr
sakit gilee woii.. dahla salah pulak.. dia tak kompiden
rupanya.. dia cucuk plak kat pelipat tangan ni pulak..
ko pikey cemana aku nak susukan anak bila branula
tu ada kat celah pelipat lengan ni? Bingung betoyy..

saya dah beribu kali kene amik darah.. pertama kali
orang amik darah guna branula tu.. terasa cam bengong je..
Dah cucuk ditadahnya dengan 3 botol.. masa nak tukar
botol tula menitik darah keluar memancut dari tangan..
haiyya.. nak amik darah guna syringela ngok..
tarik lepas tu baru masukkan dalam botol..

tak lama tu datang cik suami yang baru sampai..
saya pun cerita masalahnya.. nurse yang temankan
saya dari seremban pun duk merungut jugak..
apelagi.. ngamukla cik laki ai yang garang tu
dengan doktor kat situ., ha tau takut.. hehee..
terus diorang cepatkan proses hantar ke wad..

tapi saya dihantar ke labour room lagi....
bermalamlah saya kali kedua di leburrum..
macam biasalah untuk pemantauan..
dah duduk kat leburum memang asyik dengar
jela ibu2 nak beranak... insap lagi duk situ.. hehee..
esok paginya lepas sarapan barulah dihantar ke
wad semula.. wad yang mula2 saya duduk dulu..

Sepatutnya saya kene duduk sampai isnin..
lepas ditransfer dek seremban hari jumaat tu..
tapi alhamdulillah.. hari ahad datang dah pakar
otai.. dia kasi saya keluar tanpa diminta..
syukur sudah boleh balik rumah.. barulah
air mata keluar nanes masa nak bagitau cik
laki mintak jemput.. nanges sebab happy
sangat dapat keluar setelah 9hari berkampung
di hospital.. bagi saya lama.. lama sangat rasa..

Yang besnya... saya ditawarkan untuk masuk
implant secara percuma.. yang dah tau mesti
taukan berapa harganya.. benda free sape taknak..
dah bincang dengan suami maka setujulah kami
untuk diimplantkan nanti bulan depan...
percuma  sebab kes sakit jantung tula..
alhamdulillah rejeki.. lepas 3 tahun nanti bolehla
nak beradikkan si irene nafisa ni nanti kan kan.. hihi

selesai sudah cerita 9hari di hospital yang banyak
saya skipkan.. cerita yang penting2 dah la ye..

Kesimpulan
* jika anda ada masalah serahkan saje pada ahlinya..
Jika anda nak beranak serahkan diri anda pada ahlinya..
ahli2nya tau nak mengendalikan macam mana..
samalah kalau paip rumah anda bocor.. anda serahkan
tugas tu pada si tukang paip.. jangan disebabkan nak jimat
anda bikin sendiri boleh bikin jadi lagi hancur.. samala
dengan kes beranak2 ni.. ada yang lebih suka nak beranak
sendiri di rumah kononnya lebih selamat tanpa ubat2..
nak kan keselesaan sanggup korbankan keselamatan diri..

teringat mak saya cerita.. kalau zaman dulu2 ada kes tumpah
darah memang ibu tu biasanya akan meninggal dunia..
darahnya tumpah melurut ke bawah rumah kayu...
suka saya dengar mak saya cerita zaman2 dulu punya
hal beranak pinak.. susah.. zaman dulu tak banyak kemudahan..
untung orang sekarang.. sekurang2nya kalau ada masalah
dapat jugak melahirkan anak dengan pembedahan...

tapi ada jugak yang enggan nak  beranak di hospital yeh..
berani sungguh mereka2 itu.. kalau selamat alhamdulillah..
kalau ada masalah macam koyak ke atau lelain ke datang
jugak ke hospital ye tak hehe.. cemana nak buat lagi kan?

* bila dapat bersalin normal ni barulah tau nikmatnya cemana..
dulu dah rasa czer.. yang kedua ni normal.. tabik spring
dengan ibu2 yang punyai anak ramai.. macam mak saya 8 anak..
ibu mertua 11 anak.. nenek saya 9 anak.. mak2 sedara pun ada
anak ramai2 jugak.. kuat.. kental dan kagummm hehe..

sebab tulah kita tak boleh derhaka dengan bonda..
kompom neraka kalau derhaka tak terampun..
susahnya ibu mengandung, melahirkan dan membesarkan
memang takkan dapat balas jasa2nya meskipun
dengan wang berjuta.. takkan sama...
hargailah ibubapa anda selagi hidup..
bila anda dah jadi ibubapa barulah tau kehidupan
menjadi ibubapa.. susah ke senang ke hadaplah..

*apa yang ngeri dalam kes bersalin saya ni?
bagi saya ngeri sebab saya dilalokkan dengan tujuan
untuk mengurangkan kesakitan supaya jantung saya
yang bermasalah ini tidaklah stress sangat...
memang la tak berapa sakit (tapi sakit gilak jugak)
tapi saya manjang ngantuk jela masa proses bersalin..
kuatkan hati nak keluarkan baby jugak dan akhirnya....

yang keduanya ngeri bila dapat tau nak dihantar ke
hospital besar bila bukaan dah 7cm.. mujurlah hospital
besar menolak sebab dah lewat dan membahayakan saya..

dan yang ketiga, dari awal lagi masa dalam wad saya
dah dimaklumkan yang saya bakal digunakan vacum..
sebagai bantuan untuk memudahkan saya bersalin
supaya tidak stress kuat pada jantung saya.. dan
semestinya pakai vacum gile punya sakit tau..huhu..

ok tuje.. hehe.. ape pun saya nak ucap syabas dan
jutaan terima kasih tak terhingga pada semua staff
hospital yang memberikan perkhidmatan mereka
dengan cemerlang.. walaupun dipindah2kan kesana
kemari saya taklah kisah sangat sebab saya tau mereka
cuba buat yang terbaik untuk saya.. kebetulan je hari
yang saya bersalin tu pakar otai sedang bercuti..
kalau ada mesti saya tak ditransfer ke hospital besar
untuk pantauan pakar..pengalaman manis dan pahit
yang bagi saya wajib dikenang dan dicoretkan
dalam blog ni.. senang boleh baca balik kan hehe...

begitulah flashback saya..
tima kasih sudi baca sampai habis...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Program Menarik Dengan Hadiah Lumayan di Jambatan Kedua Pulau Pinang



ok sedikit promosi program menarik di pulau pinang..
anda nak join dan nak memenangi hadiah lumayan?
teruskan bacaan anda ke bawah dan dapatkan maklumat
mengenainya.. jangan lepaskan peluang okeh...

Program di Jambatan Sultan Abdul Halim 
Mu'adzam Shah (Jambatan Kedua Pulau Pinang) 

 Pada yang tak tinggal kat belah utara, atau belum pernah
 lagi melancong kat Pulau Pinang terutamanya,
 inilah masanya nak merasai sendiri pengalaman
 menggunakan Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam 
Shah atau orang dok sebut Jambatan Kedua Pulau Pinang. 

Biasanya pun, kalau orang nak guna jambatan ni, kena guna 
kenderaan sama ada motor kaa...kereta kaa...lori kaa...but ade 
satu acara yang membolehkan korang guna jambatan ni naik 
basikal...hehehe... Citer dia lagu ni haaa.... 

Pada tahun ini, ada dua event yang akan di organise oleh 
Jambatan Kedua Sdn Bhd. Pada yang suka acara yang menguji
 ketahanan mental dan fizikal, boleh la join Merdeka Hunt yang
 akan berlangsung pada 29 Ogos 2015 ni nanti... 

Pada yang suka pada aktiviti berbasikal santai bersama 
keluarga, boleh pulak join pada 20 Disember nanti... 
Meh aku nak story satu-satu.. 

Merdeka Hunt - 29 Ogos 2015 

Aktiviti Merdeka Hunt ialah acara Treasure Hunt yang diadakan
 bersempena dengan sambutan Bulan Kemerdekaan tahun ini. 
Pada yang suka aktiviti macam ni, boleh dapatkan borang 
penyertaan dengan klik di sini. Yuran penyertaan ialah 
RM 300 untuk satu pasukan di mana minimum pasukan
 seramai 2 orang dan maksimum 4 orang. 

Hadiah best menanti pemenang iaitu : 
Tempat pertama : RM5,000 
Tempat Kedua : RM 3,000 
Tempat Ketiga : RM2,000 
Saguhati (4th-10th place) : RM 250.00 

Memang berbaloi melabur RM 300 pastu dapat hadiah ribu riban... 
nak tengok media release berkenaan event ni..? Klik sini.. 
Kalau ada syarikat korporat yang sudi nak sponsor, 
boleh emel kepada (syuhada@jambatankedua.com.my)



JKSB Ride - 20 Disember 2015
 JKSB Ride ialah acara berbasikal santai bersama keluarga
 dan rakan-rakan. Program ni sebenarnya adalah untuk mengutip
 dana untuk Tabung Bencana Alam Yang Dipertua Negeri 
dan Pertubuhan Kebajikan di sekitar Negeri Pulau Pinang. 

Tapi kena ingat tau.. Acara ni bukan pertandingan.. Jangan racing 
atas jambatan pulak sebab ni acara santai bersama keluarga.. 
Yuran penyertaan ialah RM 95 sahaja dan penyertaan adalah untuk 
yang berusia 12 tahun ke atas. Untuk menyertai program ni, 
daftar kat sini. Yang ni pun kalau ada sesapa pihak korporat yang 
berminat nak taja, emel kepada syuhada@jambatankedua.com.my 

Kalau nak baca media release berkenaan event ni, leh tgk sini.. 
Ok..kalau nak tau maklumat lanjut, boleh ke JKSB website, 
http://www.jambatankedua.com.my atau "LIKE" facebook di


 Pas join dedua aktiviti ni, boleh la jenjalan kat sekitar Penang.. 
Penang best wo..cari Nasi Kandar, Char kuey tiaw... 
MARVELLOUSSS...!! Ok tu jaaa nak habaqqq..!! 

sumber iklan


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, June 27

10 GAMBAR TYPO LAWAK BERJAYA DIRAKAM



Pernah typo dikala menaip?
mustahil tak pernah langsung.. musti ada punye!
alangkan menulis pun boleh salah eja..
inikan pula berkeypad bagai.. tuptaptutaptup..
Dah salah eja.. tengok gambar2 bawah ni..
bikin saya gelak je bila baca sebab teringat diri
sendiri pun cenggini gak lalu diejek dengan kejam
oleh cik laki guwe yang suke ejek bini dia.. grr..
suke taip lelaju memang le salah ye dokk..












Kahkahkahkah.. yang las skali ni bikin gua dekah2 gelak..
sian dia taip banyak kali.. penah gak camni tapi xdela
maki keypad tu sebab salah sendiri yang naip tak hati2 hihi..

ok sumber gambar dari facebook ya.. makasih..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, June 24

PENGALAMAN BERSALIN NORMAL YANG MENGERIKAN



Kenapa ngeri pulak?... ha baca sampai habis yeh..
cerita ini bukan bertujuan untuk menakutkan dan
menyeramkan sesiapa.. tetapi sekadar berkongsi kisah
pengalaman pertama bersalin secara normal sebab anak
yang pertama bersalin secara czer.. emergency pulak tu..
lagi ngeri sebab bius tak jalan tapi perut dah kene kerat.. eeee

nah baca kat --- SINI ---

Dipendekkan cerita dari awalnya saya datang buat checkup
tumpang di klinik desa di kampung saya batu kikir... plan
dah nak bersalin di sini bukan di tempat duduk saya di ipoh..
 dari klinik desa, saya diminta ke klinik kesihatan ibu dan anak
untuk rawatan doktor... dari KK tu saya diminta ke hospital 
daerah pulak untuk rawatan selanjutnya ke pakar... sebab?

Ada masalah jantung.. bukan sejak mengandung..
tapi sejak zaman2 sekolah lagi dah ada.. jadi kena ada
pemeriksaan rapi dari pakar.. penyakit ni taklah serius mana
cuma kene pantau jugaklah.. kalau tak diperiksa boleh jugak
jadi bahaya kan.. so ai folooo aje setiap kali checkup itu ini..
Sebab tu buku pink ai tebal dan hancorr haha.. lunyai kotau!

Sampai aje di hospital kuala pilah, cek itu ini maka saya kene
admit ward untuk diperiksa oleh pakar pada jumaat 29.5.15..
Mujur bawak beg segala.. maka bermulalah saya ditahan wad
sehinggalah hari yang ke 9.. kata doktor, kamu ditahan disini
sampai waktu bersalin ya.. waduhh.. sedih jugak masa tu..
sedih sebab dah tiba masanya nak berenggang dengan
abang long nawfal.. dari lahir sampailah umur dia sekarang
ni 2 tahun setengah belum pernah lagi berenggang lama2

ringkasannya, saya duduk dalam wad 5 hari sebelum
bersalin.. mujurlah hari ke 5 tu sakit nak beranak tu dah
mula menjengah.. susah hati kalau lambat lagi bersalin..
berapa lama nak duduk wad? Takkan nak tunggu 40minggu?

Dalam 5 hari tu, saya dijaga rapi.. di cek hari2.. kadang2
datang jugak contrction.. tapi tak regular.. ada gak cadang
nak mintak balik.. tapi pakar tak kasi.. lagi pulak, dah mula
sakit perut datang.. tapi belum lagi ada tanda nak bersalin..
Hmm bersapau lah dalam wad.. orang lain dah keluar masuk..
kita aje duk dalam wad.. perhati je ibu2 yang dah bersalin..

Yang bestnya nasib baik ada kawan.. boleh pulak terjumpa
kawan lama.. sama2 mengajar jadi cikgu dulu tahun 2009..
kebetulan je terjumpa.. dan bila dia dimasukkan dalam wad..
katilnya depan mata je hihi.. ada gak kawan bergosip..
hari yang saya nak beranak tu, kawan ni nak ditansferkan
ke hospital seremban untuk operation.. sebab OT di hospital
tu ada masalah sikit..sedih sebab nak berpisah wad pulak..
hilang la gang dalam wad nanti lepas bersalin....

Yang jenuh sikit bila H.O buat kerja.. tiap kali tukar orang
baru mesti diintebiyunya kita.. jemu pulak nak jawab
soalan yang sama berulang kali.. rasa nak cakap je,
"Ape kata doc baca je dalam file tu.. semua dah tertulis"
tapi takpelah.. orang baru.. kita layan aje deme buat keje..
walaupun soalan yang dibagi kadang2 memang taktau
jawpannya.. jawapan semua ada dalam file.. mohon
doktor2 osmen ni kene rajin la sikit membaca hewhew..
Kalau tak kene marah la dengan pakar depan patient..
senario yang biasa tengok dalam wad.. hehe...

Ada gak yang tanya dari kalangan nurse dan doktor..
kenapa nak bersalin di sini? Duduk ipoh.. checkup kat
ipoh.. combine clinic kat hospital besar tapi datang nak
bersalin kat hospital daerah.. jenuhla nak jawab..
Tapi jawab gak sebab nak pantang kat sinila.. senang kan..
walaupun sebenarnya tu bukanlah jawapan yang tepat.. hihi..
jawapan nak selamatkan diri je dari bebelan dan leteran.

Hari kedua dalam wad.. saya diminta untuk dibuat echo..
gambar tu dalam bilik echola..nak cek keadaan jantung terkini..
M.A yang oncall hari ahad tu cek.. dapat result echo simpan
dalam file untuk rujukan pakar nanti.. bila ditanya, memang sikit je
masalahnya ada injap bocor sikit... buat ecg pun normal je..

Hari ketiga.. sekadar berjumpa dengan doktor bius..
doktor tu terangkan yang saya akan dimasukkan epidural
untuk mengurangkan kesakitan nanti.. saya pun folo jela
apa plan2 doktor ni rancangkan untuk saya.. pethidine
injection pun akan dimasukkan nanti.. saya angguk2 jela..

Hari keempat.. contraction pun datang.. kerap jugak..
Cek bukaan pun baru je 2 cm.. jauh lagi tu.. hmm..
tapi belum sakit kuat.. dalam tengahari saya dimasukkan
pethidine tu.. sekejap je dalam 5-10minit saya lalok..
bersembang ngan kawan pun dah tak betul cakapnya..
nak makan nasi pun tak lalu.. yang tau nak tidurrr je..
dari tengahari saya tidur sampai la petanggg dalam pukul 6..
family datang melawat baru saya bangun.. lepas maghrib
saya tidur balik.. ngantuk gilaa ubat tu., kalah ubat batuk..
sampai la pagi tidur je.. bangun kejap2 tidur balik..

Akhirnya masuk hari kelima di wad tu, contraction mula datang..
dari tidur malam dah mula sakit kuat.. pagi2 dalam pukul 7 nurse
datang meraun saya pun ngadu dah sakit kuat..dalam 5 minit sekali..
okla dia cakap nanti bagitau doktor yang datang jap lagi..
bila doktor / M.O datang.. saya pun bagitau.. masa tu jam 9 pagi..
dah siap2 dah mandi dan sarapan..  masanya dah tiba..
doc pun cek bukaann.. dah masuk 4cm.. ok ready nak masuk
labour room kata m.o tu.. masa ni dah sakit dah.. tapi sempat
kunyah kurma beberapa biji siap cakap dengan nurse.. jap eh
nak makan kurma jap.. ada gak nurse ntah sape tak ingat
duk tanya2.. ada minum air selusuh tak.. saya cakap takkkk..
masa ni duk merengkot atas katil duk nahan sakit.. aduuu..

Sempat jap wasap cik laki mintak datang sebab dah nak masuk
labour room.. ok 3jam setengah cik laki ai pecut bawak kereta
dari ipoh ke kuala pilah.. Gilak punya laju... memang kene bebel la
beliau sebab bawak laju2.. ishh.. bahaya sungguh..!
memang dia sampai saya pun dah bersalin.. ngam2 hihi..
oh ya.. dia memang takkan teman saya bersalin punya..
maka sila la beranak sorang2 bertemankan nurse dan doktor..

ok sambung balik.. maka lebih kurang jam 10 pagi camtula
saya pun dihantar ke labour room..diarahkan duduk di atas katil
tempat orang nak beranak tu sambil menahan sakit yang kejap
datang.. kejap pergi.. ditukarkan baju.. di cek bukaan..
di masukkan antibiotik.. di sumbatkan epidural... Air ketuban
pun dipecahkan., waduh.. sakitnya bukan kepalang..

tah berapa banyak cucuk pun xtau.. doktor bius tu pegang
pinggang.. saya kegelian bergerak2 la badan.. haha..
geli la woi.. apeda pegang pinggang.. nak dicarinya
tempat nak dicucukkan epidural tu.. ee tahan ajelaa..
dah selesai saya baring balik.. tahan aje sakit..
tapi kepala dah mula weng2.. ape ubat dia masuk ni?
bila tak sakit saya tertidur.,bila sakit datang mula
la macam kene rasuk.. contraction.. kesakitan
yang ibu2 kene tanggung sebelum melahirkan..
Sakitnya tuhan je yang tau kan kan kan?
xleh gambar dengan  kata2 sakitnya cemana.,
naktau rasa la sendiri hihi..

ok sambung balik.. dari jam 10pagi masuk ke
jam 2 petang.. belum lagi banyak bukaannya..
Dari 4cm cuma bertambah 3cm je., jadi 7cm..
berita yang tak best.. dalam sakit2 tu.. doktor2
yang ada kat situ bincang2 nak hantar saya ke
hospital seremban.. saya merayu.. tolong doktor..
saya taknak.. saya nak beranak kat sini je..
doktor2 tu mengeluh sebab bila diperiksa baby
tak turun ke bawah lagi.. tinggi lagi katanya..

saya lagi la cuak.. sakit gila dah datang.. nak mintak
hantar seremban pulak? Mau aku menjerit melolong
dalam ambulan menahan sakit nak sampai seremban
yang makan masa dlam setengah jam sebab boleh
nenoneno dan bawak laju2? Saya penah naik ambulan..
mana selesa woi.. melompat2 duk dalam tu dan nak
menahan sakit.. perghh takleh bayang.. mau beranak
pulak dalam ambulan.. ee ngerii memang ngerii..

asben dalam perjalanan.. ditaliponnya dek nurse ke
doktor ntahlah katanya nak hantar seremban pulak..
saya masa tu dah lalok.. Lalok dek sakit..
lalok dek penangan ubat yang dah dimasukkan..
Bila tak sakit saya tertidur.. bila sakit datang saya
menjerit.. macam mengigau.. tapi sedar gak..
Ada sekali tu saya tersedar saya tanya.. ni kat mana?
pastu diorang buat muka pelik..saya bukak mata
besar2 dan bgtau balik.. eh sori doc.. saya mamai..

bila suasana kat situ agak kecoh dan huru hara
maka saya disumbatkan dengan pethidine..
macam ubat tidur tu.. kuat sangat ubat tu saya
boleh tidur sejam hahaha.. sakit pun tak rasa..
Dah takdela saya memekak2 bagitau sakit2...
dan saya tak ingat la jugak.. ada ke tak bangun..
memang sangat melalokkan..  bila terjaga saya
tengok ramai orang dalam bilik tu.. kadang2 ada
doktor yang tanya.. 2,3 orang tanya soalan yang
sama.. sakit ke tak sakit? Kurang sakit atau banyak
sakit.. masa tak sakit saya jawab kurang.. bila
sakit datang saya cakap aduu sakittnyeee..
pening doktor tu nak layan saya hahaha..
lalok weh.. pening kepala.. nak tidoooooo je rasa..

Tengah kecoh2 tu saya terdengar balik diorang bincang..
tak jadi hantar ke seremban sebab bahaya.. bukaan dah
banyak.. takut terberanak pulak dalam ambulan..
Cik laki pun diberitahu semula.. tak jadi ke seremban..
fuhh lega jugakla dengar.. walaupun mata duk lelap je..
kadang2 saya say sori kat diorang.. sori doktor saya
mamai la.. sebab saya cakap ape ntah.. doktor asyik
kejutkan saya dari lena.. bukak mata! Kata diorang..
Bukak la kejap mata pastu lelap balik., bila sakit
memang tutup mata la nahan sakit...

Bila bukaan dah banyak.. sakit yang extravaganza
pun dah datang.. memang rasa nak terberak woi..
Abih semua benda saya pegang kuat2 menahan sakit..
diorang cakap., ha berak je.. berak.. berakk..
teran lagi.. dan macam2 la diorang jerit2..
rasanya riuh macam tengok bola pulak haha..
diorang jerit suruh teran.. bukak mata..
Pestime kan.. tak pandai nak meneran.. ditahan2nya
perut tu bila sakit.. doktor mintak saya dengar
arahan untuk meneran.. saya pun folo je bila
sakit datang saya cuba teran.. apa yang diorang
suruh buat saya ikut je dalam lalok2 tu...

susah jugak ya nak beranak dalam keadaan lalok
dan mengantuk.. bila tak sakit saya tidur sampai
kene kejutkan.. bila sakit saya terjaga dan mereka
mintak saya meneran macam nak berak sembelit..
Tah berapa kali teran akhirnya baby ke bawah..

"Ok pandai2.. teruskan.. teran lagi.. lagi2..
teran kuat2.. pandai2.. cepat teran lagi"

Saya dengar je kat telinga.. tapi macam mimpi..
berdoa untuk cepatkan proses bersalin..
Sempat jugak saya mengadu.. saya lapar..
tengahari takde makan.. sebab dari pukul 10
pagi dah datang sini.. sekarang dah 3 lebih..

Tapi.. berjaya jugak saya meneran.. bila baby
dah ke bawah..saya dibantu dengan vacum..
dengar je diorang cakap.. kita bantu dengan vacum
ya.. kita tanak awak stress lagi jantung tu..
Sakitnyeeee gile betul pakai vacum.. Aaaaa

dan akhirnya jam 3.49 petang keluar jugak babynya..
dengar la diorang bersorak ramai2.. saya bukak mata
balik "aik dah keluar ke?" Tiba2 mata segar?..
sakit perut pun dah hilang.. wah besnyeee..

Dan saya pun pelik.. ada jugak tenaga nak meneran
ek walaupun tak makan.. dan baru saya teringat..
kurma yang saya makan tula pemberi tenaga..
memang magik.. perut memang lapar sangat..
tapi tenaga ada.. sebab tu kurma penting..
makanla kalau anda nak beranak nanti.. Dan
rasai tenaga yang luar biasa datang membantu..

Sambung la nanti cerita ni nanti di episod 2 yeh..
letih dah taip cerita ni dah 2 minggu hihi..
nanti nak sambung kes lepas beranak yang
bikin doktornya cuak.. doktor pun cuak saya
lagi la cuak.. ape ceritanya tungguuuuuu...

 EPISOD DUA








Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, June 22

Bila Nawfal Dapat Adik Baru..




Ada gak dapat soalan ni.. cemana nawfal dengan adik dia?
Macam biasa.. saya jawab dalam blog la senang hehe..

Dah nak masuk 3 minggu nawfal jadi abang long..
setakat ni... hmm.. mula2 dia memang tak amik kisah pun...
Tiap kali waktu melawat di wad dia dengan kehidupan dia..
tapi bila dah balik rumah.. mula2 dia memang pelik..
masa saya susukan nafisa, ditarik adiknya..
ada keganasan sikit berlaku.. tapi berjaya di halang
oleh akak saya yang ada masa tu.. fuhh.. risauu!

Kendian, diajarin nawfal untuk cuba sayang dan cium 
adik dia si nafisa.. memang la dia cium.. sambil gelak2..
Malu2 alah.. haha.. tapi harus diawasi pergerakkannya..
dah 2 kali la setakat ni cubaan abangnya nak membuli..

mula2.. dia golekkan adik dia sampai tertiarap..
nasib baik ada depan dia.. sempat menjerit je..
nasib baik atas tilam yang atas lantai... kalau atas
katil? Mau jenuh tergolek bawah katil.. ee ngerii..

kali kedua, di cium adik dia sambil menonyohkan
muka dia dengan muka adik dia., sakit kot..
Menjerit budak kecik tu.. alahaii abang long..
ape cium adik ganeh sangat.. pastu gelak2..

dan setiap kali kalau maknya berkepit dengan adiknya
sebab nak menyusu, atau tidurkan dia, mesti
dia buat cubaan nak menyelit kat mak dia..
sian dia.. bukan tanak layan.. tapi terpaksa layan
si baby dulu sampai tido barulah leh layan abang long..
kalau dulu tak berapa kisah, sekarang ni dia kisah..
asyik nak mintak manja dan suka nak berkepit..

nampaknya beliau cemburu dalam diam...
sebagai amak beliau kenelah adil dan saksama
supaya abang long tak jeles dengan adik dia..
dan yang pasti, mereka tak boleh dekat berdua..
takut pulak dibuli adiknya dalam diam.. oh tidak..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, June 21

Selamat Hari Bapa... Amirul Khairudin..



Kasih ibu membawa ke sorga..
kasih ayah sepanjang masa...

hari bapa datang lagi...
di bulan Ramadhan yang mulia ini...
Mujur ada gambar mereka.. maknya ada tepi..
telah dicrop.. spesel khas untuk hari bapa..
biarlah mereka bertiga-tigaan.. maknya jangan sibuk..
hehe.. lokasi di wad hospital seremban masa ni..
baby baru umur 1 hari di hari kedua lepas bersalin...

ok selamat hari bapa buat sang suami amirul khairudin..
tahniah sudah jadi bapa pada 2 anakanda putera puteri..
Terima kasih jadi dedi yang baik.. moga jadi dedi yang 
sentiasa baik dan mithali.. lebiyu dedi.. salam romadhonn..

dan selamat hari bapa pada semua bergelar bapa
dan bakal jadi bapa.. selamat menjadi bapa yang baekk..

Ok tata..


h
Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, June 18

Semoga tabah ketika berpuasa seorang diri




Tajuk di atas merupakan satu ucapan ringkas sebenarnya..
ucapan ini ditujukan khas kepada buah hati nun jauh disinun..


untuk pertama kalinya beliau berpuasa tanpa bini di sisi..
mujurlah kawan2nya ada yang boleh menemani di kala
isteri jauh di kampung bonda sedang menikmati alam
berpantang.. dugaan betul berpantang dalam bulan puasa..
Kalau dikira pantang 44hari, jatuhnya hari ke 44 tu pada
hari raya pertama.. sukaaa sebab raya dah habis pantang..
boleh bedal macam2 makanan.. boleh pakai baju raya..
Bukan pakai baju orang pantang herherher..

ok sambung balik ucapan tadi.. semoga tabah berpuasa tanpa
minimu disisi, meskipun agak janggal sebab tak pernah lagi
puasa, berbuka dan sahur takde bini tapi orang kata 
alah bisa tegal biasa.. lama2 okla nanti.. kawan kan ada hihi..
nanti balik nesmelan cuti2 nanti.. boleh puasa sini.. 
boleh temankan walaupun tak dapat puasa..

Salam ramadhan.. selamat berpuasa pada sumorang
yang boleh berpuasa... harap sempat puasa juga..
jenuh nak ganti sebulan woii.. berchentaaaa.. wuwuw..
moga saya tabah juga nak berpuasa sorang2 diri nanti..

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, June 15

Terima kasih suamiku... ailebiyu..





Dah 2 minggu tak jumpa cik laki.. wiken baru ni
cik laki balik ke sini jumpa anak bini yang tengah 
berpantang.. hmm cuti 2 hari je.. rasa kejap sangat..

semalam dah balik semula ke ipoh.. alaaaa tak puas
jumpa cik asben.. rindu laki.. rindu rumah..
raya nanti baru dapat balik rumah di ipoh..
sebab dah selesai proses pantang..

kite tak keje gomen.. keje sendiri je..
maka takdela nak cuti 3 bulan ye..
abih pantang balik la rumah semula...

2hari dimanfaat bersama.. meskipun saya
tak dapat puasa, tapi masa sahur dan berbuka
mesti teman bersama.. bukan teman je..
makan sekali sama2... barulah sejoli kate orang..

mekaseh bang balik sini.. sian dia memandu sorang2
dari ipoh ke batu kikir.. rindu anak bini katanya..
walaupun bizi dia nak jugak balik jenguk sekejap..

dah balik semula ke ipoh.. hmm seddeyy..
raya nanti kita jumpa ya lalink..
lepastu bolehla ikut balik ke ipoh..
menjalani kehidupan seperti sebelum ni..
jadi isteri.. jadi ibu pada 2 anak pula..
jadi peniaga.. jadi surirumah..

buat suami tercinta.. ailebiyu..
Kini lebih bahagia dengan kakanda..
punyai sepasang putera dan puteri..
terima kasih Allah jodohku dengan suamiku..
sempurna di mata.. serasi di jiwa..
Cinta rindu kasih dan sayang semua untuknya..

ok jiwang la pulak.. hehe rindu laki lagi la ni..
ketemu lagi nanti ya suamiku yang romantisss..
lebiyu.. jaga diri baik2.. rindu binimu selalu ya..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, June 14

"Tahanla nafsu sikit dalam berpantang.."


Perempuan ada 9 nafsu dan 1 akal.. kata orang kan...
Dalam berpantang ni kene mesti wajib la menahan salah
satu nafsu yang membuak-buak iaitu nafsu makan...

Bila masuk tempoh berpantang lepas bersalin ni..
alahai.. bukan semua boleh dibedal.. tak pantang kang
merana badan, bentan, bengkak, sakit2 badan dll....
Makan la lauk2 orang pantang.. terutamanya yang panas2..

sehari lepas saya balik dari hospital kene jugak penyakit
sembelit.. ee paling tak suke kalau kene sembelit..
Sebab ape kene? Kat wad saya diberi makan iberet..
ubat tambah darah yang power sebab HB saya rendah..
saya pun makan jela.. ingat takde pape.. makan jugak
ubat cairkan najis yang diberi dek spital tu.. tapi tak jalan..

terkena jugakla sembelit.. hmm pasrahh.. dah tak tahan
saya bedal la betik hampir sebijik! Dalam pantang memang
pantang la makan buah2 sejuk macam betik ni..
saya bagitau mak, tak kisahla badan sakit sekejap..
janji sembelit ni boleh dihalau jauh2.. sape penah kene
sembelit waktu berpantang ni memang siksa badan woii..

Esok paginya, berjaya jugak atasi masalah sembelit..
enema jugak guna sebagai bantuan.. dah riang gembira
sebab betik itu membantu.. tapiiiiiiiiiiiiiii... mata dan ngantuk
semula.. tetiba badan mengigil kesejukan dari dalam...
selimut badan pun tak mampu panaskan badan..
datang si emak diminta bantuan.. mak buatkan susu kambing
panas2.. siap terus hirup sampai sudah.. kebah la sekejap..
makan lauk orang pantang yang berlada hitam tu
maka surutlah sudah kesejukan tahap dewa tu.. perghh

takpe tak nyesal badan sakit sekejap.. janji boleh
lawas dengan bangganya hahha.. ok sebab tula
tak boleh langgar pantang.. badan sakit jiwa merana..

duduk rumah mak ni cuma mampu tengok jela lauk2
sedap2 yang dimasak.. kita makan jela lauk orang pantang..
Cik laki ai kuat menyakat.. semalam ada lauk siput sedut..
Dia punya pinggan penuh lauk2 yang tak boleh saya makan..
Dia gelak bahak2 sebab lauk saya limited edition.. cizzz!!
sedappp je dia menyedut siput sedut tu slurpp slurpp
kuat2 sebelah telinga saya grrr.. nak ku terai kang takut
kegatalan.. maka tengok ajela dengan tertelan air liyo..

tengah pantang nila tengok makanan yang tak boleh dimakan
tu sangat sedap dan menyelerakan.. cuba kalau waktu2 biasa
mesti tak heran langsung kan.. eee saboooo ajelaaa....
menahan nafsu makan yang bergelora nak itu ini begitu begini..








Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, June 13

Kenapa nama pilihan anak kedua ni.......?




Masih mengarang lagi cerita pengalaman bersalin normal..
dah siap cerita baru boleh publish ya.. dah beranak urat banyak
putus.. memori pun ada slow juga.. kasi pelan2 mau ingat balik.. 

sementara tu nak update entry ni lah.. nama pilihan anak kedua ni..
macam biasa.. nama anak cik laki yang booking sesiap..
dulu si abang long pun cik laki yang bagi.. Isaac Nawfal..
yang kedua ni pun cik laki ai yang kasik jugak.... hmm..
bininya hanya tau beranak saje haha.. saya tak kisah sangat
bab nama ni.. janji best, makna pun best, hati pun best sudah..

Inilah puteri kami yang kedua.. ditangkap mukenya sebaik 
sahaja lepas diberanakkan, dibersihkan dan ditudungkan
 sebegitu rupa... senyum pulak dia masa cik laki tangkap..
macam tak caye je saya yang kecik ni boleh beranakkan
baby sebesar 3.45kg.. hmm nanti saya cerita pengalaman tu
dalam entry akan datang okeh... ngeri tau.. haa ngeri hihi..

IRENE NAFISA nama pilihan... nafisa? macam tajuk lagu
dari xpdc je.. aah yela tu hehe.. cik laki memang suka nama tu
sebab lagu tu la.. dan dia tak tau saya dari dulu zaman
sekolah2 lagi lagi suka lagu tu.. bila kami berchenta dan 
berkongsi kesukaan bab lagu2 lama ni, baru lah tau minat
yang sama.. dan dia dah lama berniat nak namakan anak
nama tu.. dan akhirnya setelah 13tahun kami bersama
dan menerima cahaya mata gugurl, diberikannya nafisa... 


sebaik sahaja dapat tau mengandung anak kedua,
terus panggil baby dalam perut ni nafisa... nafisa... walaupun
belum tentu lagi jantinanya.. memang tak sediakan nama 
anak lelaki pun.. begitu kondipen sekali nampaknya haha..
bila scan dapat tau perempuan memang seronok la cik laki
nak namakan anaknya nafisa.. ok yang nama depan tu pulak?

Nama depan dia google je hehe.. IRENE dari bahasa yunani
bermaksud damai.. banyak sangat nama pilihan.. kalau dah dulu
ISAAC NAWFAL (I.N) yang kedua pun nak I.N jugaklah..
maka lekatlah IRENE NAFISA dalam banyak2 pilihan tu...


perbualan yang dirakam ketika saya di hospital
menunggu saat untuk melahirkan anak...
adoiyai.. sabo jelaaaaaa....... @___@
tak sesaba plak nak bertugas bagi nama anak... 
sabar ya.. ada jeki lagi boleh bertugas semula.. haha

ok tata...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, June 12

Selamat sudah bersalin anak kedua




Ok agak sekian waktu jugak tak hapdet blog..
bizi dengan urusan membersalinkan kandungan kedua..
sekarang dah masuk tempoh berpantang.. badan ada 
sihat sikit.. jadi marilah kita menyapu sawang di blog
yang usang ini agar tidak sepi tanpa berita.. gitew..


3 June yang lalu.. akhirnya saya selamat sudah 
bersalin anak kedua secara normal pula pada jam 3.49pm
Seberat 3.45 kilo.. banyak main no 3 nampaknya dan
Alhamdulillah dapat baby gugurl.. sepasang sudah..
dari awal mengandung saya macam dah boleh agak..
adakah ini kandungan baby perempuan.. dan semestinya
hati kami lakibini teringinkan anak perempuan pulak
apabila abang longnya sudah menjadi abang2 kan..

Dan apabila kandungan mencecah 33minggu akhirnya
jantina memang sudah kelihatan apabila discankan..
gembira kami lakimini bukan kepalang sebab doa 
diperkenankan.. nak shopping barang pun senang..

begitu yakin sungguh kenapa? Hehe.. pertama kali
saya di scan perut dan dapat melihat jantinanya
dengan jelas terang adil dan saksama.. ultrasound
Hospital itu disambungkan kepada tv lcd/led yang
nyata memang terang sungguh kelihatannya..

apakah ayat ini nampak pelik tuan puan sekalian alam?
tak ngapa.. ini cubaan mencari mood semula untuk
mengonlinekan diri setelah sekian lama menyepi..
9hari berkampung di hospital.. pelbagai 1001 cerita
kisah suka dan duka menginap lama di hospital..
nanti kite cerite ek kalau rajin dan ingat lagi...

Oklah tu jela dulu.. ni pun hapdet pakai telefon je..
payah.. takde feel sebagai blogger tegar..
macam taip kat wasap je kehkehkeh..

nanti nak cerita pengalaman bersalin secara normal
yang mengerikan.. apa yang mengerikan nanti tunggu
saya update ceritanya ya.. takpe itulah pengalaman
yang akan dikenang sehingga akhir hayat hehe..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

CARA ATASI ANAK LAMBAT BERCAKAP






Terjumpa dalam fb.. cara atasi anak lambat bercakap..
Ok nak simpan dan share kat sini sebagai panduan..


Jika anak anda lambat bertutur, boleh bacakan surah
Al-Fatihah dan doa di atas ni pada madu dan setelah 
dibaca, sapukan madu tersebut di bawah lidah anak
yang lambat bercakap tu.. cubalah dan amalkan selalu
Insyallah dapat membantu anak bertutur dengan baik..

semoga bermanfaat.. tata.. 

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, June 2

KISAH SEBENAR BAYI DITINGGALKAN DALAM KERETA!







Orang kita cepat sangat melatah.. dapat je berita tu
bermacam makian dan cercaan dibagi pada mak bapak
bayi tu.. tak kene kat diri sendiri sedap aje mengutuk..
kalau anda diuji macam tu baru tau sakitnya macam mana..
tak kurang jugak yang buat lawak.. hmm masih muda dan
belum kahwin.. dah beranak pinak nanti baru tau ya dik..

mujur pengupload video tu dah bagi penjelasan sebenar dan
memohon maaf pada ibu tu bila dah tau kisah sebenar..






Yang mengutuk bajet hebat jangan mengata orang 
banyak sangat.. cepat je nak kata orang tu bodoh,
bingai dan macam2 lagi kata makian... 

bila tiba anda jadi 'bodoh' nanti baru tau sedap
ke tidak dibodohbangangkan dek orang lain..

moga berita ni jadi peringatan untuk semua
termasuk saya yang membebel ni.. ada masa kita
alpa.. ada masa kita cuai.. ada masa kita salah..
belajar dan jadikan pedoman hidup.. 




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...