Bukan Blog Kamu: December 2014

Thursday, December 18

CARA SENANG MEMBUANG KUTU KEPALA


Teringat masa zaman budak2 dulu pernah jugak kene kutu
biasalah berjangkit dengan kawan2 yang lain.. memang gatal kan!

Kanak-kanak memang senang kutu nak berjangkit terutamanya
apabila anak2 kita ini di taska atau bermain dengan kawan mereka..
Apakah langkah penjagaan bagi rambut berkutu ni... senang je!!

1) Beli shampoo atau ubat kutu di klinik / farmasi
dan sapukan di kepalanya mengikut masa yang ditetapkan

2) Cuci dan bilas kepalanya.. sikat rambutnya menggunakan 
sikat kutu untuk menarik keluar kutu dan telur kutu sekaligus..

3) Bersihkan sikat, berus atau topi anak anda..
Cara lain lebih berkesan, simpan topi anak anda ke dalam
plastik berikat ketat dan biarkan sehingga kutu2nya mati..

4) Halang anak anda daripada bermain dengan kawan2nya
di taman untuk mengelakkan daripada berjangkit
dengan kanak-kanak yang lain. Biarkan anak anda di rumah
sehingga hilang dan mati kutu2 di kepala anak anda...

SELAMAT MENCOBA!!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 17

KELEBIHAN MEMBEDUNG BAYI




Kadang-kadang bayi sekarang suka menangis bila kene 
bedung kan? macam anak saya dulu kalau dibedung
tak lama je satu tangan mesti keluar walaupun tak nangis..
zaman sekarang dan moden... ada juga pengeluar
barangan bayi mengeluarkan produk bedung moden..


1. Bayi yang masih kecil mesti kene bedung... sebabnya 
boleh mengelakkan daripada bayi anda terkejut dengan 
bunyi bising di sekelilingnya... perasan takk bezanya
bila anak dibedung dan tidak dibedung???

2. Apabila bayi dibedung, bayi anda akan berasa lebih
selamat dan selesa seperti berada dalam rahim ibunya..

3. Ini juga dapat mengelakkan tangan anak anda mencakar
mukanya apabila bayi itu tidak memakai sarung tangan..

4. Bedung bayi dapat memberi kehangatan dan mengurangkan 
risiko Sindrom Bayi Mati Mengejut (SIDS) ketika tidur akibat
terkejut.. haaa.. bahayakan kalau anak tak dibedung ni???

5. Bedung juga dapat meredakan tangisan bayi sama ada
anak anda telah didiagnosis mengalami kolik atau tidak..

6. Dapat membantu ibu menyusu dengan kebih mudah
apabila anak anda dibedung... takde la merewang tangannya..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, December 16

Selesai Proses Trimester Pertama



Selesai sudah trimester pertama.. 3 bulan pertama yang cukup hebat..
ape yang hebat..? Biasanya ibu2 preggy time macam  ni dugaannya
ialah proses 'morning sickness' nya la kan.. kan.. kan..
kali ni beza sikit dengan preggy yang dulu..
kalau dulu mabuknya pagi2... mesti mau muntah..
sekarang pulak mabuknya malam2.. mesti mau muntah..
maka sebelah malam agak lemah gemalai pening loya..

kalau bab makan pulak.. kalau dulu makanan berminyak,
berlemak dan berempah memang tak mau masuk...
makan nasi putih, ulam dengan ikan goreng je hari2...
kali ni makan ape pun tak kisah pulak.. cuma tak makan
banyak.. makan sikit je cepat kenyang... tapi cepat lapar..

kalau dulu hati mudah terusik... sikit2 nak rasa sedih dan pilu haha
kali ni pulak hati agak keras.. tapi agak cepat marah2..
sejak ngandung ni apa yang benda suka buat semua jadi tak suka..
suka buat coklat tetiba jadi tak suka.. eh?? pening bau coklat!!

haha macam2 la kekdahnya bila dah ngandung ni  kan..
mujur suami memahami.. layan kan aje ragam bininya..
kali ni ngandung oleh sebab tak pantang makan apa2,
maka banyak makanan nak dingidammya... pantang teringat
makanan yang sedap mesti kepingin nak makan..
dulu ngandung takde pulak nak ngidam2 bagai...
mujur takde ngidam yang pelik2... oh jauhkanlaaa....

dan lagi.. mengandung kali ni badan agak mudah penat..
cepat letih.. walaupun amik vitamin pun.. kalau tak cukup
rehat mudah sangat kene semput.. maka saya dah tak boleh
dah buat kerja berat2.. sebab tu kene slowkan buat coklat..
yaa buat coklat memang penat... sangattt penattt..
nak buat tu hati mau kene sabar dan sangat cerewet pembuatannya..

rasa nak pencen jap buat coklat di kala ngandung ni..
banyak tempahan diterima terpaksa ditolak...
rezeki tu.. hm tapi takpelah.. tak berani nak amik dan janji..
takut sangat kalau tak terbuat... rosak reputasi hihi...
kepada pelanggan2 saya kalau terbaca cerita ni mohon
memahami... takpe ramai lagi pembuat coklat yang lain hihi..

tokey buat bisnes2 lain yang ringan2 aje dulu la yeh..
bila cukup rehat badan jadi sihat.. bila mengandung dan ada
masalah jantung ni yang kene dipantau sikit kesihatannya..
setakat 3 bulan pertama ni masih ok la lagi.. harapannya
kesihatan ni akan terus baik sehingga dipermudahkan
urusan bersalin nanti.. doaa2kan ya.... aminnn...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, December 15

AMARAN : AKAUN FACEBOOK AKAN DIBLOK SEBAB BERNIAGA!!!



Terbaca perkongsian dari kenalan fb tentang amarannya..
bila baca komen2 dalam post tu rupanya ramai jugak jadi mangsa..
apelagi dengan segera saya hidekan semua album2 bisnes
dalam akaun fb personal... tanak la kene blok.. sayang wooo!!
tengok post dari kawan ni... 


jadi kepada anda selaku peniaga online yang takde page sila la buat page..
jangan harap lagi pada akaun personal.. silap haribulan anda juga akan 
diblok oleh pesbuk macam kawan2 tu... oh pesbuk kamu makin kejam...
dah la sekarang ni kalau nak guna fb ads mahai sangat... ramai dah 
peniaga2 online yang komplen... kalau keluar modal sikit belum tentu
lagi boleh keluar.. kalau yang keluar modal besar sikit ada la peluang..

kalau keluar modal 1k sekalipun.. nak balik modal 1k untuk bayar 
iklan fb pun belum tentu... banyak dah rungutan2 yang dibaca...
sebab tu saya guna banyak medium untuk berniaga... buatla blog..
atau yang paling senang instagram selain dari fb page...

sikit masa lagi rasanya nak berniaga dalam pesbuk pun akan hilang
musimmnya... ramai jugak sifu2 internet marketer kata gitu..
maka bersiap sedialah dengan medium2 yang lain kan... hehe...
ok sekadar memanjangkan info dari kawan ni... buat anda
sila berhati2 dan buat backup plan... kalau tak jadi la macam
kawan tu... katanya maknya ada 3 akaun fb semua kene blok...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, December 4

Cerita dari hati tanpa suara...



Lama tak cerita pasal diri sendiri.. update blog je manjang je iklan
haha bosan orang nak bace hihi.. menaip cerita ni sambil terbaring
gunakan enset je malas nak bukak kompete menaip sambil duduk...
rasanya harini ada mood nak tulis diari sendiri dalam blog sendiri..

ok minggu ni tak berapa best sebab tak sihat.. penyakit 3 serangkai
datang menjengah.. demam batuk selsema.. lagi2 semalam kene
minum air gula pulak oi.. lagi la jadi tak sihat gue neh.. sampai nurse
pun perasan.. awak demam ke rasa panas je badan ni tanya dia..
Masa tu nak amik darah nurse pegang tangan dan terasa panas..
ngaku jela kan.. aah tak sihat sikit.. makan  ubat pesan nurse tu lagi..

mujur takde tempahan coklat minggu ni.. tapi sepatutnya kene buat
coklat hadiah untuk pemenang cabutan bertuah.. mohon tangguh..
minggu depan ada tempahan coklat.. harap sihat sepenuhnya..
dapat la buat tempahan pelanggan.. bisnes coklat saya sengaja 
saya slowkan sikit.. mana yang nak tempah kalau yang ada stok
saya amik.. ada yang nak tempah goodies saya tak amik dah..
ramai gak pelanggan saya tolak tempahan.. tak berani amik
banyak2 kang tak terbuat nayaaa.. mohon maaf ya semua..

sejak ngandung yang baru je 3 bulan lebih ni faktor kesihatan
tak menentu.. kali ni ngandung cepat penat.. tak boleh tak cukup
rehat.. mudah sangat kene semput.. jadi saya kene banyak rehat..
kerja2 rumah tetap diteruskan.. buat kerja berat takde la sangat..
dah penat buat kerja berenti dan rehat.. insyallah selamat hehe..

Tambahan pulak cik asben retak tengan sebab main futsal..
ramai orang ingat dia jatuh motor..hehe..kisahnya beliau ada
pertandingan futsal.. lawan cikgu2 antara sekolah kat perak tengah..
masa first game dah jatuh.. tengah duk lari2 sambil ngundur,
eksiden pulak dengan pemain pihak lawan yang tengah duduk
betulkan tali kasut.. apelagi jatuh tertiarap la..tangan kiri jatuh dulu..
Kot ye pon nak betulkan tali kasut pegila duk tepi.. orang tengah
sibuk berlari duk tengah2 dunia.. kan dah kene langgar..
yang dia nya takde ape.. orang yang jatuh la cedera.. 
ingatkan takde ape2.. beliau main je sampai habis game..
walopon x menang juara.. tapi dapat gak piala tempat ke4 je hihi
dari 18 kumpulan kalau tak silap diceritakan dulu..
Dah sebulan lebih kot tangan duk berbalut lagi.. doktor yang bagi
Rawatan katanya kene rehat la paling kurang 2 bulan baru ok..
patutnya beliau ada ride 1 malaysia minggu depan hmm tak
dapat la pegi nak bawak motor cemana..adala hikmahnya tu..

Bulan ni kene prepare untuk perpindahan rumah dari 
kg gajah ke ipoh.. cik laki dah suruh packing siap2..
rumah sewa pun dah dapat..duduk area simpang pulai..
Pengalaman baru la ni duduk luar.. sekarang ni duduk 
kat dalam kuarters sekolah takde takut ape sangat..
Kenapa pindah nanti2 saya cerita di lain episod 
kalau rajin dann teringatla nak cerita hehe..

hujung bulan ni nak ke perlis.. kenduri adik ipar yang kawin
tahun ni yang dah diikat tali pertunangan tahun lepas..
bulan depan nak terima anak buah menantu pulak hehe..
anak pada kakak saya pulak nak kawen januari 2015 ni..
oh bestnya tahun depan ramai kezen2 nak kenduri kendara..

Ok tujelah..  tak sihat2 pun kene bangun la buat kerja rumah..
gagahkan jugaklah nampaknya.. ok sekian diari sendiri
tanpa gambar2 macam selalu buat.. nak upload ape ntah..
dah tua2 ni nak selfie2 malu pulak rasa hahaha.. 
dulu bebudak zaman tak kawen rajinla..dah habis dah 
zaman selfie sorang2.. kalau reramai takla segan sangat..
okla malu ai.. tata selamat hari khamis.. 






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, December 3

IDEA BISNES ONLINE : BISNES BAJU KURUNG



Semenjak saya membuat satu entry bertajuk
sehingga kini 23k pageviews menyebabkan email dan
no tel saya di asak pertanyaan apakah bisnes itu??
masa tu entry tu ada saya letakkan email dan no hp..
sekarang dah buanggg hehehe...

okla demi memenuhi permintaan pembaca tajuk itu
saya akan tunaikan permintaan mereka... satu demi satu
idea bisnes dari rumah akan saya kongsikan untuk anda
yang sedang mencari-cari perniagaan sampingan...


Salah satu idea yang saya kongsikan dulu tentang bisnes pakaian
kalau anda minat nak menjual baju kurung misalnya saya boleh
sharekan satu panduan khas untuk membantu anda menjana 
pendapatan melalui bisnes baju kurung... cemana???

Anda boleh lakukan di rumah atau secara sampingan je..
tak perlu susah2 nak menjahit, upah tukang jahit atau bukak kedai..
dan yang paling best bisnes ni 100% keuntungan milik anda!!!
Bisnes baju kurung terlampau sangat senang nak jual... kenapa??

>> Majoriti wanita Malaysia pakai baju kurung kan? 
takde pulak hari raya ada yang pakai sari pulak haha..

>> Wanita bekerjaya terutamanya ramai yang memilih
baju kurung sebagai baju kerjaya mereka.. selesa kan?

>> Kalau musim perayaan permintaan terhadap baju kurung
melonjak naik... sukee sangat tokey2 baju tau tiap kali raya..

>> Penjual baju kurung kat Masjid India contohnya, boleh jana
pendapatan bersih RM15k - RM30k pada bulan Ramadhan!!

>> Keuntungan boleh cecah 100% - 300% bergantung kepada
jenis baju, lokasi, dan beberapa faktor lain lagi la...

>> Dan kebanyakkannya suka beli yang dah siap.. 
macam saya hehe.. nak tunggu yang tempah fuhh lama!!


Nah amik ni... satu panduan yang boleh membantu anda berjaya..



UNTUNG 100% SAPE NAK BAGI.. !!!


Bila dah baca sikit penerangan serba ringkas dari saya
ni mesti semangat dah berkobar-kobar nak berniaga baju kan?
ok anda boleh dapatkan panduan anda tu DISINI..
baca dulu dan fahamkan penerangannya secara keseluruhannya..
dan barulah ambil tindakan yang sepatutnya... cepat bertindak!!
mulakan perniagaan anda sekarang.. jana pendapatan anda sekarang..
tahun depan dah mula GST kan? ok selamat berniaga!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...