Bukan Blog Kamu: February 2015

Wednesday, February 25

5 TIPS AJAR ANAK BERUS GIGI



Seawal setahun bila anak saya dah tumbuh gigi saya
dah mula ajar anak berus gigi... tak semudah yang disangka..
mula2 memang la susah.. kita suakan berus gigi dia buat 
gigit2 pulak.. dapat berus bahagian depan pun dah ok..
sebab gigi belakang pun tak tumbuh lagi masa tu...

Tak dinafikan lagi mula2 memang la nangis tak suka..
tapi bila dilatih setiap hari maka dia dah tau.. tiap kali
mandi mesti kene berus gigi.. bila usia dia dah mencecah
2 tahun lebih kini dah takde masalah nak gosok gigi..
tambahan pulak gigi beliau dah penuh satu mulut tu.. hihi..

Bila dia tak gosok gigi tak cantik giginya...
kadang2 ada sisa makanan.. sisa makan coklat...
jadi maknye mesti jugak gosok gigi dia setiap hari..
walaupun kadang2 ada masa2 terlupa jugak...

meh saya sharekan Tips ajar anak berus gigi...
info ni saya dapat dari Pa Ma yaaaa....

1. AJAR ANAK CARA YANG BETUL
* Gunakan berus gigi yang betul kena dengan usianya...
berus yang lembut dan pemegangnya besar..
macam saya pilih berus gigi untuk anak boleh tengok
pada label tu ada bagitau usia yang sesuai untuk berus tu..
Pilih ubat gigi yang diformulasikan tanpa florida
untuk gigi susu tanpa gula. Contoh yang saya pilih
ubat gigi kodomo lion.. Perisa buah-buahan yang wangi
 serta berus gigi yang berwarna-warni dengan gambar watak
 animasi kesukazxannya akan memberikan keseronokan 
dan keterujaan mereka untuk memberus gigi setiap hari...

2. BERI KEBEBASAN MEMILIH
Bagi kebebasan mereka untuk memilih berus gigi dan
ubat gigi pilihan mereka sendiri.. dan ajar anak untuk 
meletakkan sendiri ubat gigi pada berus giginya...
Selain tu.. sebagai galakkan letakkan berus dan ubat gigi
mereka ke dalam bekas yang comel dan mudah mereka capai..

3. BERUS BERSAMA-SAMA
Jadikan rutin berus gigi bersama-sama... Kalau tak sempat
 pagi boleh cuba sebelah malam sebelum tidur..

4. BAWA BERJUMPA DOKTOR GIGI
Biasanya anak2 ni lebih mudah mendengar nasihat orang
asing dari ibubapa sendiri.. bawa anak anda jumpa doktor gigi..
Biasanya, doktor akan menerangkan pada si manja anda
status gigi mereka dan memberi nasihat yang berguna...
bawalah berjumpa doktor sekurangnya 6 bulan sekali..

5. CIPTAKAN LAGU ISTIMEWA
Ciptakan lagu berirama ceria yang berkaitan dengan  langkah demi
 langkah memberus gigi supaya si manja anda boleh mengingatinya
 mudah. Contoh :“Gosok luar bulat-bulat, gosok dalam bulat-bulat,
 gosok depan bulat-bulat, gosok belakang bulat-bulat. 
Gosok atas, gosok bawah, nanti gigi jadi lawa”. 
Ini akan menjadikan aktiviti memberus gigi lebih seronok!!

ok tu saja nak share.. moga bermanfaat untuk anda.. sekian..

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

RAHSIA PANTAS RAWATAN BUANG KUTIL DI MUKA, LEHER DAN BADAN




Bila ada kutil-kutil timbul di wajah, leher atau di badan anda
mesti rasa tak selesa kan... kalau satu dua yang timbul mungkin
tak berapa kisah.. tapi bila dah banyak rasa dah tak cantik pulak..

Macam gambar bawah ni.. salah seorang patient yang datang
buat rawatan buang kutil dengan Dr Norman di klinik..

Apa rahsia buang kutil dengan pantas? yaaa.. meh saya dedahkan..
Di Klinik Dr Norman ada menyediakan rawatan buang kutil
dengan menggunakan kaedah rawatan laser... semestinya
pantas, selamat dan berkesan untuk membuangnya...

Jika anda ada masalah yang sama, boleh la dapatkan perkhidmatan
Dr Norman untuk membuang kutil2 anda itu dengan segera...
Harga? Paling rendah di pasaran.. Bermula dari RM30 SAHAJA
anda sudah boleh buang kutil2 anda yang tak cantik tu
di klinik Batu Berendam Melaka... wahhhhhhh murahh kan...

Berminat nak dapatkan rawatan moden yang pantas 
lagi berkesan ni.. cepat hubungi saya untuk maklumat lanjut..
Atiah 0168880684 sms atau whatsapp sahaja ya..


SIAPA DR NORMAN??
Doktor Perubatan Am dengan Pengkhususan dalam bidang
 Perubatan Estetik, Anti Penuaan & Perubatan Regeneratif.
Lulusan Kasturba Medical College, Manipal ,India &
 Master of Aesthetic, Anti Aging &; Regenerative Medicine 
(MScAAARM), UCSI University. Konsultan Perubatan 
Anti Aging, Penulis Buku Kesihatan , Penceramah Kesihatan
 dan Kolumnis Akhbar Harian Metro.


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, February 23

8 JENIS RAWATAN KECANTIKAN WAJAH YANG POPULAR!!




Semua orang inginkan kulit cantik, halus mulus kan...
kaedah yang paling mudah menggunakan facial biasa..
ada yang rajin menggunakan supplement bertindak 
sebagai kecantikan dari dalaman.. bagus sekali!

Sebenarnya ada lagi cara lain untuk mencantikkan wajah
jom kita tengok apa cara lain lagi untuk jadi cantik..


1. Facial biasa
Facial biasa adalah untuk pembersihan kulit yang tidak
 banyak bermasalah. Facial jenis ini menggunakan pencuci lembut, 
stim, topeng, sedutan pada kulit menggunakan mesin menyedut
 dan diakhiri dengan pemakaian pelembap atau pelindung mata hari.

Proses mencuci seperti ini baik bagi meningkatkan perjalanan 
darah pada kulit muka, membuang kekotoran dan menjauhkan 
kelenjar sebum yang tersumbat. Ia menjadikan kulit bebas 
daripada ancaman biji-biji putih, noda hitam dan juga jerawat.

2. Facial dan vitamin C
Penambahan vitamin C bertujuan memudakan kulit dan 
meningkatkan pembaik pulih kulit. Vitamin C berfungsi 
sebagai anti oksidan dan juga mampu mencerahkan kulit.

Teknik facial sama seperti biasa. Kulit dicuci dengan pencuci 
yang lembut, kekotoran akan dibuang diikuti pengewapan kulit,
 topeng muka dan sedutan. Akhir sekali vitamin C dititiskan 
semasa pori-pori masih terbuka dan mampu menyerap dengan aktif.

3. Facial glycolic
Teknik ini sesuai bagi masalah jerawat yang serius. Asid glycolic 
merupakan asid lembut yang boleh masuk ke dalam kulit
 untuk membunuh bakteria. Ia juga mampu mengurangkan
 kesan parut jerawat dan menyembuhkan jerawat. Biasanya doktor
 akan mencadangkan penggunaan gel glycolic sebagai sapuan
 bagi mereka yang mempunyai masalah jerawat yang serius. 
Gel yang boleh digunakan di rumah ini mampu bertindak 
sebagai facial lembut yang mencerahkan kulit kita.

4. Facial dengan anti oksidan
Anti oksidan juga merupakan bahan penting bagi facial.
 Ia sesuai untuk kulit yang berpigmentasi. Biasanya anti
 oksidan jenis peptide digunakan kerana ia sesuai bagi
 semua jenis kulit. Prosedur facialnya tetap sama.

5. Facial ionto phoresis
Facial jenis ini menggabungkan proses merangsang kulit 
dengan alat khas yang dinamakan ionto phoresis machine.
 Alat ini menggunakan konsep getaran tinggi. Kelebihan
 ionto phoresis ialah lebih banyak vitamin atau anti oksidan
 dapat ditolak masuk ke dalam kulit kerana ia 
membuka pori-pori dengan lebih banyak lagi.

6. Microdermabrasion
Microdermabrasion merupakan facial yang agresif berbanding
 facial biasa. Prosedur teknik ini adalah lapisan kulit dikikis 
sama sekali. Selepas itu kulit wajah dicuci dan dilembapkan. 
Alat microdermabrasion digunakan bagi menyedut dan 
membuang lapisan kulit yang telah mati. Terdapat dua 
jenis mikrodermabrasion iaitu jenis kristal dan berlian.

Microdermabrasion jenis kristal mempunyai agen berupa 
pasir halus yang akan mengikis sel mati pada kulit muka.
 Jenis berlian pula berupa pisau halus yang mampu mengikis
 lapisan pada kulit. Kelebihan peralatan mampu membersihkan,
 meningkatkan mutu dan merangsang kulit agar kulit baru 
dapat tumbuh dengan baik. Kaedah ini sesuai sebulan
 sekali jika kulit bermasalah. Jika kulit sudah pulih maka
 bolehlah di kurangkan kekerapannya kepada 
dua bulan atau tiga bulan sekali.

7. Facial laser
Dewasa ini penggunaan laser giat diperkatakan. Kaedah ini 
mampu merangsang kulit dan membuatkan pigmentasi
 berkurangan. Laser yang tepat haruslah berpandu kepada
 jenis kulit dan masalah yang dihadapi seseorang. Jeragat dan
 pigmentasi memerlukan laser yang boleh memecahkan 
pigment. Masalah parut pula memerlukan laser yang sesuai
 bagi meningkatkan kualiti kulit baru. Facial laser juga menjadi
 pilihan kerana ia mampu menghilang kedutan halus.

8. Suntikan pada wajah
Tidak dapat dinafikan suntikan pada wajah merupakan 
sesuatu yang agak penting untuk menyerlahkan lagi wajah 
dan menjadikan seseorang tampak muda serta lebih cantik.
 Suntikan filler menjadi pilihan kerana ia cepat, mudah dan
 tiada sebarang kesan sampingan yang berbahaya. Begitu juga
 suntikan BTA dan placenta yang disukai .
sumber berita

Jadi anda boleh pilihan yang mana satu sebagai
agen untuk anda menjadi lebih cantik..
Anda boleh dapatkan rawatan kecantikan di
Klinik Dr Norman, Aesthetic & Anti Aging
di Batu Berendam Melaka...

Pertanyaan dan info lanjut mengenai rawatan
boleh tanya Atiah 0168880684 whatsapp sahaja



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, February 19

TIPS BLOG / WEBSITE ANDA MENJADI KESAYANGAN GOOGLE


Siapa tak suka jika disayang-sayang kan..
semua orang suka disayangi... bukan nak cerita pasal
kasih sayang cinta suci murni tapi nak share tips
cemana nak menjadi kesayangan google...
Anda ada blog atau website kesayangan kan...
dan semestinya anda mesti buat yang terbaik
pada website atau blog anda di mata google..
kenapa? jika anda menjadi kesayangan google
maka web/blog anda akan didahulukan sebagai
link utama dalam misi pencarian dalam google..

Bangga kan? blog /web anda duduk kat atas..
kalau anda bagi info.. trafik anda mesti meningkat..
kalau anda buat sale melalui web/blog dah pastinya
sale anda akan meningkat melatop-latop kebabomm..
ok meh saya share tips yang saya dapat dari otai2..

TIPS BLOG / WEB TERBAIK DI MATA GOOGLE
1. Artikel atau entry anda perlu isi yang lengkap dan
 padat dengan fakta.. tak perlu panjang berjela pun..

2. Jangan copy paste bulat-bulat... boleh copy tapi 
edit la sikit.. jangan la malas benooo.. lepastu taip
semula.. gunakan ayat sendiri lebih baik.. google ni
dasat boleh detect sape suka sangat copy paste hihi..
dan yang penting jangan lupa kasi KREDIT okeyy!

3. Cari info atau artikel yang boleh bertahan lama dan
boleh diguna pakai sampai bila2 terutamanya tajuk 
dan info yang mendapat permintaan ramai..
Contohnya berita, fakta, cerita lawak, info keluarga,
info kesihatan, info semasa, info pendidikan, resipi,
tutprial, tips, panduan dan banyak lagi boleh share..

4. Pastikan tajuk anda sesuai dengan artikel dan
kalau boleh biarlah sensasi.. jangan tipu pulak.. tak elok tu!

5. Jangan guna shortform.. google tak boleh cari nanti..
kata nak jadi kesayangan google kan..? nanti google nyampah!
haha

ok dah cukup la 5 tips ni.. anda buat anda dapat hasilnya...
saya dah buat dan dah dapat hasilnya.. nak tengok?

statistik terkini dengan 10 topik terhangat...
saya dah perasan dah.. kalau buat entry berkaitan
info yang bagus untuk pencarian google
mesti statistik untuk enrty tersebut pastinya
mencecah ribuan visitor.. paling busuk pun ratusan..
kalau merepek2 atau cerita personal takdela banyak pun
sape pulak nak baca cerita personal kalau kawan2 kita
mestila ada yang baca kan hehehe...

nah saya share dulu CARA BLOGGING BEKESAN
semua saya dah pratikkan.. memang menjadik..
anda blogger baru boleh cuba tips yang saya share..
anda yang dah otai.. mesti lagi power!! tabik spring!!

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, February 18

MICRODERMABRASION : RAWATAN MENCEGAH JERAGAT DAN KEDUTAN



Rawatan microdermabrasion ialah salah satu rawatan
 kecantikan wajah.. Ia adalah untuk merawat masalah kulit 
jeragat, bintik hitam, kedutan, membaiki pori-pori besar,
memulihkan parut jerawat dan banyak lagiiii...

Microdermabrasion sesuai untuk yang berumur 25 tahun ke atas 
dan merupakan facial yang agresif berbanding facial biasa.. 
Lapisan kulit dikikis dan wajah akan dicuci dan dilembapkan.. 
Alatnya membantu untuk menyedut dan membuang lapisan 
kulit mati.. Anda akan merasa  bagaikan butiran pasir-pasir
halus menyingkirkan sel-sel kulit mati. Microderma ini samalah
seperti menggosok muka dengan kertas pasir! Tapi taklah
 sakit dan kulit muka tak mengelupas. So tak perlu risau yaa..


JENIS MICRODERMABRASION
1. Kristal :  berupa alat seperti pasir halus yang akan
mengikis sel mati pada kulit wajah anda..
2. Diamond : alat seperti pisau halus yang mampu
mengikis lapisan pada kulit...

SESI RAWATAN
Rawatan ini sesuai dibuat sebulan sekali jika kulit bermasalah.
Jika sudah beransur pulih boleh la dikurangkan kekerapan
sesi rawatan itu kepada 2,3 bulan sekali sahaja..

KELEBIHAN RAWATAN MICRODERMABRASION
* Membaiki kulit berpori besar
* Memulihkan parut jerawat
* Melicinkan kulit berbulu
* Membuang selaput sel kulit mati
* Permukaan kulit menjadi lebih licin
* Menghilangkan garis-garis halus
* Menghilangkan kedutan wajah
* Anti penuaan
* Membuang  jeragat
* Membuang bintik2 hitam
DIMANA RAWATAN INI DIBUAT?
Jika anda mempunyai masalah kulit wajah seperti
di atas anda boleh mendapatkan rawatan ekslusif
 anda di Klinik Dr Norman, Aesthetic &
Anti Aging di Batu Berendam Melaka..

Sebarang pertanyaan dan info lanjut boleh hubungi
Atiah 0168880684 whatsapp sahaja *jangan call ya*


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, February 12

SENARAI PEMBEKAL / SUPPLIER DI MALAYSIA



Tahun lepas saya ada post satu entry berkaitan dengan 
yang mencecah setakat ni 30k visitors untuk entry itu sahaja..

Ini bermakna ramai kini yang sudah minat berniaga
dan tercari2 perniagaan apa yang sesuai dibuat di rumah..

Ok idea dah ada.. tapi mana pulak nak cari pembekal?
Nak berniaga mesti mau tau mana pembekal2 
yang boleh memberi harga terbaik untuk anda kan..

Khas buat anda... ebook yang paling terbaik menyediakan

Terdapat lebih 150 pembekal beserta maklumat lengkap
pembekal dalam pelbagai bidang dan industri... antaranya.. :

1. Cenderahati Korporat
2. Alat Tulis
3. Pakaian
4. Sukan dan Permainan
5. Percetakan
dan banyaakkkkk lagi....

* Anda dah tau dah rahsia senarai pembekal yang membuatkan
anda tak sesabar nak jadi usahawan yang berjaya!!

* Anda akan tergesa2 dan pantas nak berjumpa dengan 
pembekal yang anda pilih dan nak menjadi orang pertama
sebagai pemborong kepada pembekal anda!!

* Tersenyum puas dapat tau senarai pembekal yang selama
ni tersembunyi di bilik rahsia para usahawan atau peniaga

Jika anda dapatkan ebook ni anda boleh dapat bonus2 
secara PERCUMA je.. banyaknya bonusss!!!

Sila dapatkan segera EBOOK SENARAI PEMBEKAL ni ya..
Mudah-mudahan dapat membantu untuk anda memulakan
sebagai kerjaya sebagai usahawan yang berjaya nanti...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, February 11

Terlupa Tengah Mengandung



Boleh pulak terlupa ke?
yaa.. bila sibuk dengan urusan seharian
kadang-kadang terlupa pulak kita ni tengah ngandung..
baru pindah rumah.. maka sibuk la hari2 kemas rumah..
yang betul2 nak angkat benda berat atau kerja2 yang
memerlukan tenaga lelaki memang saya serahkan
pada cik abang.. tunggula urusan sekolah dia setel
baru boleh dia tolong buat kerja rumah...

setakat kemas2 biasa boleh la... kadang2 angkat juga
barang2.. buat kerja macam biasa, bila dah sakit pinggang,
sakit kaki tangan baru nak beringat.. alamak tengah ngandong!
minggu depan genaplah 6 bulan ngandong... alahai kejap je rasa..

tak macam preggy yang dulu.. excited kemain..
selalu baca info2 pasal kehamilan siap blog kan lagi...
menghitung hari bagai... hari2 cari nama2 pilihan...
sudahnya nama anak sulung tu apaknya jugak bagi haha..

yela pertama kali mesti la agak teruje terlebih sudah kan..
dah yang kedua ni rilek2 ajelah.. cuma debaran nak
mengadap situasi bersalin tu yang hmmm.. debar2..
nama pun bapaknya dah cari siap2.. maknye?
hmm tengoklah nanti kalau ada masa nak cari hihi..

Jantina pun belum dikenal pasti.. nak scan sendiri 
maleh la.. takde masa nak pegi klinik.. tunggu
yang temujanji ajela bulan depan ada scan2..
kalau nampak jantina Alhamdulillah.. bolehla nanti
nak prepare cari barang2 bayi pulak kan...

ok tengah rehat2 ni main la blog jap...
nak sambung lagi kemas rumah..
ok tata..

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

RAWATAN JERAGAT PALING BERKESAN



Antara soalan yang kerap ditanya pada saya ialah
rawatan untuk masalah jeragat.. ya memang jeragat
adalah musuh utama kulit terutamanya bila usia 
dah meningkat.. pulak tu masalah jeragat ni
memang agak sukar dirawat dan melibatkan kos yang
tinggi untuk merawat masalah jeragat ni...

Pernah saya berbual dengan seseorang yang bertanya 
pada saya, beliau dah bermacam cara mengubat masalah 
jeragatnya... beliau dah cuba pelbagai produk dari yang
murah sehinggalah yang paling mahal... semuanya tak jadi..

Jika anda nak mengubat masalah menggunakan produk,
kesabaran dan konsistensi perlu kuat.. disiplin yang kuat
barulah produk yang anda gunakan itu berkesan.,.. untuk
menguatkan lagi anda perlu rajin makan supplement..

Jika semuanya malas....?? tak rajin dan tak disiplin??
gunakan sahaja RAWATAN LASER!! haaa nampak...
rawatan laser ni cepat.. mudah dan paling berkesan!

SOALAN LAZIM

1. Kat mana nak buat?
Di Klinik Dr Norman Batu Berendam Melaka

2. Berapa kos rawatan?
Sekarang ada harga promosi.. cuma RM300 sahaja!!!
yang paling penting termurah di pasaran.. anda boleh survey
harga rawatan laser ni di lain tempat hehe..
tapi harga promosi ni dah habis yaaaa *updated*

3. Berapa sesi rawatan ni?
Sesi rawatan ni bergantung kepada masalah anda..
datang sendiri dan berjumpalah dengan doktor,
beliau akan bagi consultation secara PERCUMA sahaja!!

4. Cemana nak jumpa doktor?
Anda digalakkan membuat temujanji terlebih dahulu
supaya memudahkan urusan anda untuk membuat rawatan.

5. Sabtu Ahad bukak tak? hari lain saya kerja la
Klinik Dr Norman di Batu Berendam Melaka beroperasi
dari Isnin sehingga Sabtu dari jam 9pagi - 6 petang

6. Siapa saya nak hubungi dan bagaimana nak buat temujanji?
Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut
mengenai rawatan atau sebarang temujanji...
Atiah 0168880684 whatsapp sahaja yaaaa... *jangan call*

SIAPA DR NORMAN??
Doktor Perubatan Am dengan Pengkhususan dalam bidang
 Perubatan Estetik, Anti Penuaan & Perubatan Regeneratif.
Lulusan Kasturba Medical College, Manipal ,India &
 Master of Aesthetic, Anti Aging &; Regenerative Medicine 
(MScAAARM), UCSI University. Konsultan Perubatan 
Anti Aging, Penulis Buku Kesihatan , Penceramah Kesihatan
 dan Kolumnis Akhbar Harian Metro.


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

AISKRIM PASU MURAH - RM1 SAHAJA!!!



Sekali lagi musim makanan yang diviralkan...
kali ni aiskrim pasu.. mula2 pelik gak apemende pulak ni..
cemana nak makan tanah tu ? dalam fikiran hati saya haha..
bila dah baca resipi apa ada dalam aiskrim pasu ni baru le tau..
bila digugel macam2 pesen dan rupe ada aiskrim pasu ni..
yang letak daun ada.. letak bunga ada.. yang letak 
rupa macam cacing pun ada hahah.. sekali tengok geli..
tapi bila makan sedap woo... *agakjela..taktrylagi*

RESIPI AISKRIM PASU


Bahan-bahan
Pasu bunga ( nak guna lesung batu pun boleh)
Aiskrim ( ikut korang nak flavour apa)
Kek Swiss Roll
Biskut Oreo
Jelly gummy
Biskut stick
Mashmello

Cara-caranya 
1. Basuh dulu pasu tu. (PENTING) pasu BBL jenis tak 
berlubang di bawah. Tapi jika pasu korang berlubang 
bahagian bawah, guna polisterin sebagai 'main' bekas.

2. Potong kek Swiss Roll & masukkan dalam pasu

3. Masukkan aiskrim berselang seli dengan kek Swiss Roll

4. Asingkan krim putih (tengah-tengah oreo)
 & hancurkan biskut Oreo tu

5. Hiaskan pasu korang dengan biskut Oreo, 
gummy jelly, mashellow & biskut stick

6. Makan sampai terlajak kenyang!

SELAMAT MENCOBAAA!! 

atau kalau nak beli.. saya ada jumpa yang palinggggg
murah di pasaran... boleh la beli.. rasanya sedap kot?!
v
v
v
v
v
v
v
v
v
amacam..? ada sapa nak jual?? saya nak beli.. hoho


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, February 10

CARA NAK BLOCK INVITATION GAME ATAU APPS DARIPADA RAKAN FACEBOOK ANDA



Selalu sangat saya baca status orang marah2
 bila rakan FBnya invite game... pernah baca?? 
jangan kan diorang.. saya pun hangen dapat 
notification hanya sebab dapat invitation game je?

kalau sekali sekala mungkin takde la bara sangat..
 tapi dalam sehari banyak kali.. akhirnya saya remove je 
orang tu dari frenlist ahha padamoke.. ark ark ark..
bila bukak profile diorang kaki game ni bukan
ada ape pun.. game semata2... ahh semak lah..
 dulu yala kaki game.. tapi ajak jela orang yang
 main game gak.. jangan ajak orang tak main..

maka saya nak share cara nak block dari diinvite game 
atau apps yang merepek2 hingga mengganggu kehidupan
rumahtangga atau kehidupan seharian anda... cekidaut2..

STEP 1 : Cari kat account setting anda

 STEP 2 : Cari bahagian APPS

STEP 3 : Tengok kat PLATFORM

STEP 4 : Klik je OFF abih cerita haha
ok selesai... dan tunggu ada lagi tak
 kengkawan ajak main game?
saya udahhh anda bile lagi?? 
aman hidup guwe kikiki

sumber gambar tutorial ni saya amik dari FB..
ada kengkawan share.. saya pun nak share..
anda pun boleh share jugak jangan segan2..
so anda jangan hangen2 lagi ya.. amik tutorial ni
dan buat.. moga2 kehidupan anda lebih aman sentosa
tanpa ajakkan game yang merimehkan diri anda..

Selamat Mencoba..!!


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, February 7

PETUA TERBAIK KEMPISKAN PERUT SELEPAS BERSALIN



Masalah utama ibu-ibu lepas bersalin ialah perut!!
ya.. saya tidak terkeceluali haha.. saja la usha2 
beberapa petua untuk kempiskan perut lepas bersalin
dan saya dah jumpa... tempek sini senang nak rujuk..
anda nak cuba jugak ? sila la bace sampai habis ya..
mana tau hasilnya lumayan dan berkesan.. 
Masalah perut buncit selepas bersalin adalah masalah 
normal dalam kalangan para ibu. Banyak cara rawatan
 sama ada secara moden atau tradisional boleh 
dilakukan untuk mengempiskan perut yang buncit.

Berikut adalah petua tradisional yang boleh 
diamalkan oleh semua wanita dalam usaha 
untuk mengempiskan kembali perut yang buncit.

1) Campur sedikit cuka, garam dan kunyit kemudian
 kisar. Tampal bahan kisaran pada perut dan balut
 dengan bengkung ketika dalam tempoh berpantang.

2) Campur sedikit beras dan kisar halus. Kemudian 
campurkan dengan adunan cekur, gula merah,
air asam jawa dan sedikit air suam, kemudian
 tapis dan minum. Amalkan seminggu empat kali.


3) Potong halia lebih kurang saiz 3 sentimeter,
 limau nipis besar sebiji, sedikit air suam, 
secubit garam dan lada hitam 15 biji. Kisar 
kesemuanya. Tapis dan minum airnya.


4) Campurkan asam jawa, jadam dan air mendidih.
 Sapu adunan tersebut pada perut dan pakai 
bengkung sepanjang tempoh berpantang.

5) Tumbuk beberapa potongan halia sehingga halus.
 Gaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat. 
Makan bersama nasi panas. Selain membantu mengempiskan
 perut, ia memperbaiki pengaliran darah dalam badan.


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, February 6

Menangis mendengar batuk dan bersin mereka!



Bila nak beradik si abang long nawfal ni memang 
beliau agak kuat meragam.. memang macam tu
kan kalau budak nak ada adik baru ni.

Dari mula mengandung sampai la sekarang 
dah nak masuk 6 bulan kandungan ni.. ada je
ragam pelik nawfal yang muncul...

contoh yang terbaru, paling rare sekali lah ni..
tiap kali bila bapaknya bersin dan maknya 
batuk sebab tak berapa sihat ni mesti si nawfal
akan melolong nangis melalak-lalak..

eh ape kene ko neh ha nawfal..
perasan dah tiap kali kami batuk atau bersin
dia yang tiba2 dari elok diam je mesti nangis
mengamuk.. terpaksa la pujuk beliau..
kalau pujuk mau diam masa tu jugak 
takpela jugak.. ni kene la pujuk pelbagai
gaya dan cara contohnya bagi kartun ke
baru nak diam hahaha.. adoi budak ini!!

rare sungguh perbuatan beliau.. maka dengan
ini kami laki bini isytiharkan tiap kali nak batuk
atau bersin sila jauh dari beliau atau pun sila
lebih sopan lagi agar tidak didengari beliau..

tapi kengkadang terlupa jugak terlepas jugak
maka melalak la beliau tidak semena-mena...
Ape2 jelahai.. layan kan aje.. nanti nawfal dah besar
sila baca balik entry ini ya.. perangai meragam
nak dapat adik baru ni.. hehehe...ada macam2
lagi tapi yang ni paling rare sekali lah nampaknye!

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

RAWATAN BUANG TATOO PALING SELAMAT DAN BERKESAN



Semenjak saya hebahkan tentang rawatan laser sebelum ni
boleh kata setiap hari ada je terima pertanyaan tentang 
rawatan laser ni.. yang dah pergi buat rawatan ni pun ramai..

Terutamanya pencari2 rawatan untuk buang tatoo..
bila saya dah berbual dengan mereka banyak info saya 
tau dengan masalah mereka yang nak buang tatoo ni...
Ada yang cuba bakar sendiri, ada yang gunakan rawatan dari
perawat yang tidak bertauliah, malah ada yang sanggup lukakan
sendiri semata2 nak buang tatoo tu.. dan macam2 lagi...
Akibatnya.. mereka menanggung kesakitan yang amat sangat!!
malah parut luka huduh yang kekal sampai bila2.... ngeri kan!!

Jadi.. penyelesaiannya ada di sini... dapatkan rawatan buang tatoo
anda dengan cara paling selamat, berkesan dan paling penting
TIDAK MENYAKITKAN andaa!!! Rawatan ini dibuat oleh
seorang doktor yang bertauliah malah berpengalaman luas
dalam bidang ini.. ramai sudah yang mendapatkan rawatan
buang tatoo dari beliau.. dan pastikan anda juga sekali!

Contoh salah satu pesakit yang mendapatkan rawatan laser
untuk buang tatoo dari Dr Norman di Klinik Dr Norman
di Batu Berendam Melaka.... ini ialah rawatan sesi 
pertama.. anda akan dibius dan dilaserkan.. sesi rawatan
bergantung kepada saiz dan berapa banyak tatoo yang
anda ada.. setiap sesi cuma sebulan sekali sahaja sehingga
lah rawatan buang tatoo anda itu selesai dibuang...

SIAPA DR NORMAN??
Doktor Perubatan Am dengan Pengkhususan dalam bidang
 Perubatan Estetik, Anti Penuaan & Perubatan Regeneratif.
Lulusan Kasturba Medical College, Manipal ,India &
 Master of Aesthetic, Anti Aging &; Regenerative Medicine 
(MScAAARM), UCSI University. Konsultan Perubatan 
Anti Aging, Penulis Buku Kesihatan , Penceramah Kesihatan
 dan Kolumnis Akhbar Harian Metro.

Kepada anda yang tercari-cari rawatan buang tatoo 
di sinilah tempatnya... buanglah tatoo anda dengan 
cara paling selamat, berkesan dan tidak menyakitkan
anda.. Jika anda ada sebarang pertanyaan untuk 
rawatan ni boleh tanya saya ya.... 0168880684
Atiah (whatsapp sahaja - jangan call ya)



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, February 5

Anak-anak tempat paling sesuai melepaskan marah?



KEEGOAN SEORANG IBU BAPA


Sebelum kita keluar ke pejabat kita membebel pada anak 
kerana lambat bersiap. Sampai di sekolah anak maklumkan ada 
surat yang dia lupa berikan semalam. Lagi sekali anak dileteri.

Anak salam dan masuk ke kelas dengan keadaan emosi
 yang terguris.Dah dua kali kena marah. Kalau tak bagitahu 
pasal surat tu pun takpe fikirnya. Buat kena marah je.

Seharian dia di sekolah bersama kawan-kawan dan guru.
 Bila habis sekolah, dia tinggal di taska atau rumah 
pengasuh. Sementara menunggu ibu dan ayah balik..
Bila matahari semakin hilang cahayanya, 
baru ibu dan ayah datang mrnjemput.

Dah 8/9 jam tak jumpa ibu ayahnya. Banyak yang dia nak
 kongsikan. Waktu ibu dan ayahnya sedang bercakap, waktu itu
 juga mereka excited nak cerita dan bertanya itu dan ini. 
Nak bagitahu cikgu puji dia pandai, nak bagitahu kawan puji 
kotak pensil yang ibu baru belikan...

Tapi mereka dimarahi kerana dikatakan menyibuk waktu orang
 tua nak bercakap. Mereka menunduk dan masuk ke bilik. 
Bergurau pulak dengan adik-adik. Kecoh bunyinya. Tetiba 
wajah si ayah tersembul di muka pintu. Kena marah lagi sebab
 bising waktu ayah nak tengok berita. Ayah suruh baca buku.

Tengah-tengah belek buku, teringat lukisan cantik tadi. Berlari nak
 tunjuk kat ibu didapur. Tetiba terlanggar pulak bucu meja. Jatuh dan
 pecah berderai gelas atas meja. Sekali lagi anak ini dimarahi dan dileteri.

Dan anak ini akhirnya tidur dalam keadaan dia tertanya-tanya
 adakah ibu dan ayahnya menyayanginya atau tidak. Tiap hari, 
pasti ada saja salah dan silap mereka. Pasti ada yang tidak kena.

Itu senario yang selalu kita hadapi. Malahan saya sendiri mengalaminya. 
Sungguh tinggi ego kita. Sungguh kita sangat mementingkan diri.

Anak ini belum matang. Belum tahu berfikir seperti orang dewasa. 
Bila ibu dan ayah pulang mereka benar-benar ingin merasai kehadiran
 kita. Ingin dipeluk dan berkongsi cerita. Tapi apa yang mereka dapat???

Bila mereka besar dan lebih selesa berkongsi cerita dengan
 teman-teman, jangan kita persoalkan kenapa. Kerana waktu mereka 
ingin benar-benar berkongsi dengan kita, kita menafikan hak mereka.

Keegoan itu langsung tak menjadikan kita ibu bapa yang hebat.
Emosi dan amarah hanya mengundang salah tafsir si anak

Jika kita berasa penat dengan urusan kerja seharian, bagaimana
 pula dengan anak-anak? Jam 7.30 dah terpacak di sekolah. Pagi 
sekolah agama dan petangnya pula sekolah kebangsaan. 

Tidak penatkah mereka?

Kita keluar bekerja tanpa membawa beban berkilo. Tapi mereka
 bagaimana? Berat beg sekolah saja sudah 5 kg.

Ingatlah, anak itu satu anugerah. Bukan tempat melempias lelah.

* peringatan untuk saya dan anda*
info berguna ini datangnya dari group whatsapp

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

RAWATAN LASER TERMURAH DI PASARAN!!




Mesin utama untuk rawatan 
laser di Klinik Dr Norman

Senarai perkhidmatan yang ditawarkan di klinik 
Dr Norman Batu Berendam Melaka ini ialah :

》Rawatan Pemutihan Kulit
》Rawatan Jerawat
》Rawatan Membuang Tatoo
》Rawatan Parut Jerawat
》Rawatan Parut Keloid
》Rawatan ‘Stretch Mark’
》Rawatan Membuang Selulit
》Rawatan Mengurangkan Kedutan Muka
》Rawatan Menegangkan Kulit Muka
》Rejuvenasi Wajah
》Rawatan Jeragat
》Rawatan Parut Jerawat
》Rawatan membuang bintik-bintik hitam di wajah
》Rawatan membuang Kutil dan Warts
》Rawatan Menguruskan Badan
》Rawatan membuang ‘solar skin tags’
》Konsultasi Pemakanan dan senaman
》Ubat-ubatan dan Suplemen
》Rawatan Hormon
》Rawatan Penyakit Kronik – Darah Tinggi,
 Kencing Manis, Gout, Sakit Jantung


SIAPA DR NORMAN??
Doktor Perubatan Am dengan Pengkhususan dalam bidang
 Perubatan Estetik, Anti Penuaan & Perubatan Regeneratif.
Lulusan Kasturba Medical College, Manipal ,India &
 Master of Aesthetic, Anti Aging & Regenerative Medicine 
(MScAAARM), UCSI University. Konsultan Perubatan 
Anti Aging, Penulis Buku Kesihatan , Penceramah Kesihatan
 dan Kolumnis Akhbar Harian Metro.

Jadi.. kepada anda berminat nak membuat rawatan laser jika
bermasalah dalam nak membuang tatoo, nak buang jeragat,
parut jerawat yang degil, bintik2 hitam yang degil
dan segala jenis masalah kulit atau nak mencantikkan
wajah anda dengan pantas! selamat! dan berkesan!
Paling penting termurah di pasaran ya (sila survey hehe)
boleh hubungi saya untuk pertanyaan dan maklumat lanjut..
Atiah (0168880684 whatsapp sahaja ya - jangan call)






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, February 4

11 RAHSIA KEGUNAAN UBAT GIGI SELAIN DARIPADA MEMBERUS GIGI



Macam menarik je nak share benda ni sebab teruje amat
bila dapat tau yang ubat gigi ni macam2 kegunaan boleh buat..
jumpa info ni dalam page sape ntah dalam FB lupe nak copy link..

Meh nengok apa guna ubat gigi selain daripada berus gigi kita..
mana tau anda dan saya boleh try nanti.. baru tau mujarab ke tak..












Menarik kan... kalau ada masalah2 macam kat atas ni..
cer amik ubat gigi dalam bilik air korang tu lalu coba..
ha coba... selamat mencobaaa.... daaa


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...