Bukan Blog Kamu: March 2015

Friday, March 27

LUKA PEMBEDAHAN CAESAREAN KOYAK / SAKIT AKIBAT MENGANDUNG?



Anda ada pengamalan bersalin czer??
dan dah mengandung semula???
berapa lama tempohnya??
tak sampai setahun?
setahun? 2 tahun? 3 tahun?


saya lahirkan anak si sulung pun melaui czer...
agak ngeri sikit sebab buat emergency czer..
kenapa ngeri ? sebab kes bius tak jalan perut dah potong
haha.. gila ngeri kan bila terasa perut dilayat...
tak sesaba sangat doktor tu nak motong.. tunggula jap
bius tu jalan barula potong.. apedaaa...kisah detailnya
kalau nak tau cerita boleh terjah LINK SINI...

sekarang mengandung anak kedua.. setelah 2 tahun
si sulung tu membesar... teringat duk dalam wad dulu..
nurse dan doktor tak henti2 nasihatkan jaga rahim
supaya sihat dulu lukanya baru boleh plan nak hamil
semula... bahaya pada si ibu kalau mengandung jarak
dekat kalau ibunya bersalin secara pembedahan ni..
jarak yang terbaik adalah 3 tahun selepas bersalin...

tapi saya 2 tahun lebih dah ngandung balik...
rasa cam ok je kot.. tapi saya silap la pulak..
bila kandungan dah masuk 7 bulan ni.. perut pun
dah besar... dah mula pulak terasa-rasa luka lama
berdenyut2.. ngilu2.. perit2.. dan agak sakit jugak..
alamak... luka lama tak pulih lagi ke.. cuaknye...

dalam hati tu risau jugak.. sebabnya.. saya baru
2 bulan pindah rumah.. maka berkemas2 la rumah
baru ni.. kadang2 ada jugak angkat benda2 berat..
selagi terdaya selagi tu la kemas kat rumah baru ni..
bayangkan dari rumah setingkat pindah ke rumah
2 tingkat.. turun naik tangga.. punggah barang sana sini..

terfikir pulak sebab tu ke perut saya sakit neh??
tapi nasib baik banyak dah selesai dah kemas2..
tinggal nak susun2 je lagi barang masih dalam kotak.. slow
sungguh buat kerja rumah.. cepat penat.. sehari buat kerja,
2 hari melepet.. sakit pinggang, sakit kaki haha adehh..
selalu cik asben saun jangan buat kerja berat.. bahaya..
mana yang susah2 memang saya serah pada cik laki je..
yang senang2 saya buat le sendiri.. apeadahal..

sekarang nak berdiri lama dah tak kuat.. jalan mula slow..
terasa perut ni beratnyaaa.. walhal baru 7 bulan..
dulu 7 bulan steady lagi kuat lagi tau.. sekarang tak lagi..
bak kata cik laki.. "ayg tu OKU.. orang kurang upaya..
jangan buat kerja berat2 dah.. rehat banyak2"
OKU digerlarnya??? adehhh... kasaqqq neh haha

hmm cemana la ye ada ibu2 yang tak sampai setahun
anak yang baru lahir.. ada yang setahun lebih tapi
dah ngandung balik.. tak sakit perut ke bila anak tu
dah besar?? teringat kisah benar ada kawan2 cerita..
baru lahirkan anak pertama dalam 4 bulan.. lepastu
rezeki datang lagi mengandung semula anak kedua..
mula2 memang ok.. tapi bila dah masuk 9 bulan
tinggal saat nak melahirkan, rahimnya pecah..
luka czernya koyak.. *ngeri* lalu anaknya meninggal
dunia dalam perut.. mujur ibunya selamat...

atas nasihat doktor.. dia perlu berehat dari mengandung
paling kurang mesti 3 tahun ke atas untuk pulih luka
rahimnya... alahai.. takutnya dengarr.. maka ibu2
kalau bersalin czer sila 'jaga diri' baik2.. jaga rahim
 agar anda boleh ngandung semula dengan jayanya..

tapi.. ada jugak yang selamat dengan izinNya...
meskipun bersalin czer anak setahun sorang..
ikutlah rezeki masing-masing.. sebaiknya jaga
untuk kebaikan diri sendiri.. dengar nasihat doktor ya..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sambutan pelik harijadi daripada suami kepada isteri beliau.....




Kenapa pelik? sila baca sampai habis.. nanti jumpalah
apa yang peliknya sambutan besday gurl tahun ni tisstisstiss

Tahniah pada encik laki kerna masih mengingati harijadi binimu..
hiiii hiiii hiii.. ok tak sangka.. ingatkan lupe.. masih ingat lagi..
nak jadi reminder bukan satu keje.. banyak keje lain nak buat..
kalau ingat Alhamdulillah.. ai terharu yuu.. kalau tak ingat
muncung 18 hasta gua kasik nanti pada beliau kihkihkih..
terima kasih banyak2 pada lalink atas kejutan yang diberikan..
memang menjadik dan terkujut patik wkwkwkw...
copy gambar sambut enibeseri jew

Kisahnya.. di petang selasa.. beliau main badminton di
tempat biasa kat stadium ipoh.. rutin beliau setiap selasa ptg..
tapi pelik.. selalu balik sebelum senja.. ni dah pukul 9 malam
tak balik-balik lagi.. risau le jugak kan.. dalam hati tu syak
mesti pergi melepak minum2 ngan kawan2 lepas game..
memang macam tu kadang2 tapi takdela lambat sangat balik..

so kita tipun la dia tanya kat mana.. jawapan yang boleh agak
pegi minum ngan kawan si polan dan si polan.. dah nak balik
dah katanya.. okla lega.. takde pape2.. tunggu lagi aik kata
nak balik dah pukul 10 baru nampak muka kepenatan..

potpet potpet sembang2.. dia suruh siap ajak keluar makan..
ok tengah siap2 mintak ambik barang dia kat kereta pulak..
tak siap lagi cemana nak ambik.. akhirnya dia pergi ambik
katanya ada teh ais.. nanti ais dah cair teh ais tak sedap..
bila masuk dalam rumah nampak paper beg cantik..

"mana teh aisnya?" tanya ku pelik..
"ada dalam beg ni?" jawab selamber..

saya pun bukak dalam beg tu..
sambil mata tengok tivi.. bila keluarkan
terpegang kotak.. dan dibukak aikk...
nampaklah sepotong kek...
tersengih2 cik laki macam kerang bakar..

"owh ingat lagi ke?"
"mestila ingat"
"harini berapa haribulan?"
"25 Mac la.. takkan lupe"
"hishh!! harini baru 24 la.. esok 25.."
"owh yeke.. patutla nampak ayang macam bongok je"
"bongok!! hahaha gayat punya abang"
"yela maksudnya patutla buat taktau je"
"yela dah tentunya esok bukan harini"
"takpela sambut harini.. esok abang sibuk
minggu ni kan minggu sukan sekolah.."
"hmm yela2.. mekaseh banyak2.. ingatkan lupe"
"tapi kek nya sepotong je boleh kan?
kedai kek banyak dah tutup la"
"alaa takpe.. beli bsar kang tak habis.. nyum2 sedap kek..
patutla balik lambat.. pegi shopping rupanya!!"

saya pun godek2 lagi beg tadi.. tengok ada bungkusan..
owh ada hadiah siap2.. bukak2 ada set pakaian...
baju dan seluar.. dan nyata bukan pakaian luar rumah
pakaian pakai kat rumah je.. cantikk!! sukaa sukaa!!
kain sedap!! warna pun cantik!! terharunyaaa!!

"pandai abang pilih.. cantik warna, kain pun best..
tapi takleh bawak jalan keluar la.. ni baju kat rumah je"
"takpela memang suruh pakai kat rumah je"
"owh yaka?"

tau je bini dia suka pakai baju pink
walhal tak minat kale pink.. *apekes*

selesai makan kek sambil lagu besday dinyanyikan
oleh cik laki dengan merdu sekali maka bersiaplah
kami keluar menjamu selera dalam pukul 11 lebih malam..
ngam2 sampai kat kedai makan jam 12.. terus masuk 25hb
sekali lagi ucapan diterima.. happy birhday ayang.. katanya..
kami singgah kat restoran ni je.. restoran nasi lemak ayam
kampung.. glamer gak kat ipoh.. pernah masuk program
jalan2 cari makan kat tv3.. dah lama nak try masuk
tapi kalau datang manjang je penuh.. grrr... dah pukul 12
malam pun still ramai lagi orang makan2.. haiyya...

tengok dari luar macam restoran mewah.. dalam hati syak
wasangka mesti makanan dia sedap sebab selalu ramai orang
dan mesti harganya mahal sebab restorannya nampak ekslusif..
tapi jangan buruk sangka haha.. bila selak2 menu.. hek ele..
standard harga je.. mahal lagi harga kat kedai makan biasa kat
 tepi jalan2.. eh takle mahal sangat  harganya bila tengok menu..

sementara tunggu menu yang di order.. jamah la bubur jap..
restoran ni ada jual bubur manis.. macam2 bubur ada..
ambik yang peberetla.. bubur pengat pisang... mula2 macam
pelik apehall warnanya macam tu.. cam tak sedap jeee!!
tapi bila dah rasa.. hamekaw.. sedapp giloss.. ketagih makan..
berebut2 makan ngan cik laki.. nyum2.. nak lagiiiii...

air kesukaan di kala mengandung.. fresh orange..
dan cik laki order teh o je.. dan air suam untuk nawfal..
nawfal tak minat minum air manis.. apesal ntah..
mak ayah je suka minum air manis.. hii hii hii

dinner jam 12 malam.. siakap 3 rasa, sotong goreng tepung
dengan udang sambal petai.. sup kosong sikit bagi berkuah..
dah cukup la tu.. makan berdua je kan.. kenyangg Alhamdulillah..
sedap gak makan kat sini.. harga pun berpatutan.. boleh datang lagi..


nila rupa restoran tu malam2.. deret2 bangunan kedai..
dari jauh dah nampak restoran ni.. meriah dengan lampu2..
kalau lalu memanggil2 je ajak masuk.. meriah gilakkk..
manusia pun sentiasa je penuhh! kaya tokey restoran ni..

oklah tuje nak citer kejadian di hari jadi sambutan
oleh cik laki khas untuk bini beliau.. mekaseh banyak2
lalink chenta hati.. bulan depan kita sambut enibeseri 
pulak keh.. perut dah sarat ni takde la nak jenjalan jauh..

sekian cerita sambutan pelik harijadi tahun ni tata..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, March 24

TIPS TEMUDUGA UNTUK PEMBANTU TADBIR



Tahniah anda telah dipilih untuk hadiri sesi temuduga
sebagai pembantu tadbir.. teringat dulu saya pun penah
dapat interview.. 3 kali panggil sekali je dapat pergi..
yang sekali pergi tula memang gagal la interview tu haha..


sekarang ni mudah.. klik2 je kat google macam2 panduan
ada untuk membantu calon2 temuduga supaya bersedia
dan boleh berjaya dalam temuduga tersebut..

Saya terjumpa panduan khas untuk membantu anda calon
pembantu tadbir boleh sukses dalam temuduga nanti...
nampak menarik panduan ni.. anda sebagai calon
yang berkehendakkan jawatan kerajaan patut baca
panduan ni supaya anda lebih berkeyakinan, berilmu
dan boleh menjawab soalan2 yang ditanya nanti..
Dalam panduan ni anda akan didedahkan mengenai:
* Persiapan sebelum, semasa, dan selepas temuduga.

* Kaedah dan cara persiapan mental dan 
rohani ketika menghadapi temuduga.

* Persiapan dan cara menjawab soalan temuduga.

* Bahasa badan ketika ditemuduga.

* Aspek penilaian temuduga.

* Bermacam-macam lagi aspek temuduga
 yang akan diberi KHAS untuk anda.

Apa kelebihan jika anda membaca panduan ni?
~ Ia ditulis dengan bahasa mudah 
difahami dan mudah dipraktikkan.

~ Ia menjimatkan masa anda dalam membuat persediaan temuduga
 di mana anda tidak perlu buang masa masih tercari-cari tips 
temuduga lain yang belum tentu sesuai dengan anda.

~ Berbagai-bagai teknik yang dibongkarkan untuk
 anda kelihatan hebat dalam temuduga!

~ Ia amat sesuai untuk permohonan apa
 jua jenis jawatan yang ada temuduga.

~ Ia mudah dan tips dan panduan yang dibongkarkan 
dan sama sekali tidak akan mengecewakan anda!

Ada 3 panduan yang akan didedahkan : 

Apabila anda sudah tahu panduan dan tips temuduga, 
maka anda sudah pun memiliki 50% kekuatan mengenai
 cara bagaimana dapat lulus temuduga berbanding calon
 temuduga yang lain. Ini dah tentu akan menggembirakan anda!

Boleh la anda dapatkan panduan tu di : SINI
saya doakan anda berjaya dan lulus dalam 
temuduga pembantu tadbir tu nanti.. Insyallah..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

SENARAI WAJIB DIBUAT PADA TRIMESTER KETIGA KEHAMILAN



Saya pun dah masuk trimester ketiga..
berdebar-debar.. lagi 2 bulan gitulah
nampaknya nak keluar anak yang kedua ni..
usha2 internet apa nak buat lalu terjumpa
senarai ni.. bagus gak simpan kat blog ni..


1. KIRA JUMLAH PERGERAKAN BAYI
minggu lepas buat checkup minggu ke 28..
doktor pun dah pesan buat kiraan pergerakan bayi..
tapi frust plak bila scan tak nampak jantina...
nak kene cek pakai 3D ka 4D ka baru nampak kot..
walau macam tak berapa setuju je cik asben nak
scan2 lagi tapi saya kepingin nak tengok...
adakah sama dengan yang sulung atau lain jantina?
ok sambung balik... dalam sehari kene kira mesti 
lebih 10 kali pergerakan bayi.. supaya kita tau
baby selamat dan sihat.. nikmatinya sebelum ia keluar...
memang rasa indah dan kadang2 geli pun ada haha
bila anak bergerak2 dalam perut.. cik laki pun 
terkejut2 meskipun dah masuk yang kedua.. apedaaa..

2. BELAJAR SUSUKAN BAYI
Khas untuk ibu mengandung anak sulung ni...
memang kene belajar cemana nak susukan..
dulu saya terkial2 gak dalam spital nak susukan
ini abang long.. tapi tak berjaya.. dah balik rumah
try banyak kali baru la menjadikk akhirnya berjaya
susukan abang long sampai usia 2 tahun... harap
yang kedua ni pun berjaya susukan sampai 2 tahun..

3. PILIH DOKTOR SAMBUT KELAHIRAN
Sebaik2nya memang kita nak doktor perempuan kan..
tapi kalau dah takde pilihan kene hadap jugalah
doktor lelaki.. erkk.. bila dah sakit malu pun tah
kemana.. janji nak cepat hilangkan sakit..
saya pun duk usha2 tempat nak bersalin ni hmmm...
ke gomen lagi kah? atau nak ke swasta... tapi kalau
dah buku pink ni ada cop mohor merah selalunya
kene hantar spital gomen.. wad berisiko namanya..

4. SIAPKAN KELENGKAPAN KE HOSPITAL
Siapkan beg ya.. saya belum lagi hihihi... nantilah..
dah siap nanti nak kemana-mana sila simpan dalam
kereta.. senang kalau ada kecemasan begnya dah siap..
macam saya dulu, ikut asben ke bandar.. memang siap
bawak beg.. sekali sakit perut daaa.. singgah hospital
jap konon nak cek.. terus kene tahannn wad alamakk...
jauh plak tu dari rumah... haiyaa cian cik asben
ngulang2 sejam lebih dari rumah ke spital... hmm..

5. BASUH PAKAIAN BAYI
Boleh dah cari barang2 baby yang baru.. dan basuh 
siap2, susun siap2.. senang bila dah siap..
tak jangka bila nak bersalin kan.. bila dah siap
semuanya akan legaaa... ok yang ni kene buat ni...

ok tuje.. selamat melahirkan kelahiran si manja hati
dengan selamat dan dipermudahkan urusan hendaknya..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, March 23

CARA MUDAH MERAWAT TUMIT KAKI MEREKAH, KEMATU DAN KASAR



Kebanyakkannya wanita ramai ada masalah kaki merekah
kering dan pecah2 ni kan?? banyak produk2 di pasaran
yang boleh bantu masalah ni.. ada yang mujarab ada
yang tak berapa nak mujarab.. cemana nak buat??


Senang je... guna je PEDI SPIN.. memang khas dicipta untuk
merawat tumit kaki yang keras, merekah dan berkematu tu..
Bila anda pakai boleh tengok sendiri hasilnya kulit tapak kaki
tu jadi lembut dan hilang sudah keadaannya yang buruk itu hehe..

Dengan adanya Pedi Spin ni anda boleh rawat tumit anda sendiri
dengan kos yang murah tak perlu nak pergi treatment mahal2...
yang penting senang nak bawak kemana je dan simpan dalam beg..


Spesifikasi:
Bahan: Plastik
Saiz: 17 x 15 x 8 cm
Bateri: 4 x AA bateri
Warna: Biru dan putih

Set termasuk:
1 x remover.
3 x kepala skrub gantian (termasuk 
satu yang berada dalam mesin).
1 x EU adapter.
1 x berus pembersih
1 x penutup kepala skrub

Ciri-ciri:
- Mempunyai dua tahap kelajuan
- Rekabentuk ergonomik
- Selamat dan lembut untuk kulit sensitif
- Licinkan kaki anda bila-bila masa, di mana sahaja
- Sesuai digunakan pada tumit kaki, tapak kaki, dan jari kaki


ada video cara nak guna pedi spin ni..
haa siap tayang tapak kaki lagi makcik ni..
terbaek lah punya demo haha..


jom cantikkan kaki anda yang sudah hilang serinya..
dengan menggunakan pedi spin ni kaki anda kembali
berseri serupa bayi dan seksi yuu.. suami pun tak geli hikhik

dan jika anda lelaki pun ada masalah yang sama pun 
boleh guna jugak.. kalau takde hadiahkan le pada
ibu ke, isteri ke, makwe ke atau kakak ke yang
ada masalah tumit kaki macam tu.. mesti diorang hepi..

kalau sesapa teringin nak dapatkan alat ni boleh carik
saya keh.. sms atau wasap no ni 0168880684...
harga pasaran dalam RM25 - RM40 tapi kalau
dengan saya cuma RM20sm / RM25ss jeee......
ok sila dapatkan segera selagi stok masih ada
dengan produk laku keras ni.. cepat habisssss!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

TIPS LIPAT KAIN YANG BERLONGGOK DENGAN PANTAS DAN MUDAH



sape ada masalah kain berlonggok serta agak malas
nak lipat haha.. mesti ramai kan?? bila dah banyak sangat
memang bercinta la nak lipat.. tapi tiap masalah boleh setel la..
senang je nak setel masalah kain tak berlipat ni.. ada caranya..


Tak sangka asalnya dari kotak.. kini dah ada yang
komersilkan dibuat daripada bahan plastik...
cantik dengan pelbagai warna yang menarik..

Bila ada benda ni nak lipat kain pun senang dan cepat..
anak2 dari 5 tahun pun boleh bantu kita lipat kain hehe
seronok 1 family boleh lipat kain yang berlonggok tu
dengan pantas siap boleh main lumba2 lagi...
kita yang ibu2 ni mesti teruja bila anak2 membantu..
kemasnya kain dilipat serupa itu kedai baju maaa....

Spesifikasi:
Bahan: Plastik
Warna: biru, kuning, hitam
Ketebalan: 0.2 cm
Dimensi item (dilipat): 59 cm x 23.7 cm

Ciri-ciri:
- Diperbuat daripada bahan tahan lama & fleksibel 
ultra, boleh digunakan semula untuk banyak kali

- Boleh melipat pakaian saiz XS-L

- Boleh melipat pakaian seperti kemeja, 
baju sejuk, tuala dan seluar

- Melipat pakaian untuk memudahkan penyimpanan

- Tanpa mengira jantina sesuai digunakan oleh 
lelaki, perempuan, orang tua dan kanak-kanak

- Seronok digunakan, terutama kanak-kanak

- Boleh dilipat untuk mudah disimpan



ada sedutan video lagi cara nak guna benda ni...
boleh la tengok.. gila punya mudah dan senang!!

sape nak benda ni? saya tengok harga pasaran dalam
RM30 - RM35 camtula.. belum campur postage lagi..
kalau ada sesapa yang teringin dan berminat nak
memiliki magic shirt folder ni wasap saya keh..
0168880684 boleh dapat harga RM25 je murah kan??

semoga masalah kain berlonggok anda dapat diatasi
dengan segera haha..zaman sekarang ni semua
benda nak dipantaskan.. cepat kerja selesai..
kain baju pun kemas.. nak cari pun senang...
ok selamat mencuba... sekiannnn...

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

RAHSIA SELESAIKAN HUTANG KAD KREDIT DIBONGKAR



Anda ada kad kredit? berapa? satu? dua? lima?
amacam bayaran bulanan ada ok ka tada ok?
bagus ada kad kredit ni... tapi kalau disalah guna
alamatnya ramai yang pening dan mengigil apabila
 menerima statement kad kredit setiap awal bulan!

Yup.. anda mesti bayar paling kurang minima kalau tak
 kena kejar setiap hari dengan bank. Orang bank yang call ni
 akan kejar anda sampai dapat sebab mereka dapat 
komisen bila anda bayar nanti. Masyukkkkkk..

So soalnya sekarang bagaimana kita boleh kurangkan 
hutang kad kredit yang boleh buatkan kita senak perut.

Kad kredit ni kita tak boleh buat main-main sebab 
ramai yang muflis kerana godaan kad kredit ini.

Hutang kad kredit nie, dia punya range interest antara 
13.5% – 17.5% setahun, punyalah tinggi kan? Loan kereta 
baru buatan tempatan pun baru sekitar 3%-4% je setahun.

Contoh: Jika anda mempunyai baki tertunggak kad kredit 
 sebanyak RM10,000 anda perlu membayar minima sebanyak 
RM500 (RM10000x5%) selama 89 bulan! 20 bulan anda bayar
 principal dan 69 bulan lagi anda bayar interest bank. 

Sebab tu lah bank kaya!

Disini saya tunjukkan beberapa teknik yang boleh anda
 gunakan untuk ucapkan good bye kat kad kredit ni:

Teknik 1: Balance Transfer 
 Anda memindahkan baki kad kredit anda kepada kad kredit lain 
yang rendah interestnya. Anda boleh buat survey kad kredit 
yang rendah interest di google. Apabila anda pindah, sila lupuskan 
kad yang lama tadi dan mula bayar bulanan untuk kad yang baru.

Teknik 2: Personal Loan 
Anda boleh memohon personal loan daripada bank (bukan along) 
dimana interestnya lebih rendah iaitu antara 3-9%. Selepas dapat 
pinjaman ini anda bayar semua kad kredit dan tutup. Mulakan 
bayar pinjaman bank selepas itu. Ini akan menjimatkan wang anda.

Teknik 3: Buat bayaran ansuran
 Jika anda benar-benar tersepit ini adalah cara terakhir. Anda call 
bank kad kredit anda dan katakan anda nak berhenti guna kad kredit 
dan bayar melalui installment. Dengan cara ini bank akan berikan 
anda beberapa pilihan jumlah yang mampu anda bayar untuk melunaskan
hutang tersebut. Jika sebelum ini anda bayar RM500 sebulan, selepas
buat installment anda boleh bayar RM200 atau RM300 sehingga habis.

Jika anda mempunyai masalah bebanan hutang kad kredit anda 
perlu bertindak untuk mulakan salah satu daripada 3 langkah diatas.

Ingat kata Albert Einstein : "Mereka yang yang GILA ialah buat sesuatu
yang sama berkali-kali dan mengharapkan hasil yang berlainan!"

perkongsian daripada email.. moga memberi manfaat
kepada anda yang pening dengan hutang kad kredit..
ada baik dan buruknya bila guna kad kredit..
sendiri makan pengat sendiri mau ingat yaaaaa.....




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, March 22

PELUANG BUAT BISNES ONLINE, JANA KOMISEN SETIAP HARI DI SINI




Banyak saya dapat sms dan whatsapp bertanyakan
apa bisnes online yang saya dah iklankan dalam blog..
sampai terlupa!! kene bukak blog balik dan 
rujuk semula ape mende la saya iklan kan.. haha..

bukan apa.. blog ni dah jadi macam medan iklan plak..
ada orang bayar minta iklan saya iklan kan la..
ada jugak yang saya suka2 nak promot.. dapat komisyen..
ada jugak yang saya memang daftar untuk pengiklanan..
saje suka2 untuk pasif income melalui blog..

ok pada yang bertanya tu meh saya share sikit
peluang baru.. anda nak tak belajar cara pantas
dan cara paling mudah nak buat bisnes online?

Bukak LINK ni.. dan masukkan nama dan email anda..
anda akan diajar tentang bisnes online semudah ABC..
Pelajari produk laku keras dan paling mudah nak jual
serta jana komisyen RM100-RM300 setiap hari..

Ok selamat belajar mudahnya bisnes online



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

PETUA UNTUK TAHAN LAMA


Saya suka baca petua tahan lama ni..
dapat dari grup wasap.. leh share kat sini..
Kat bawah nie ada petua untuk ‘tahan lama’
moh nengok, baca dan pahamkan betul2..

KELAPA PARUT
Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun.
Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja.
Gunakan sebelah pada 31 December 2014 dan 
sebelah lagi pada 1 January 2015. 
Wah…tahan sampai 2 tahun kan ?


NASI/LAUK
Biar tahan lebih lama,
Jangan gunakan jari pasal jari korang
 ada bakteria. Sebab tu lauk cepat basi.
 Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

BARANGAN KEMAS TERUTAMA EMAS
Kalau untuk lebih ‘tahan lama’,
Bayarle zakat utk barang kemas tu 
atau pakai saja. Barangan emas bila dah terlalu 
banyak, kena bayar zakat. Kalau tak, tetiba hilang
 atau kena curi, padan muka korang, ha haa…

PAKAIAN.
Nak tahan lama jangan rendam dalam serbuk
 pencuci lama sangat elak guna washing machine.
Jangan jemur bawah mentari terik elak guna bleach.
Jangan bawa mandi kat beach.
Gantung bila disimpan.
Cuci guna air jeram/hujan.
Jangan bagi pinjam kat kawan!!!.
Kalau nak tahan lagi lama 
PINJAMLAH BAJU MEMBER…
BAJU SENDIRI SIMPAN.

KERETA
Nak tahan lama. Lepas beli, simpan kat garaj. 
tutup elok2. jangan bagi angin masuk.
jangan bagi habuk masuk. jangan bagi wap air masuk.
bayar loan bulan2. sampai abis loan. gerenti tahan lama.

KENYANG
Kalau nak tahan lama,
Sebelum makan – baca bismillallah dan doa
Akhir makan – doa dan ucap alhamdullillah…

UMUR
Umur nak tahan lama?
Banyak kan senyum, jangan fikir 
semua masalah dan jangan merokok!!! 
(bukan sebab rokok tu bahaya tapi
bazirkan duit saja, kalau duit tak 
ada banyakkan lagi masalah).

ROKOK
Rokok nak tahan lama?
Jangan hisapplah……!!!!, 
letak atas meja dan pandang saja.
P/S: jangan hisap benda-benda yang 
dilarang…sendiri mau ingat
hahaaa….

TIDUR
Nak tahan lama tak tidur malam
Rajin-rajinlah tidur siang.

HUBUNGAN
Bertahan lama dalam persahabatan/hubungan,
Jujur dan ikhlas je!!!!

SELAMAT BERTAHAN LAMA

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, March 21

RAWATAN MUDAH TEGANGKAN KULIT MUKA UNTUK WARGA EMAS



KULIT DAH BERKEDUT?
TANDA ANDA DAH TUA?
NAK TAMPIL MUDA SEMULA?
NAK TEGANGKAN KULIT?

MEH SINI SAYA DEDAHKAN RAHSIA.....

Nak cerita ni.. kat klinik Dr Norman di Batu Berendam 
ada rawatan untuk warga emas yang teringin nak tegangkan
kulit kembali anjal, muda dan cantik berseri..

Baru2 ni saya dapat pertanyaan dari seorang wanita
katanya umurnya dah 50an dan nak buat rawatan
di klinik Dr Norman.. setelah berbual2 nyata
beliau berminat nak buat rawatan tu dan katanya
kosnya berpatutan dan murah dari pasaran..

Di klinik Dr Norman ada 3 service untuk rawatan
tegangkan kulit muka ni... boleh pilih ikut bajet..

1. Thread lift and PDO Suture
2. Laser Fractional CO2
3. PRP and Laser

Nak tau lebih lanjut tentang rawatan ni?
boleh sms atau whatsapp sahaja saya no ni
Atiah 0168880684 

SIAPA DR NORMAN??
Doktor Perubatan Am dengan Pengkhususan dalam bidang
 Perubatan Estetik, Anti Penuaan dan Perubatan Regeneratif.
Lulusan Kasturba Medical College, Manipal ,India and;
 Master of Aesthetic, Anti Aging and; Regenerative Medicine 
(MScAAARM), UCSI University. Konsultan Perubatan 
Anti Aging, Penulis Buku Kesihatan , Penceramah Kesihatan
 dan Kolumnis Akhbar Harian Metro.


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

CARA TERBAIK PISAHKAN ANAK TIDUR DARI IBU BAPA



Anak sulung baru 2 tahun lebih.. nanti keluar adik baru..
sikit masa lagi kene ajar anak asing tempat tidur..
tergoogle-google akhirnya jumpa tips ni.. nak share kat
sini nanti senang nak rujuk balik... boleh kan? hehe...


Kalau anda pun tercari-cari cara nak pisahkan anak dari
tempat tidur boleh la cuba tips ni.. mana tau menjadik...

1. SEDIAKAN BILIK TIDUR
Sediakan bilik tidur yang selesa dan cantik serta sesuai
dengan kesukaan anak anda.. tak perlu perabot yang mewah
melainkan kalau mampu.. cukup sekadar bersih, kemas,
selesa dan dihiasi sesuai dengan usia kanak-kanak..

2. BERI MASA DAN TERANGKAN KENAPA
Bagi mereka masa untuk sedia mental dan fizikal
Terangkan yang mereka sudah besar dan perlu tidur 
sendiri dan berikan sedikit kata semangat seperti
contoh budak berani budak yang bijak..

3. TIDUR SIANG SENDIRI
Anda boleh mulakan tidur sendiri di biliknya pada 
waktu siang dahulu.. bacakan buku cerita sekerap
yang boleh sampailah mereka dapat biasakan diri..

4. AJAK ANAK HIAS BILIK
Ajak mereka menghias bilik mereka mengikut citarasa
mereka sendiri.. kalau mereka suka kan kartun frozen
contohnya, hiasalah bilik tu penuh dengan kartun frozen..
pasti mereka suka dan teruja dengan bilik sendiri

5. RUANG YANG SESUAI
Buat sedikit ruang untuk mereka bermain, ruang yang 
tidak begitu sarat dan jangan ada bahan mudah pecah

6. KATIL 2 TINGKAT
Jika anda ada lebih dari seorang anak dan sama jantina,
katil 2 tingkat pilihan yang sesuai bagi bilik yang agak sempit
dan pastikan ada penghadang di tingkat atas sebagai keselamatan

7. KEKALKAN RUTIN
Bila dah ubah tempat tidur kekalkan rutin waktu tidurnya
dan biasakan anak anda buang air kecil sebelum tidur

8. TEGAS DALAM MELAYANI KERENAH
Awalnya anda boleh melayani anak anda seperti biasa
seperti bermain bersama, membaca buku, pergi tandas
dan sebagainya sampai masa yang dihadkan..

9. BERIKAN PENEMAN
Peneman di kala tidur contohnya sebuah patung besar
yang boleh buat anak anda berasa ada 'peneman'
apabila mereka tidur.. seswai untuk perempuan kan? hehe

10. LAMPU TIDUR
Ada kanak2 yang takutkan kegelapan, maka boleh la
dibelikan lampu tidur yang mereka pilih dan suka..

11. LATIH BERKEMAS
Jangan manjakan anak anda.. latih mereka berkemas
bilik mereka sendiri, biarpun tak cantik
tapi practice make perfect.. lama2 boleh pandai..

12. BERSABAR
Memang agak susah pada mulanya nak asingkan
tempat tidur.. sabar dan terus ajar anak anda
tidur sendiri.. kaji kenapa anak anda takut tidur sendiri
dan cari penyelesaiannya yang terbaik..

13. BACA DOA
Amalkan membaca doa dan surah2 penting sebelum tidur
Latih mereka membacanya sebelum tidur agar mereka
tidak diganggu dengan gangguan syaitan dan dilindungi Allah

14. HADIAH
Berikan mereka hadiah sebagai ganjaran jika
mereka boleh tidur dengan sendiri sebagai galakkan

ok tu saje tips yang dapat dikongsi
moga bermanfaat untuk anda..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, March 13

IKAN PEKASAM PALING SEDAP DAN MURAH DI SINI




Dulu saya tak pandai makan pekasam.. tapi semenjak
kawen dan diperkenalkan oleh mak mentua baru saya
tau kewujudan dan kesedapan lauk ikan pekasam ni...

Sedapnyaaa!!! tengah taip2 ni pun kecur air liur kalau
teringatkan dengan pekasam yang biasanya di goreng
garing bersama cili potong dan hirisan bawang merah..
makan pulak dengan nasi panas... perghh.. bertambah2
nasi kalau ada pekasam ni... dan dah jadi peberet plak hihi..

Saya nak share pengusaha pekasam yang saya dah rasa
ikan pekasam hasil buatan beliau sendiri dan dah pun
dikomersilkan di pasaran tempatan.... ya ampunnn..
ikan yang digunakan dah la segar2.. tangkap, siang
dan terus dibuat pekasam... bila dimasak memang
terasa la kesedapannya tak terhinggaa!!!! 

contoh ikan2 segar yang baru ditangkap

selepas disiangkan

dan terhasilnya pekasam yang mabelessss!!

Jika anda berdekatan dengan Nilai Negeri Sembilan
anda boleh dapatkan pekasam sedap ni di sana...
tapi kalau anda jauh boleh juga order.. dan tokeynya
akan pos pada anda dengan minimum order 5 peket je..



Dengan seberat 200gram cuma RM5.00 je sepeket!!
murah yang amat oi.. kat dalam nya pulak ada 
3 - 5 ekor ikan sungai..biasanya saya tengok dan beli
harga ikan pekasam ni memang mahal kan...
bermula dari RM5.00 sehinggalah berbelas ringgit..
tapi dalam sepeket ada 2.3 ekor je ikannya...

ni gambar ikan pekasam yang siap dimasak
oleh tokey ikan pekasam yang saya dan cik suami
memakannya tanpa belas kasian lagi...
sedappppppp yang amattt sangatttttt!!!

maka jika anda peminat tegar dan setia pada pekasam
boleh la dapatkan ikan pekasam mabeles ni..
kalau dekat dengan area Nilai boleh la beli terus
atau yang jauh dari  Nilai ni boleh la diposkan...

Nama Tokey : Shela
No tel untuk tempahan : 01110740057
Tempat : Taman Desa Melati Bandar Baru Nilai














Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, March 10

BUAT BISNES DROPSHIP LUMAYAN DI SINI



Salah satu bentuk perniagaan yang boleh dibuat ialah DROPSHIP
Bisnes tanpa produk sendiri dan modal yang tinggi untuk bermula...

pinjam gambar google sat konsep dropship

Kalau tengok gambar di atas tu boleh faham kan
cemana konsep dropship ni.. Dropship ni boleh 
bermula tanpa modal atau ada juga yang sedikit
bayaran pendaftaran dikenakan bagi sesetengah syarikat..

Biasanya dropship ni kene daftar dulu sebagai agen
dengan cara mengisi borang di laman web mereka 
atau melalui telefon mahupun menggunakan email..

Selesai mendaftar sama ada percuma atau berbayar,
anda boleh dah promosi menggunakan bahan promo
yang biasanya disediakan oleh pihak dropshipper
di dalam media sosial sama ada blog, facebook
twitter, instagram dan sebagainya milik anda...

Tapi AWAS!!! pilihlah dropshipper yang betul2
menjalankan perniagaan.. cek dulu syarikat, website,
profile atau apa2 info tentang dropshipper.. sebab
ada jugak kes penipuan.. banyak dah kes jadi camni..

buat dropship > dapat duit pelanggan > masukkan
duit pada dropshipper > dropshipper hilang tanpa
dikesan bersama duit diberi > barang tak dihantar

Nanti kita jugak yang busuk dan terpaksa ganti 
duit pelanggan yang kita ambil tu.. kan naya??

Dalam banyak-banyak syarikat dropshipper yang ada,
saya nak share salah satu syarikat yang paling best
menyediakan konsep bisnes dropship ni.. kenapa best?

Sebab syarikat ni menyediakan platform perniagaan
pelbagai jenis produk.. anda boleh pilih apa sahaja
produk kegemaran anda untuk dijual pada pelanggan..
Ada barang kecantikan, kesihatan, buku, elektronik,
pakaian, makanan, gajet, komputer, kanak-kanak,
perkhidmatan, percetakan, latihan, kenderaan, 
islamic, internet dan banyakkkkkk lagi... tak
lalu nak taip semua hehe.... best kan!! macam2 ada..

wah kat mana pulak tu kan...? anda boleh survey
dan kalau minat daftar terus sebagai dropship mereka..
di EDYMALL.COM ... klik link tu dan lihat sendiri..
Edymall.com ni menyediakan 3 jenis dropship..
anda boleh pilih sama ada nak jadi agen ekslusif 
mereka ataupun agen kawasan poskod mahupun
agen biasa mereka sahaja.. pilihan terserah anda..

apa bezanya pulak agen2 ni....??
Kalau agen biasa tu biasa jela.. daftar percuma
dan biasanya margin keuntungan lebih rendah 
berbanding dengan agen ekslusif dan agen kawasan..

1. Harga agen yg lebih murah, so untung lebih tinggi
2. Produk tertentu khusus untuk agen eksklusif sahaja
3. Bengkel dan seminar dengan diskaun
4. Keutamaan peluang bisnes
5. Peluang pasif income menjadi Rakan Niaga EdyMall

tengok contoh kat bawah ni
besarkan margin keuntungannya bila jadi agen ekslusif?

Memberi peluang untuk mendapat pasif income. Apabila anda 
menjadi agen kawasan poskod, anda secara automatik 
menjadi agen dropship eksklusif edymall dan boleh 
mempromosikan semua produk yang ada di EdyMall.

1. Anda akan mendapat komisyen apabila pelanggan 
kawasan poskod anda membeli secara direct di EdyMall.
2. Anda akan mendapat komisyen apabila agen dropship
 percuma kawasan poskod anda buat jualan
3. Hanya 1 agen kawasan sahaja untuk 1 poskod
4. Hanya produk 1 vendor sahaja untuk 1 agen kawasan
5. Secara automatik menjadi agen dropship eksklusif

Saya dah daftar.. anda pun patut daftar di Edymall..
dan boleh mulakan perniagaan anda secara sampingan..
pilih je apa produk yang hangat dan citarasa sendiri...
dan yang bestnya di Edymall ni mereka akan bimbing
kita, berkongsi ilmu perniagaan dan pelbagai tips
dan info untuk anda berjaya dalam bidang dropship..

ok tak perlu sembang lagi.. sila la terjah ke sana
dan daftar la sebagai dropship mereka jika berminat..







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

KENAPA SAYA SUKA TENGOK ASTRO GO SHOP?




KENAPA SAYA SUKA TENGOK ASTRO GO SHOP?
sebab suka tengok iklan... selain daripada dapat cuci mata
tengok produk baru keluar di pasaran, saya belajar ilmu
marketing kat situ.. haa nampakk.. suka tengok telatah
pengacara yang bersungguh-sungguh mempromosi
dan mendemo segala produk agar bakal pelanggan
terpengaruh dengan iklan yang mereka buat..

kagum! ya.. produk yang diiklankan di go shop memang
hebat.. meleleh air liyo tengok iklannya dan kalau boleh
semua yang diiklankan semuanya nak dibeli.. okla
barangnya nampak bagus setanding dengan harganya...

sebab tu tak heran, pernah suatu ketika saya ke GDEX
nak pos barang.. penuh opis GDEX tu dengan
kotak2 Go Shop.. bila ditanya dengan kerani tu
katanya semenjak ada Go Shop boleh kata setiap
hari diorang kene hantar kotak2 Go Shop tu
pada pelanggan tempatan yang order kat kawasan tu..
memang ramai la yang order dengan Go Shop ni..
senang kan.. tengok iklan, call dan shopping..

teringat zaman2 adanya smart shop dulu.. lebih kurang
la konsepnya dengan Go Shop ni kan.. sape tengok dulu?
kalau dah bosan takde cerita apa nak tengok kat astro
saya melayan la go shop ni.. pastu sengih2 depan TV..
ada benda saya belajar dari situ.. ilmu marketing..
ya saya sangat suka dengan marketing... oktujenakcite..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...