Bukan Blog Kamu: February 2014

Thursday, February 27

Rawatan Penyakit Gout


Gout... penyakit sendi disebabkan asid urik berlebihan...
dari pengalaman tengok orang sakit gout.. perghh memang sakit...
berdenyut2 tang sendi2 tu.. yang dah penah kene mesti tau sakitnya...

segerakan amik rawatan.. jangan tunggu melarat baru nak cari ubat..
apekata try set gout shaklee... mudah-mudahan dapat membantu...

Di samping mendapatkan rawatan doktor yang berkelayakan,
 pesakit boleh cuba amalkan Set Gout Shaklee yang mengandungi Alfalfa, 
Performance Drink dan Omega Guard.

Fungsi-fungsi Set Gout Shaklee adalah:
Alfalfa - detoks semulajadi bertugas menyingkirkan toksik dari badan.
 Pengamal Alfalfa perlu mengambil air yang banyak (3/4liter sehari)
 untuk membantu melancarkan proses detoks.

Performance Drink - memelihara atau seimbangkan kandungan air dalam 
badan supaya badan tidak mengalami dehidrasi. Pesakit gout perlu 
menyingkirkan asid urik dengan lebih kerap kencing. Air yang mencukupi 
dalam badan amat penting untuk melancarkan proses pembuangan asid urik. 
Performance Drink berfungsi mengantikan air yang hilang dan 
memelihara tahap air dalam badan pesakit.

Omega Guard – mengelakkan keradangan sendi
 dan mengurangkan kesakitan.

Makanan yang perlu dielakkan:-
Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
Ikan bilis, ikan kembung, ikan sardin
Daging yang cincang
Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang 

APA KATA MEREKA??


Carik saya untuk pertanyaan atau pembelian
VINIYAMEY STORE
BERT [ SID 1074830]
bertshaklee@gmail.com
0168880684


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

9 TIPS MELAYAN PELANGGAN DENGAN BETUL



Semenjak jadi peniaga ni... suka pulak cari tips2 meniaga...
carik2 simpan kat sini.. anda nak guna dipersilakan..
jangan malu2 hihi... manfaat untuk saya... manfaat anda juga..

Tatatertib Melayan Pelanggan:

1. Peniaga mesti bijak dalam perhubungan dengan pelanggan.

2. Wajah peniaga mesti/harus sentiasa senyum , 
mesra dan ramah semasa melayan.

3. Pakaian hendaklah bersih, kemas dan sesuai.

4. Peniaga hendaklah menggunakan bahasa yang manis
 dan sentiasa bersopan santun dan sabar.

5. Peniaga perlu menumpukan minat atau perhatian terhadap pelanggan

6. Peniaga hendaklah melayan mengikut tertib, jujur dan adil
 serta mendapatkan keyakinan pelanggannya.

7. Peniaga harus cuba mengenali pelanggannya dengan mengingati nama 
dan juga jenama serta jenis barangan yang selalu dibeli oleh pelanggan.

8. Perlu ingat perolehan hasil jualan, maju mundur , berdaya maju perniagaan 
anda adalah terletak pada tangan pelanggan.

9. Perwatakan peniaga akan mempengaruhi maju mundur perniagaan anda.

Umumnya pelanggan adalah Raja yang perlu anda hormati dan layani. 
Kejayaan melariskan jualan anda akan wujud jika anda berjaya membeli
 jiwa pelanggan anda. Lakukan sekarang untuk menawan jiwa pelanggan anda.





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, February 25

7 PETUA BAHAGIA SUAMI ISTERI

petua ni saya copy dari facebook...
untuk simpanan sendiri.. tatapan sendiri...
mungkin anda boleh guna jugak kan...
Sekadar gambar menempel.. kehkehkeh...


1. PUJI
Setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain
 dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan 
terima kasih apabila diberi pertolongan.

2. PELUK
Pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk 
antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari 
kerana pelukan itu  belaian penuh kasih sayang.

3. PENGHARGAAN
Amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. PERHATIAN
Mesti diambil berat kerana kekurangan perhatianboleh 
mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. PERSEFAHAMAN
Memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan 
memahami kerjaya masing-masing.

6. PERGAULAN
Pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing
 dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas,
 menimbulkan cemburu seterusnya membawa 
kepada pembabitan orang ketiga.

7. PERCUTIAN
Perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya
 di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, February 22

Alhamdulillah berjaya mengandung.....

positif......????





Antaraa mereka yang dah berjaya mengandung dengan izin Allah
mereka gunakan set kesuburan Shaklee... bagi mereka yang masih
belum dikurniakan zuriat apa kata anda cube set ni...
mana tau dengan usaha makan set vitamin dapat membantu anda 
hamil...? tak cuba tak tau kan hehe... carik saya cepat sikit okeh...

VINIYAMEY STORE
BERT 1074830
0168880684
bertshaklee@gmail.com





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, February 21

ANDA SUKA MEROYAN DI FACEBOOK?


Bila anda meroyan /  memaki hamun / marah2 tak tentu pasal 
itu tandanya hati sedang marah.. jiwa tak tenang...
ada yang marah2 sebab tak puas hati dengan orang lain...
ada yang marah2 sebab rasa ditindas dengan orang lain..
ada yang marah sebab tekena dengan orang lain...
ada yang marah2 sebab ada rasa iri hati dengan orang lain..
ada yang maki hamun sebab ntahla dia rasa dirinya betul..

bila anda marah2... sebenarnya anda dalam keadaan tertekan...
mungkin banyak tekanan di tempat kerja... atau tekanan kewangan...
tekanan keluarga.. atau apa2 jelah masalah yang buat anda tertekan..
salah sikit mula la anda nak mengamuk marah2 itu ini hua hua lagi..

meh sini ceq nak habaq mai... amik vitamin B complex..
vitamin B ni memang khas dan terbaik untuk anti stress..
moga2 anda kembali tenang.. nak buat ape pun senang...
orang pun suka dengan kita bila kita tenang dan mudah tersenyumm
berbanding muka mencuka kelat aje selalu... cepat marah cepat tua..
kalau anda peniaga online yang suka marah2 itu petanda tak baik..
syaitan memang suka orang yang marah2 ni kan... hehehehe...

KELEBIHAN VITAMIN B KOMPLEKS

1. Menghasilkan tenaga dan membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress atau meroyan.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.

VINIYAMEY STORE
SID [1074830]
0168880684
bertshaklee@gmail.com

Kalau tanak makan vitamin yang baik untuk tubuh badan kita ni
ada jugak cara lain... meh saya kongsikan.. saya pun boleh guna
bila amarah datang... moga bermanfaat buat semua yaa....

Solat, zikir dan selawat
Baca Al-Quran/kitab agama
Hidupkan sunnah
Maafkan semua kesilapan orang lain
Bersedekah
Ingatkan mati
Tidur yang cukup
Bangun tidur secara konsisten
Bertenang sebelum tidur
Elak risau sebelum tidur
Kawal alat elektronik
Tilam yang sesuai
Qoilullah (tidur sebentar sebelum zohor)
Mulakan hari dengan senyuman dan doa
Peluk bayi
Melakukan kegiatan riadah atau bersukan
Mengawal diet
Membelai orang tersayang selalu
Jadi orang baru
Senyum selalu
Urut-mengurut
Mandi air suam
Ceritakan masalah kepada orang lain/kaunselor
Tengok ikan dalam akuarium
Menangis
Tukar skrip, bisikan kendiri
Lebih tegas (asertif)
Tukar imej diri dan tingkat harga diri
Penafasan yang sempurna
Bercerita dan mendengar cerita
Bercuti/berehat/bersantai
Menjerit di tempat yang 'private'
Bernasyid/qasidah/menyanyi
Muhasabah diri
Melihat pemandangan atau sesuatu yang menarik dan tenang
Mendengar muzik, deruan ombak, bunyi burung dan sebagainya
Bersikap positif terhadap orang lain dan sayangi semua orang
Nilai semula pegangan dan keutamaan 
Sentiasa redha dan bersyukur
Minta bantuan pakar/ulama
Menonton/membaca kartun
Perbaiki komunikasi
Berterusan berdoa
Dengar ceramah motivasi dan ceramah agama
Buka tingkap (Untuk udara/ cahaya/ bunyi burung)
Minum air masak lebih kurang 3 liter sehari
Momento kenangan manis
Lihat bunga atau pokok hijau
Berkebun/bertanam sayur
Bermain dengan haiwan kesayangan
Cari kumpulan sokongan yang positif
Terapi aroma
Terapi warna

SELAMAT MENCOBA....!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

CARA MINUM AIR SELUSUH DENGAN BETUL


Khas buat ibu2 mengandung yang nak minum air atau minyak selusuh...
ramai ibu2 yang memang buat atau beli air / minyak selusuh..
tapi ramai yang tak tau cara minumnya... jangan salah minum ya..

ok cara yang terbaik untuk minum air selusuh ni sebaik sahaja
anda dah berada di labour room menanti saat melahirkan..
jangan minum awal sebelum tarikh due nak bersalin...
akibatnya? di saat waktu anda nak melahirkan..
anda akan mengalami sakit yang amat sangat macam nak
bersalin sangat dah... tapi bukaan tak bukak habissss...
sakit je lebih... tapi jalan tak bukak.. akhirnya operation....

tapi baik2 ya...
sesiapa yang nak bersalin di hospital kerajaan
tak perlulah bagitau staf2 hospital tu baik nurse atau doktor
yang air anda bawak tu air selusuh..

ada sesetengah hospital kerajaan ni marah kalau ibu2 ni
bawak atau minum air selusuh... bagi diorang amalan minum
ni akan memudaratkan ibu tu sendiri... eh macam2 pulak diorang
cakap... nanti pendarahan banyak la.. susah nak bersalin la bla bla bla..

sebenarnya itulah pengalaman saya sendiri...
lepas ni kalau nak beranak lagi, doktor tanya lagi
gue bilang takde minum air selusuh pun...hihi
ok kompom selamat tak kene bebel bla bla bla lagi

CARA-CARA BUAT AIR SELUSUH >>> SINI

p/s : doktor tersebut bukan orang melayu...
sekian terima kasih heh heh heh heh...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, February 20

TIPS PERNIAGAAN ORANG CINA



TIPS USAHANIAGA KAUM CINA

1. Berniaga mestilah rajin, 
jika tidak ianya tidak menjadi. 

2. Belanja mesti jimat, 
jika tidak putus modal.

3. Sambut pelanggan dengan senyum, 
jika tidak pelanggan lari. 

4. Masa sentiasa terbuka,
 jika tidak hilang peluang. 

5. Harga perlu berpatutan,
 jika tidak timbul pergaduhan.

6. Memberi hutang perlu kenal orangnya, 
jika tidak hilang modal. 

7. Akaun perlu semak sendiri,
 jika tidak tidak tahu kekuatan modal. 

8. Beri tawaran perlu jelas dan terang,
 jika tidak ianya tidak teratur. 

9. Barangan perlu dikemas, 
jika tidak ibarat sampah-sarap. 

10. Beri arahan pekerja ikut peraturan, 
jika tidak makan diri. 

11. Barang mesti semak sendiri,
 jika tidak rendah nilai dan mutunya. 

12. Tempoh waktu tidak boleh lewat,
 jika tidak hilang kepercayaan.

13. Harta peribadi dan syarikat perlu jelas,
 jika tidak timbul penyelewengan. 

14. Keluar masuk tunai perlu teliti ,
 jika tidak bertindih kesilapan. 

15. Menghadapi masalah perlu diselesaikan segera dengan baik, 
jika tidak mudarat diri. 

16. Niat mesti kukuh dan jelas,
 jika tidak membazir wang dan masa.

Moga bermanfaat untuk semua.....



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

SURIRUMAH PEKERJAAN KOLOT??


 Pernah suatu masa dulu diejek sebab kata nak jadi surirumah..
dia kata saya bodoh dengan sungguh spontan sekali...
saya tak abis cakap lagi sedass bodoh dia kasik haha..
takpela kak.. saya suka kerja surirumah tapi ada bisness maaaa..
"oooo..." panjang dia jawab ooo kat saya kihkihkih...

walaupun kerja suri rumah ni 24 jam tapi saya seronok..
rasanya dah penat dah nak jadi pekerja makan gaji..
diam tak diam dulu 10 pekerjaan saya pernah buat..
bekerja untuk cari pengalaman aje.. nekad dah nak berniaga..
orang lain mungkin tak minat sebab terperap kat rumah..
ye saya memang suke memerap kat rumah aje...
rumahku syurgaku gitulah..

dulu sebelum kawen syokla kerja.. tak perlu pikir nak layan laki ke
layan anak ke..layan diri sendiri la.. duit tiap2 bulan ada sebab bergaji.
tapi bila dah kawen saya musti mau layan laki.. mau layan anak...
duit...? dari rumah pun boleh carik duit... macam saya buat sekarang..

apa yang seronoknya jadi surirumah sambil berniaga ni..
boleh relaks2 sambil buat2 kerja.. sukahati la nak rehat bila..
kalau buat bisnes partime sukahati la nak cuti ke.. tak perlu apply2 cuti..
dapat tengok anak membesar depan mata paling best kan....
sakit pening senang kita jaga.. tu pun jarang sakit sebab duk rumah je..
saya tak suka orang jaga.. tak sama macam kita jaga sendiri..
duit boleh carik... anak takde dalang gantinya... 

nak pegi mana pun sukahatilah janji dengan adanya izin suami ya..
saya jarang sangat keluar rumah tanpa suami.. sebab dia yang tolong
bawakkan kesana kemari kesitu kesanun.. sampaikan lesen pun mati gitu
je tak berenew2 lagi dah masuk 7 bulan dah.. alamakkk lupe la oii..
bila dia free kami keluar la.. jalan2 ka... shopping2 ka... 
lagi2 bini cikgu... cuti sekolah memang seronok la kesana sini hihi

so bukan kolot ye... pekerjaan terbaik di dunia....
saya yakin sebenarnya ramai ibu2 nak jadi surirumah...
dapat bela rumah.. bela laki.. bela anak sendiri...
tapi sebabkan faktor ekonomi... harus jugaklah kiranya bekerja...

nak jadi suri rumah tapi nak berniaga sebagai punca pendapatan...
tapi tak tau nak meniaga apa.... saya pernah share entry sebelum  ni..
11 IDEA PERNIAGAAN DARI RUMAH.. pegi baca mana tau anda
terpaut mana2 satu perniagaan yang anda minat dan suka nak buat..?

carik saya cepat2 kalau nak tau apa perniagaan yang ada modal
dan takde modal pun boleh berniaga... saya akan share kan 
tips2 perniagaan apa yang saya tau.. perniagaan apa modal sikit..
sumber/supplier mana nak carik.. nak bukak kedai ke.. atau nak 
buat bisnes online ke.. sumber kewangan mana yang nak carik...
dan lelain lagi... carik saya kat SINI okeh.. insyallah saya bantu...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, February 19

Alhamdulillah... Penyakit resdung berjaya dirawat dengan jayanya!!


Sebelum ni beliau seorang penghidap resdung yang kronik jugak..
dah lama sangat kami cari ubat yang boleh pulihkan resdung..
dah macam2 beliau cuba tapi takde kesan... tetap sama...

setiap pagi akan bersin.. kalau nasib tak baik kadang2 berdarah..
kalau makan seafood beliau akan mengalami radang hidung... 
orang yang ada resdung akan tau sakitnya bila terkena radang hidung.. 
capai ubat klinik reda la sekejap... tapi tak memulihkan...

sampai la saya try set resdung shaklee... macam saya bagitau
entry sebelum ni... dan akhirnyaa.... apa yang saya baca testimoni
orang lain sama macam suami alami sendiri sekarang...

pagi2 dah aman tanpa bersin yang panjang...
dah takde lagi dah bersin sampai keluar darah..
tisu kat rumah ni pun lebih jimat berbanding dulu haha..
rilek je beliau makan seafood takde lagi dah radang2 hidung..
Alhamdulillah... setelah 2 bulan menggunakan set resdung..
nampaknya kesihatan hidung suami semakin pulih...

tetiap hari saya cek beliau ada bersin tak.. ha sampai macam tu sekali..
tapi tak normal pulak manusia kalau tak bersin kan haha.
bersin la jugak beliau kadang2 kalau sejuk atau habuk tetiba..
tapi dah macam bersin orang normal la... memang hepi sangat2..
syukur suami saya sihat... sampai sekarang beliau amalkan set ni..


kalau anda ada masalah resdung yang dasyat memang wajib guna
set ni.. moga2 anda juga kembali sihat.. tak perlu lagi dah risau..
carik saya cepat sikit kalau nak tanya pengalaman asben saya 
guna set ni atau nak beli terus dengan harga special..

VINIYAMEY STORE
BERT [SID : 1074830]
0168880684
bertshaklee@gmail.com




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, February 18

TIPS TINGGALKAN ANAK DI NURSERI


Ibu mana nak berjauhan dengan anak walau sesaat..
demi tugas... terpaksa korbankan seketika..
hantar anak ke nurseri /  rumah pengasuh sebagai penjaga mereka..

pernah jugak suami saya carikan saya kerja bila saya dah pindah
duduk bersama suami sebelum PJJ..  tapi saya tolak..
saya kata, saya akan bantu dia dan berniaga dari rumah...
dan nak jaga anak sendiri sebab tak nak hantar rumah pengasuh...
mujur suami memahami dan izinkan saya berniaga...

buat ibu2 di luar sana yang bekerja baca tips terbaik bawah ni..
moga anak anda dipelihara dengan kasih sayang sama seperti 
apa yang kita bagi kasih sayang pada anak kita... moga membantu..


❋ BILA NAK MENINGGALKAN ANAK-ANAK DI NURSERI ❋

HATI SEORANG IBU ...tentu hati anda tidak begitu tenang. 
Terutama jika anak anda menangis. Jika boleh, hendak jaga sendiri...
namun kena mencari rezeki untuk menjamin masa depan anak-anak.

My dears, loving and great mothers, allow your heart to let go and let God. 
Allow Allah to take care of them. Thanks the nursery and pray for them too.
 Hantarkan tenaga kasih sayang kepada mereka, agar mereka akan
 menjaga anak-anak anda dengan baik.

Di tempat kerja, buat kerja elok-elok dan berINTEGRITY. 
Buat tugas yang telah diamanahkan. Jangan mengumpat walaupun di FB. 
Elakkan menyakiti hati orang. Layan customers baik-baik. Hantar mesej 
kasih kepada emak dan ayah jika masih ada, jika tidak hadiahkan Al-Fatihah.

Kita jaga amanah kita, Allah akan jaga anak-anak kita.

Ibu Rose - Empower With Love.
Prof. Dr. Rozieta Shaary



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, February 17

SERONOKNYA PERUT DAH TAK BUNCIT!!!


gambar masa peknen... ish rindu plak nak peknen hihi

Rasanya ada sebulan jugak kami lakibini makan vitamin untuk
kuruskan badan.. kami taklah gemuk sangat tapi semangat juge la haha..
Nak share pasal testimoni sendiri dengan masalah buncit...

lagi2 tang perut tu.. macam saya dulu  bersalin operation..
takde pakai bengkung bagai.. krim ape2 pun tak pakai untuk kempiskan
perut... tapi takkan nak biar lama2?? huduh plak rasa badan kurus
tapi tang perut je buncit.. sampai la saya tau vitamin shaklee boleh 
kempiskan perut jugak wooo... asben saya pun boleh tahan muncit..
kalau tak bersukan memang cepat je naik berat badannya...

Sebulan berlalu.. dan saya tengok hasilnya.. waaahhh gembiranya...
saya dah tengok memang perut saya sendiri dah mula mengempis woo..
asben pun sama jugak... lagi cepat kesannya bila dia bersukan bagai..
happy sangat dapat kempiskan perut dengan Shaklee ni...
dulu saya ingat takde ubat dah boleh kempiskan perut..

Kami masih meneruskan makan vitamin ni untuk kembali
ke badan yang lebih ideal.. baru sebulan guna dah nampak kesan..!

SORI TAKDE GAMBAR SEBELUM SELEPAS..
MALU PULAK NAK TAYANG2 PERUT HEHEHE
JANJI APA YANG SAYA CERITA NI KISAH BENAR!!

tambahan lagi.. cuti raya cina hari tu saya balik kampung sedara kawen..
ada sepupu rapat saya tegur.. "eh kak nampak kurus la.. aritu rasa
cam tembam sikit"... saya sengih2 lalu saya pun jawab..
"hehe yeke? tak pasan plak.. bese la shaklee la punya keje ni haha"


ni makan diaaa.. kami telan omegaguard dan lecithin...
kalau amik dua2 ni memang beri kesan yang lebih umphh!!

Lecithin - sebagai pemecah lemak kepada molekul yang lebih kecil
dan menghalang lemak daripada ia bergabung semula.. hebat kan?

Omega Guard - membakar lemak, bila dah dipecahkan dan ia akan
membakarrrr satu demi satu.. sebab tu hasilnya memang menakjubkan!!

Carik saya cepat sikit kalau anda nak kempiskan perut jugak!!
VINIYAMEY STORE
BERT [SID 1074830]
0168880684
bertshaklee@gmail.com

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

SAYA DAPAT ANAK KEMBAR!!





kat rumah.. menanti suami pulang.. dah pulang
dari sekolah dengan anak-anak kami...
yeee!! saya dapat anak kembar.. perempuan pulak tu...
cantiknya muka diorang... tapi dalam saat gembira ada
anak kembar.. saya tertanya-tanya... kenapa anak kembar 
saya dah besar.. dah 10 tahun.. 

diorang pun tak pedulikan saya... kenapa?
saya pun tertanya-tanya lalu bertanya....
ni anak kita? kembar? kenapa macam tak kenal diorang??
diorang pun tak layan mak dia...

dah soal siasat... dah dapat jawapan..
saya ke luar negara selama 10 tahun seorang diri..
tak bawak anak dan juga suami...
kemudian..........................

tersedar dari mimpi... termenung ke langit...
aduhai... mimpi rupanya... fuhh legaaa!!
mimpi dapat anak kembar perempuan memang seronok...
comelnya mereka... tapi tanak la jadi macam mimpi tu..
tak bela anak sampai besar... ade ke patut??
isshh isshhh ishhh...  merepek punya mimpi... hiihihihi




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, February 16

PETUA UNTUK MENAIKKAN URI



Anda ada masalah dengan uri di bawah?
cuba petua ni harap dapat membantu masalah ibu2
yang mengalami masalah uri di bawah... selamat mencuba!



Senaman ini boleh dilakukan sebanyak dua kali sehari iaitu : 
sewaktu bangun pagi dan sebelum tidur (selepas isya’).

Cara : Baring atas katil dengan kaki diangkat ke atas, jika tidak mampu
 mengangkat kaki, cuba sandarkan ke dinding. Maksudnya kita baring
 dalam bentuk ‘L’ iaitu kaki disandarkan ke dinding agar tidak jatuh. 
Baring dalam keadaan begini selama mana yang mampu lakukan. 
Paling penting, jangan memaksa diri sendiri. Kebiasaannya, bagi ibu 
yang sudah hamil ‘tua’ (trimester ke-tiga), memang agak kurang selesa
 untuk kita berbaring dalam keadaan begini.

Teknik pernafasan : Tarik nafas perlahan-perlahan, sedalam yang mungkin
 mengikut kemampuan (waktu tarik nafas, pastikan kaki diangkat atas 
dan disandarkan ke dinding). Dengan menggunakan satu nafas, 
cuba tahan nafas anda selama yang mampu. 

Cara menarik nafas juga penting, iatu dengan menggunakan perut dan
 bukan hidung. Maksudnya, bila kita menarik nafas menggunakan perut,
 kita rasa perut kita naik ke atas sedikit. Lepaskan nafas secara perlahan-lahan, 
dalam jangakamasa yang sama (lebih kurang sama ketika menahan nafas).
 Buat senaman dalam 10-15 kali untuk satu sesi senaman.

Selain daripada senaman, cuba berinteraksi dengan bayi dalam kandungan. 
Pujuk bayi agak pusing ke bawah dan uri biasanya akan naik ke atas 
mengikut pergerakan bayi. Sujud yang agak lama juga dapat membantu 
menaikkan uri, kerana kedudukan sujud itu sendiri dapat memperbaiki 
kedudukan rahim ke tempat asal, InsyaAllah. Selamat Mencuba...~



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

SET PENYUSUAN IBU PALING JIMAT


Ada saya kisahkan sebelum ni full set penyusuan ibu di SINI
ada juga pilihan untuk set jimat mengikut bajet anda..
Set ni menjadi pilihan ramai.. termasuk saya sendiri.
saya sendiri dah menyusukan anak saya setakat ni umurnya
dah masuk setahun 4 bulan.. moga berterusan sehingga 2 tahun...
saya dah rasa hasilnya... anda bila lagiii???


Kenapa set ni menjadi pilihan ramai??
-susu akan lebih pekat dan meriah
- baby akan lebih kenyang dan tidur lama
- sesuai untuk ibu bekerjaya nak simpan stok susu
- badan ibu kurus lepas bersalin
- sihat dan cergas sepanjang masa
- miss V kembali ketat selepas bersalin
- kulit ibu makin cantik dengan pengambilan ESP


Cari saya untuk pertanyaan lebih lanjut atau sebarang pembelian
VINIYAMEY STORE
BERT [SID : 1074830]
0168880684
bertshaklee@gmail.com


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, February 15

SET BAJET : BERPANTANG CARA MODEN



Sebelum ni saya ada share pasal full set untuk berpantang.. >> SINI
hidup kita ni ada pilihan... kalau tak berkemampuan untuk beli 
satu set ada jugak pilihan yang super jimat lagi menjimatkan..


Vitalea (120biji)
-multivitamin sebagai sumber tenaga ketika dalam pantang

ESP (850gram)
- kulit lebih cantik selepas bersalin
-payudara + punggung lebih anjal lepas bersalin
- sebagai milk booster yang baik

Zinc (120biji)
- sembuhkan luka dengan cepat
- menguatkan rambut dan kuku

Harga Set Asas Berpantang Super Jimat
RM271 untuk kegunaan sehingga 4 bulan. 
Termasuk postage serta konsultasi penyusuan.

Untuk diskaun lebih menjimatkan hubungi saya :
FB : Viniyamey Store
Email :bertshaklee@gmail.com 
HP : 0168880684

Untuk dapatkan harga set bersalin lebih menjimatkan,
ada sesuatu yang lebih istimewa sebenarnya ya..
Daftar sebagai ahli sama macam kita jadi ahli Jcad ke.. 
ahli Tesco ke.. atau bonuslink ke.. beli barang dapat point..
Bila point mencecah 150 je confirm dapat cash rebate.. best kan?
hubungi saya cepat2 untuk peluang yang sangat istimewa ni..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tips Elak Rumah Dimasuki Perompak



Bila hidup dah terdesak... semua pun boleh jadi...
dah banyak kes samun pecah masuk rumah terjadi..
orang yang bekerja pun tertekan dengan ekonomi sekarang..
orang yang menganggur lagi la apa macam kan???

rumah saya sendiri dulu pun pernah dimasuki orang..
saya sendiri pun penah dirompak... trauma toksah cakap la..
Nak ku lempang laju2 orang yang cakap Malaysia ni aman..
bukak pintu tingkap takde perang tu kira aman la...??
hey kemonla.. ko tak kene jangan berlagak aman ya...
wah emo pulak nih.. ok2 bawak bersabarrrr...


Banyak kes pecah rumah dan ada ahli keluarga dibunuh atau dirogol oleh perompak. 
Muhasabahkan diri kita. Adakah kita pernah mengabaikan tanggungjawab sebagai
 ketua dalam keluarga menentukan anak-anak dan isteri kita selamat ketika
 tidur waktu malam hari? Adakah kita pernah memagar rumah kita secara
 fisikal dan dipagari dengan pendinding ayat Al-Quran.

Rumah yang dipagar dengan keluli atau mangga solex, sekiranya perompak
 menggunakan ilmu sihir boleh membuka semua kunci. Kerana ilmu sihir itu 
kerja iblis dan syaitan. Terutama perompak dari Indonesia yang mahir 
menggunakan ilmu sihir memukau dan pembuka kunci. Hanya dengan
 menepok mangga ia terbuka tanpa kunci. Jadi mari kita pagar
 rumah kita dengan ayat suci Al-Quran dan baca tip pencegahan ini.

Tips menghalang kecurian.

(1) Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri
 (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

(2) Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur
 (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan
 mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

(3) Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam 
(pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana 
ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu
 rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan Petaling Jaya).

(4) Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh)
 di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

(5) Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju

(6) Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam,
 cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita alert).

(7) Tekan button merah alarm kereta anda jika anda 
suspect pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

(8) Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan 
rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya naik motor 
dan  berdua, kalau kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala).

(9) Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita dan 
mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang-barang, 
jangan benarkan,beri nombor telefor pejabat anda kepada jiran 
supaya mereka boleh double check dengan kita.

(10) Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga 
Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension 
dalam bilek tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan
 sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

(11) Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis kawasan anda, 
bomba kawasan anda, 999 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan 
dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. 
Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.

(12) Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan 
kecurian di rumah atau automatik alarm.

(13) Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara
 automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi bercuti.

(14) Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat. 
Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

(15) Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan
 rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis 
buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

(16) Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand new, 
sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur 
(Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri).

(17) Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci 
dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) 
dan anda perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.

(18) Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah
 katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

(19) Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap
 bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). 
Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

(20) Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar padlock baru
mana tau bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua.

(21) Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.

(22) Pastikan keadaan selamat sebelum buka pintu rumah
 (Tak kira siang atau malam, terutamanya balik lepas 11:00am).






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, February 13

PETUA NAIKKAN HB RENDAH DENGAN CEPAT



Dah banyak kali terbaca masalah2 ibu mengandung berkenaan
dengan Anemia atau kekurangan darah merah atau bahasa 
canggihnya hemoglobin (HB).. syukur masa saya mengandung dulu
takde pulak masalah HB rendah... nak kata saya rajin makan iron tablet tu?
memang TAK RAJIN la nak makan kan.. jadi ape saya buat untuk 
mementenkan bacaan HB saya tiap kali checkup?

masa tu belum terlibat dalam dunia vitamin lagi.. dah 7,8 bulan baru
la nak makan vitamin.. masa preggy dulu saya cuma makan jambu batu
boleh kata tetiap hari saya mesti makan 1,2 biji jambu batu...
maka saya selamatlah dari HB rendah...banyak lagi petua lain
untuk naikkan paras HB ke tahap yang selamat.. sangat bahaya pada ibu
dan anak jika bacaan paras HB rendah dari yang sepatutnya...

CARA MENAIKKAN HB RENDAH SEMASA HAMIL
1. Makan jambu batu sebab kaya dengan zat besi, vitamin A, 
vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, fosforus, kalsium, natrium
protien, serat, asid nikotinik, asid pantotenik dan pottasium  sumber

2. Makan hati ayam setiap hari sama ada digoreng atau ikut
 suka hatilah nak masak cemana pun janji sodapppp ehehe...

3. Makanan laut seperti kerang atau ikan bilis ke tapi kesannya
takdelahh secepat makan jambu atau makan hati ayam tu...

4. Kalau tak suka makanan kat atas tu, makan aje vitamin 
yang dibekalkan dari klinik yang anda buat checkup tu..
makan setiap hari sebab HB akan bertambah 1g/dl
kalau kita makan secara berterusan selama 10-14 hari

5. Tak berkesan jugak? makan VITALEA SHAKLEE pulak..
Pilihan ibu2 masa kini.. tak perlu lagi dah makan obimin bagai
sebab ia kaya dengan zat besi yang diformulasikan khusus
dengan 28 vitamin yang lengkap untuk tubuh badan manusia..
masalah HB rendah selesai dengan Vitalea Shaklee..

TIPS MAKAN VITAMIN
Jangan makan pil tambah darah dengan air susu, teh susu, kopi susu dan lain2
 kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin tersebut...
(nanti penat2 jer makan tapi rupanya tak diserap dengan baik, HB pun tak naik)
Makan vitamin mesti betul dan setiap hari, insyaallah HB
(kepekatan darah) ibu2 sekalian akan naik dengan cepat....

APA KATA MEREKA? CUBA BACA KOMEN MEREKA...


Ok berita baik...!!Vitalea ada promosi harga jatuh menjunam bulan ni.. 
Carik saya cepat sikit untuk pertanyaan atau pembelian
BERT [SID1074830]
0168880684
bertshaklee@gmail.com



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...