Bukan Blog Kamu: September 2013

Monday, September 30

Aksi Nawfal dan Belalainya...... he he



hepi mandey yang sangat bluessss.... letih pulak arini, semalam
ada buat coklat... tah ape angin tak berapa nak jadi...
terpaksa 2 kali buat... punca sebab letih kot.. 
arini nak tidooooooooo je rasanya...

entry orang malas pun muncul.... nak cerita pasal budak ni
asyik sangat dengan belalainya... haha.. ntahpapentah..



k tata.... rasa nak tido balik..... zzzzzz............................




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, September 29

TEKNIK KURANGKAN SAKIT KETIKA BERSALIN







Terdapat 2 teknik kurangkan sakit ketika bersalin iaitu
 tanpa bantuan ubat & mengunakan ubat..
Proses melahirkan bermula dengan kontraksi. Kontraksi yang berlaku 
menyebabkan anda berasa tidak selesa. Bagi mengurangkan ketidakselesaan, 
terdapat pelbagai cara yang boleh anda gunakan.



TANPA BANTUAN UBAT



1 ) Berkedudukan Tegak
Semasa kontraksi awal, sokong diri pada permukaan yang berhampiran.
 Contohnya dinding, kerusi atau katil hospital. Berlutut jika perlu.



2) Duduk Ke Hadapan
Duduk berhadapan belakang kerusi dan bersandar di atas dengan 
menggunakan kusyen atau bantal. Rehatkan kepala pada
 lengan yang disilangkan.



3) Melutut Ke Hadapan
Melutut dalam keadaan kaki anda terpisah dan rehat ke hadapan di atas 
himpunan bantal. Cuba berasa dalam keadaan seselesa mungkin.



4) Posisi Merangkak
Melutut dalam keadaan tangan dan lutut di lantai. Condongkan pelvik anda
 ke hadapan dan ke belakang. Namum, jangan lengkungkan badan anda.



5) Meniup
Jangan meneran jika jururawat mendapati rahim anda belum
 terbuka sepenuhnya. Sebut huf...huf...huf... seperti meniup untuk
 mengurangkan rasa sakit kontraksi. Berlutut dan bersandar ke hadapan, 
rehatkan kepala atas tangan dan arahkan punggung ke atas. 




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, September 28

Cara membedung bayi dan faedahnya





Walaupun membedung bayi nampak macam simple dan remeh,
 namun ia sebenarnya memberi banyak manfaat yang mungkin
kita tidak sedar. Antara manfaat dari amalan membedung ini ialah:-

1) Membantu bayi anda agar tidak terganggu dengan
gerakan kejut yang biasa dikenal dengan refleks Moro.

2) Membantu bayi anda untuk tetap hangat dan selesa, terutama pada
hari-hari pertama dalam kehidupannya. Ia juga membantu menenangkan
bayi anda agar tidak mudah terkejut dengan bunyi bising disekelilingnya

3) Membedung juga dapat mengurangkan resiko terjadinya SIDS
atau kematian mendadak pada saat bayi tidur

4) Mengelakkan bayi dari menggosok dan mencakar mukanya sendiri
terutama jika tidak dipakaikan sarung tangan.

BAGAIMANA CARA MEMBEDUNG BAYI?

Ada banyak cara untuk membedung bayi, namun 6 langkah seperti gambar
diatas adalah yang paling popular dan mudah. Bagi yang 1st time mungkin
mengambil sedikit masa untuk membiasakan dengan teknik membedung.
Tapi bagi yang dah expert, pejam mata pun boleh...heehee

Perasan tak..Selalunya lepas mandi, bila kita bedungkan baby, "dia" akan
sangat comfort, macam kena peluk dengan ibunya. Selamat membedung ya!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, September 27

Surat Untuk Menteri Sempena Minyak Naik!! hahaha



 KALAU TAK PAHAM SORI LA EK...
KOPIPES  DARI PESBUK



Namo sey ni KARIM... pongundi bordaftar DUN CHOMBUNG, 
PARLIMEN REMBAU. Sey tulis surat ni bukan apo2 do... 
sajo yor nak ucapkan timo kasih yg amek kat YB-YB
 sekalian sebab monaikkan rogo minyak hari tu... lopeh ni bilo rogo minyak naik,
rogo barang yang lain pun akan naik jugak laaa... banggo boto raso sey...
 macam duduk kek LAS VEGAS plak...

Sey janji dongan YB2 sumo,yang sey akan ubah tabiat sey dari makan 
ikan kombung yang dah merah monyalo mato eh dan pocah bodorai
 porut ikan tu pado ikan koring yor.. sey sanggup berkorban untuk negaro...

Anak sey yang 7 orang tu yang dah buleh buek team futsal tu buleh la 
borkojo lopeh sekolah, buek bantu omak ayah dorang ni haaa...
 kalau tak kojo pun buleh la jadi mat rempit kek SENAWANG tu ha... 
dapek jugakla duit sikit... buleh la monoruskan tradisi keluargo sey yang 
tak peghonah dorhako kek negaro yang sey cintai..

Raso2 eh, sey nak ubah suai bilik2 yang ado kek rumah sey....
 nak buek tompek bolo ikan dongan tanam sayur cagho hidroponik... 
sey torpakso tanam kek dalam bilik sobab sey tinggal dokek 
rumah flat yor (apo binche'eh)...

Rebet yang YB2 bagi kek sey molampuih lobih eh dari koporluan sey tu...
 bilo sey congak2 an, sey cumo guno 20sen yor duit minyak motor sohari...
 adalah untung 21 sen... bak kato si SAIDAH AF6 'okey la tuuuuuu'.
Team futsal sey tu, nak sughuh eksesais hari2 borjalan kaki tak pun
 naik basikal poi sokolah... adolah dalam 5 km... dokek yor tuuuuu...

Buek pormulaan nak ubah kehidupan sey.... sey takkan gunokan gulo bilo
 buek kopi.... takkan gunokan topung buek cokodok.... sey nak gantikan 
boreh dongan ubi... tiap2 hari sey dongan keluargo akan berposo
(kecuali hari2 yang diharamkan berposo)... itu antagho cagho sey
 ngubah an cagho hidup sey.. Ado banyak laie cagho... sumo kono negaro kito... 

dan sey mintak bebonar YB naikkan sokali rogo TOL sobab jiran sobolah 
sey ni orang pombangkang... dio solalu guno an highway... biar padan muko eh...
 bayarla tol banyak2... Jangan pulo diturunkan gaji montoghi2... 
sian diorang... anak bini nak makan apo... tak dapek
 nak 'menyoping' kek LANDEN...

Akhir kato... sey totap sokong YB2 sokalian...sey takkan sokong
 pombangkang... ntah apo2 ntah... Jangan lupo yor YB...
 naikkan rogo tol banyak2 biar orang sobolah rumah sey ni
 'tojoley lidah'eh nak bayar an...


sokian timo kasih...



pocah kaco, pocah goleh,

dah baco, harap baleh



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, September 24

Kalau dah naik takkan nak turun?


ada cecah sebulan ke minyak naik aritu? lupe dah bila naik.. nak cek malas!
ok semalam laki ai dah gaji maka bininya pengabih reta laki dia macam
biasa ajak pegi shopping.. alah! barang dapur la ape lagi...

semalam lepas aktiviti mengkurier coklat kami pun teruskan misi 
menyopping barang dapur.. tiap kali nak beli barang mesti tengok harga..
sebab nak tau ada naik kaaa atau ada turun ka? mustahil..
tapi ada diskaun tu adalah sangat bagus.. lagi2 lampin pakai buang
si nopal punye.. ada murah juga si mamipoko... bagus sekali.. hihi..

ye.. memang dah nampak dah.. barang kebanyakkannya naik...
ada yang naik 2,3 ringgit.. ada yang naik posen2... walaupun naik sikit
tapi kalau penuh satu troli yang biasanya kalau 2ratus lebih...
maka naiklah sikit jadi 3ratus lebih.,. naik sikit je kan tak banyak pun kan?
sape kata minyak naik barang tak naik? takde pun kan? tak naik kan? hahaha

yang terbaru gula ye? ok naikkan harga gula untuk elak diabetes
menteri2 kita memang bijak pandai. kan.. maka jangan nafikan haha

takpe! maka kami menyahut seruan kerajaan supaya berjimat cermat...
mereka membazir takpe.. tu duit kerajaan yang 'rakyat bagi'..
hak mereka la guna cemana2 pun... yang penting kat 'sana' nanti menjawablah..
ok tu je nak bebel... babai...

psst : nasib baik pembekal barang coklat saya menten harga
kalau naik maka rege coklat pun nak naiklah kuikuikui







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, September 18

Isaac Nawfal - 11 Bulan






ayat yang sama tiap2 bulan 'cepatnya masa berlalu'... ok bosan dah..
dah bujang ini budak lelaki.. 15hb bulan depan masuk la setahun...
masa tu berlalu macam biasa kita je yang rasa sekejap sebab 
banyak aktiviti harian yang kita buat kan? kalau duduk terperap
dalam bilik 24jam mesti rasa masa tu apehal lama sangat dan bosan gile.. 

ni gambar2 raya bulan lepas kot.. hihi.. beraya di rumah kezen2 beliau..
masih belum berjalan.. suka berdiri dan meniti.. menonggeng lalu terkentut...
gigi pun tumbuh 6 batang.. 4 batang atas 2 batang bawah.. kuat menggigit..
dah mula mengurus sikit.. sebab aktif kesana kemari kesinun kesanan...
sangat suke dengan binatang... nanti nak bawak nopal pegi zoo ye?
ngantukla.. tade ape nak cite lagi.. tuje laye.. nak sambung tido jap zzz



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, September 13

Tersenyum manis seperti coklat





Ya tersenyum manis saya bila dapat gambar ni dari TWIN IDEAS
tegak2 lollicoklat dan sedap coklat bar terbaring dari CHOCOBERT..

Bila tengok coklat saya bersama2 dengan manisan yang lain dalam sebuah 
candy booth camgini dah buat saya tersenyum manis jugak macam 'mereka'
baru duduk dalam candy booth... kalau coklat saya dah masuk pasaraya?
mesti saya tersenyum terbahak2 kot haha.,. ade ke senyum gitu?

bulan 2 tahun depan genaplah setahun chocobert.. tak sabar nak sambut 
besday chocobert.. saya dalam perancangan nak kembangkan bisnes
ni melangkah ke setapak lagi.. tak jauh.. bidang coklat jugak...

apamenda saya nak buat nanti2 kita sembang.. masih dalam 
perancangan yang rapi.. siap semuanya maka projek pun akan berjalan...
moga saya dipermudahkan.. doakan saya ye....


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, September 11

WW # AKSI NAWFAL MEREMPIT







ok dah tuje...................... hihi.. entry orang malas ni hi hi...
lokasi kat mydin meru ipoh.. saje bagi beliau merasa memandu plak...
sori tajuk salah.. bukan merempit... tapi memandu.....
kat bawah ni video beliau duduk dan cube memandu gune kereta betul..
ok babai...







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, September 9

ada ke? lupa la...



Si bini sibuk mencari sesuatu barang di sebuah laci...
tiba-tiba muke tersenyum2 bila benda lain yang jumpa..
terus jogging keluar dari bilik mendapatkan lakinye...

BINI : abanggggggg... tengokk nii... tengokk ni...

LAKI : ape tu?

BINI : ni tengok ni ayg jumpe ape... hehehe... ade lagi rupenye!

LAKI : sape bagi?

BINI : ish.. pakwe kecintaan ayg dulu la... tak sangka ada lagi kad ni hihi..

LAKI : (muke berubah) hmm yeke.......

BINI : yela... rindu plak dengan kad ni bila tengok balik hihi..
nah baca la ayat2 jiwang ni... kelaka betul bila baca haha..

LAKI : ahhh tanak la... buat ape abg nak baca... 

BINI : takpe2 meh ayg baca kan.. haha dengar tau...
pengirimnya nama DEWA ALAM MAYA haha lawak kan...

LAKI : (muke tersengih balik)

BINI : Khas buat tatapan.................. bla bla bla bla blaa...
 blaa blaaa blaa uwekkk bllaaa uwekk.. daripada  dewa alam maya ......

LAKI : bile masa abang hantar kad ni? ade ke abg hantar tak ingat pun...

BINI : apeedaaa.. sendiri yang beli kad raya ni.. sendiri yang tulis kad ni..
sendiri yang lupa kaa?? ishh takkan tak ingat langsung?? kad ni dapat
tahun 2002.. raya masa umur kita 18 tahun.. baru masuk uitm ingat??

LAKI : ntah.. tak ingat langsung laa...

BINI : grrrrrr... tak ingat takpelah.. nanti nak tunjuk kat nopal haha.. 
(teringat lawak hareth iskander lawak ke der 2)


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, September 6

Baru 5 minit dah sebak.... mengada betul!

Baru 5 minit dah sebak.. budak cengeng memang camgini..
ape pasal sebak...? ceritenye begini....

SITUASI SATU
Laki : Nak bawak Nawfal pegi kedai kejap boleh?
Bini : hmm bawak la tapi jangan lama.. boleh orang tido kejap..

Si bini sedang sibuk buat coklat.. lepas kemas niat nak berehat..
tidur sejam lepas tu terus jaga dengan terkejut... tercari2 nawfal..
rupanya takde tak balik lagi.. terus kol laki... "halo cik laki ada mana?"
rupanya dia singgah jap rumah mak mentua saya.. "oo ingat pegi mana
tak balik2 lagi... balik sekarang... mesti dia nak susu tu..."

tengah tunggu diorang balik... mula la nak cengeng...
rumah rasa sunyi... hidup rasa sepi...  air mata keluar jenjalan kat pipi...
adoiii baru sejam takde... dah rasa macam kehilangan...

* situasi 1 ni berulang banyak kali... tetap jugak cengeng..
bila maknye sibuk buat coklat, mesti paknye bawak jenjalan 
nawfal kejap.. ingat dah banyak kali tade la cengeng.. tetap jua..
biarla dia ganggu saya buat coklat pun takpe.. janji ada depan mata..
bila takde depan mata.. alahaii... kosongnya jiwa.. sepinya raseee...*

SITUASI DUA
Malam tadi mak mentua datang umah dengan anak bujang lagi sorang..
ada urusan pasal komputer dengan cik asben... bila nak balik,
MIL nak bawak nawfal kejap.. saya kebetulan tengah bizi buat coklat..
ada la setengah jam.. dah mule nak cengeng tapi tahan2 je hihihi..

Bini : sunyi pulak nawfal tade kan.. rasa kosong je rumah ni..
lepas makan ni kita ambik dia ya.. rindu la hiii hiii hii..
cemana seminggu ni ayg tade rumah..? tak rindu nopal ke?
(esok sampai ahad depan balik N9 ada urusan macam2)

Laki : ish.. maunya tak rindu.. dah namanya anak..
 bila takde mesti la rindu.. tahan jela...

10 minit pun berlalu lepas makan....

Bini : Bang.. pegi la amik nopal.. mesti dia nak tidur tu..

Laki : ha ok jap lagi....

kringggg kringgg... (abih je cakap terus bunyi empon bimbit)

Laki : hello? ha nangiss.??. ok2 datang sekarang.. tunggu jap..

Bini : Haaa betul tak orang cakap? dah rasa2 dah dia nangisss..
pegi amik dia cepat.. orang nak habiskan sikit lagi coklat ni...

tiap kali bila nopal takde depan mata walaupun sekejap
tapi hati tu dah boleh rasa dia ada nangis.. banyak kali plak tu..
ok tu tandanya naluri seorang emak ye tak.. yang dah jadi emak 
mesti tau ape tu perassaan sebagai emak cemana...

tabikkk springggg toingg toingg ibu bekerjaya!! tahniah!!
si ibu bekerja.. membantu keluarga mencari rezeki..
maka terpaksa la hantar anak ke tempat jagaan dengan berat hati.. 
dari pagi sampai petang berpisah sementara dengan anak...
kalau dulu tak paham bila ada orang cerita "rindu anak"
tapi bila sendiri dah rasa.. ok dah paham dah hehehe...


Pesanan untuk KAK EMME yang bertanya :
dia takde la berat mana pun dalam 7 kilo lebih je last timbang 
2,3 minggu lepas.. dia berat tulang.. tu pasal masa dia baru lahir,
kitorang gilir2 dukung dia.. baru je 10 minit pegang tangan 
dah lenguh2... tulang dia mantoppp tak lembik pun masa lahir..
kesan saya makan kalsium +  minum susu anlene kot kak... hehe..

dia kat rumah suka layan kartun, pocoyo, pororo, noddy, mickey mouse..
4 katun ni je dia suka layan.. kalau bukak yang lain dia tanak tengok...
kalau tak tengok kartun dia suka meraun satu rumah cari benda nak main..
nasib baik jenis tak masuk bilik air, dapur atau bilik2 yang tak tutup pintu..
cuma risau dia cukup berkenan dengan wayar.. pastu suka berdiri depan TV
dekat2... ishh risau pulak nanti muda2 dah rabun...sakit mata...

sekarang ni hari2 praktis berdiri..dah mula lepas tangan bila berdiri..
 baru meniti sambil pegang kerusi.. tengok kartun pun berdiri.. saje dera..
dia minat makan bubur ayam je.. yang lain ada kurenggg sikit hihi..
ok dah tuje.. harap menjawap soalan kak emme ye hehehehehe...






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, September 5

Malu nak cakap... hmmm nangissss bila kene....




iyeeee!! nangess.. eh takde la nangess... tapi keluar jugak air mata ni hihi..
tak sangka pulak dia duk pegang tangan kita tiba2 kene ngap!!
apelagi bising la suara mak jemah ni.. ter adoiii ter adoiii...
yang cik lakinye duk gelak sakan!! cizzz... tengok balik kesan gigitan..
ada lebam dan kemerahan sikit.. kesan gigi pun ada... sakit oiii!! 

bertuah punye nopal... ko gigit omma ko ye... pasal dia pun selalu
kene gigit ngan mak apaknye.. kini tiba masa dia buat plak haha rasakan!
alaaa kite gigiit2 manje je.. bukan nanges pun.. tapi maknye sakittt.. tak aci!
sekarang adalah waktu beliau mengigit segala benda... jangan terleka..
dah banyak kali kene gigit sebab biarkan.. ingat nak cium kita.. rupanyaa!!
gigi pun dah tumbuh 4 atas 2 bawah.. tapi pesal tajam2.. sakit laa... adoiyaii..



lagi seminggu beliau nak masuk 11 bulan... semalam esaitet betul..
beliau dah berdiri cuba2 lepas tangan.. lama jugak.. yeayyyyy mak ko jerittt...
terpanjat dia lalu berpaut semula kat bahu mak dia.. alaaa...
nawfal baru nak tunjuk skill kat mak dia.. mak dia jerit kesukaan plak..

cepat sikit berjalan ye nak oiii.. bulan ni mesti kene praktis selalu..
harap bulan depan dah boleh berlari.. mak apak mu dah tak larat nak dukung..
mak ko lagi tak larat.. baru 2 minit pegang pastu dah kasik paknye pulak.,.
ok paknye saje rajin dukung.. pastu dah abis dukung mula sakit pinggang..

ok tata... gambar tade kene ngan cite pasal ni gambar nak pegi kenduri..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, September 4

WW # Siapa beliau? Kenapa beliau?





sape manusia2 kat atas ni.. beliau punye besday arini..
maka... epi besday yang ke 29 encik asven! tua udahh..
menjadik seprais malam tadi.. tergezut beliau.. beliau pun tak ingat..
muge panjang umo.. diluaskan jeki.. bahagia selalu bersama kluorga
 terchenta hingga ke sorge hendaknye ye.. aminnn... lapyumanyak2


hadiah yang dah terburai sikit isi perotnye.. ok seprais menjadik!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, September 3

Kerana 20 sen.....................

"Apala nak dihebohkan sangat dengan nilai 20sen tu?"
"Alaaa 20 sen je kecoh sedunia.. bukan naik 5 rengget ponn!!"
"minyak naik bising!! kalau rokok naik pesal tak bisinggg??"
"dah memang selalu barang naik.. minyak naik pun nak kecoh?"
"brim ada dapat jangan la risau minyak naik.. kecoh betul!!"
"kalau bising2 pun bukan boleh turun harga minyak pun.. dendiam suddey"

dan macam2 lagi ayat yang keluar untuk back up 20sen hahah...

ye anda berkemampuan.. anda orang kaya... nilai 20sen memang kecik..
tapi untuk kesan jangka masa panjang.. pernah terfikir...?
cemana dengan orang yang  lagi susah dari kita tu... siannya.. 
barang mesti naik.. saya peniaga pun mungkin akan naikkan harga
dah tu saya beli barang mentah pun naik.. maka kene la naikkan.. hihi..

oh ye anda orang senang... barang naik pun tak terasa sangat..
orang susah mesti terasa... mesti kene lebih ikat perut.. siannya..
rokok naik tu masalah pada perokok.. tak mampu ada pilihan
boleh pilih rokok murah.. kalau minyak naik.. memang tade pilihan..
rokok naik.. barang lain takde naik sebab pengangkutan pakai minyak
bukan pakai rokok untuk gerakkan kenderaan... 
minyak naik barang mesti naik.. macam tak biasa tau plak kan haha..

hmm kalau dulu nak balik kampung saya dari Perak ke N9..
boleh la rm50 sekali perjalanan... kalau 2 hala dah 100 kan...
minyak saja.. belum campur lelain lagi... tu pakai cik bibah ye..
sekarang dah naik.. maka lebih la dari tu belanjanya... kalau kereta lain?
anda orang senang.. takpela.. 20sen tak terasa sangat.... hmm :(

kita isi minyak bukan seliter... tapi berliter2...
kita isi minyak bukan sebulan sekali... tapi boleh kata tiap2 hari..
paling tidak 2,3 hari sekali bergantung pada perjalanan...
20sen tade kesan????? fikirkan semula ya....
nak harap brim?? phuii.. bukan semua orang dapat..!!
oh ye... anda orang senang... ptptn kann adooo hahahaha...


bandingkan dengan negara pengeluar minyak... sedihh!



 ape lagi hadiah misteri nak dapat lepas pru ni...
cukai naik... letrik naik... barang pun dah naik.. minyak lagi..
banyak lagi tahun ni sebelum pru 14.. oh malaysia masih aman...
bersyukurlah... masa pru kerajaan dah habiskan macam2 untuk kita..
macam2 kita dapat kan.. sekarang masa tiba untuk balas budi ya!
 ok janji dicapati.. babai...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, September 2

UKM menang pertandingan robot ke?


Pasukan Malaysian Tiger dari UKM bersama robot Android Soccer 
Tournament (Androsot) mereka yang muncul juara bagi kategori
 'free kick' dalam pertandingan 18th Roboworld Cup 
and Congress (Fira) 2013 di Shah Alam, Selangor, semalam.


Kalau baca berita ni mungkin kurang menarik bagi sesetengah orang..
atau kalau ada yang baca berita ni pun mesti ada kagum dengan 
pelajar kita dari UKM yang menjuarai pertandingan robot mengalahkan
peserta dari Mexico dan Korea Selatan... terer jugak diorang ni bikin robot..

Yang menariknya berita ni pasal ape nak tau?
ketua pasukan (saya pun baru tau haha) yang menang pertandingan ni
adalah adik ipar saya merangkap adik laki saya... (si baju kuning)
baru jumpa dia semalam ada balik kampung.. ucap tahniah 
dan rasa cam tak percaya je yang diorang boleh menang... hebat2!

akan datang bertanding di US plak tahun depan katanya la..
ada rezeki harap malaysia menang lagi menjulang nama negara..

Fira 2013 : Malaysian Tiger kalahkan Mexico, Korea Selatan

SHAH ALAM 28 Ogos - Pasukan Malaysian Tiger dari UKM muncul juara 
tugasan 'free kick' kategori Android Soccer Tournament selepas
 mengalahkan Mexico, Korea Selatan dan Taiwan pada pertandingan 
18th Fira Roboworld Cup and Congress (Fira) 2013.

Dalam pertandingan yang berlangsung di Politeknik Sultan Salahuddin 
Abdul Aziz Shah (PSA) di sini bermula semalam hingga Khamis ini, 
Malaysian Tiger meraih tempat pertama selepas dua unit robot 
Androsot mereka berjaya memperolehi 380 markah.

Mexico yang diwakili pasukan Lynxbots pula menduduki tangga kedua 
dengan 270 markah, diikuti pasukan Robotic dari Korea Selatan di tempat
 ketiga (255 markah) dan Stust dari Taiwan tempat keempat (120 markah).

Tugasan 'free kick' mewajibkan setiap robot bertanding menjaringkan gol 
dari posisi yang ditetapkan. Ketua Pasukan Malaysian Tiger, 
Nooratiqah Mohd. Tarmizi berkata, beliau dan pasukannya tidak menyangka
 dapat mengalahkan Lynxbots, Robotic dan Stust yang mempunyai lebih
 pengalaman dalam pertandingan seperti ini.

"Ini adalah kali pertama kami menyertai Fira dan kemenangan yang diperolehi
 agak mengejutkan kerana robot pasukan luar negara memang nampak lebih
 laju dan terkehadapan.''Bagaimanapun kami bersyukur kerana strategi yang 
digunakan antaranya hasil daripada pengalaman bermain permainan bolasepak
 di komputer serta nasihat 'senior' kami iaitu Wong Kin Lun dan Izwan Azmi
 nampaknya menjadi," katanya yang ditemui di PSA di sini hari ini.

Nooratiqah berkata, pasukannya turut meraih tempat ketiga dalam tugasan
 'trigger and attact' bagi kategori sama di belakang pasukan Taiwan 
yang memperolehi tempat pertama dan Korea (kedua).
Tambahnya, Malaysian Tiger kini sedang membuat persiapan untuk 
bertanding dalam satu lagi tugasan iaitu 'robot soccer league'.

Ditanya mengenai rancangan pasukannya selepas kemenangan ini, 
Nooratiqah memberitahu, mereka akan memperbaiki kemahiran dalam 
pertandingan robot dan berharap diberi peluang menyertai pertandingan 
Fira selepas ini yang dijangka berlangsung di Amerika Syarikat.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Teknikal Fira 2013, Abdul Rahim Ibrahim
 berkata, pihaknya menjangkakan beberapa lagi pasukan yang mewakili 
politeknik dan universiti tempatan dilihat berpotensi mendapatkan tempat 
teratas dalam pertandingan ini.

''Saya lihat bagi kategori Micro Robot Soccer Tournament yang dipertandingkan
 hari ini, mungkin salah satu pasukan Malaysia boleh meraih kemenangan,"
 katanya. Sementara itu, ruang pameran robotik yang terletak bersebelahan 
gelanggang pertandingan dibanjiri orang ramai yang ingin menyaksikan 
pertunjukkan tarian robot yang dipersembahkan syarikat daripada 
Korea antaranya 'Gangnam Style'.











Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...