Bukan Blog Kamu: February 2013

Wednesday, February 27

Isaac Nawfal dan Hantu!!





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, February 26

Sekejap jadila kan?




tengah tak berapa sihat.. berjangkit dari nawfal..
dia selsema pastu omma nya kene plak dah.. srott srott nih..
meskipun tak sihat.. bisnes tetap jalan.. jumaat ni nak hantar dah..
tengah siapkan projek ni.. tempahan pelanggan tempatan hari2 ada..
blogshop akan dilancarkan tak lama lagi.. dah siap saya dedahkan nanti..
harap terus BERTahan wahai bert hihihi... terpaksa lupa kan jap blog ni ..

nanti kita sembang2 keh.. nak sambung keje lagi hihih







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, February 21

PAMPERS : Mamy Poko juga yang TERBAIK!!


Bergantung pada baby sendiri la.. kalau anak saya jenis meragam bila
pampersnya basah maka saya tercari-cari pampers apa yang terbaik..
dah try macam2.. Huggies, Drypers, Petpet, Pampers, Fitti, Baby Like, 
dan tah ape lagi try pampers yang bajet ekonomi tapi tak pun..

Anak saya baru 4 bulan.. dicuba try macam2 lampin pakai buang..
satu hari 8 - 13 kali tukar sehari sebab dia nanges2 nak tukar lampin..
bila saya dah cuba pakai lampin Mamy Poko ni.. sehari cuma 4-5 keping je..
Jauh beza kan? dah 2 bulan saya pakai Mamy Poko.. memang menjimatkan
 penggunaan lampin..Tapi syukur juga selama 4 bulan beliau hidup kat dunia ni
belum lagi ada masalah ruam lampin atau penyakit kulit yang lain... Anak saya
pun dah tak meragam lagi bila tidur malam atau jalan2 kotaraya haha

Kalau jenis seluar tu lagi tak bagus.. kene plak tang beyak...
aduyaiii... memang tak seronok saya melihat adegan itu.. renyah lah!!
tapi sebenarnya kalau nak jimat lagi boleh je pakai lampin guna semula..
oleh sebab mummynya ini SANGAT RAJIN maka beli lampin pakai buang jela..

bakal ibu-ibu yang terfikir untuk baby anda nak pakai apa
boleh la kot try Mamy Poko.. lagi best beli masa Sale ya hihi..
(Lantik diri sendiri dengan perasannya duta Mamy Poko tanpa dibayar kehkeh)

Tuan Blog : Kita dulu jadi baby pakai lampin kain je kan..
jenuh mak2 kita basuh lampin kita hari2... hargailah ibu kita.. sekian!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, February 20

Wordless Wednesday # Ipad 3

Terima Kasih...............................................

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, February 18

Bayi kene lambung dengan pembantu rumah


Teringat dulu saya pernah 'dibodohkan' oleh seseorang
sebab saya jawab soalan dia.. "Nak kerja apa nanti?"
"Nak kerja surirumah yang berjaya bila lepas kawen"
"eee.. bodohnya cita-cita kau" owh sentapnya saya kene bodoh..
Bangganya dia.. taula dia seorang EKSEKUTIF la sangat haha..


sebab apa? sebab macam kes ni la saya tanak jadi..
saya nak urus segala hal rumahtangga termasuk la jaga anak..
sorila nak kasik orang jaga... tak percaya langsung!!
kita jaga tak sama macam orang lain jaga.. kan?
memang kami dah pakat lakimini nak jaga sendiri anak..

Biarlah saya carik pendapatan dari rumah je untuk bantu laki..
tengah bikin la skang ni.. memang seronok tau hehe *iklan jap*
sebab cita-cita saya jadi usahawan yang dermawan kononnya..
tanak la kerjayawan mahupun karyawan.. tak layak dan tak suke!
rasa sawan je bila bekerja ada boss haha.. babai la semua kerjaya..

Geram nak siat2 je kulit maid tu.... tengok separuh jalan..
tak sanggup sampai habis tengok video ni.. nangeesss tengok!
terbayang terkena kat anak sendiri... perghh tak boleh tahan!!
 eee gerammm gile!! rasa nak bakar ubun2 kepala dia!!
arghhhhhhhhhhhhhh gerammmmmmmmmmmmm!!

Tuan blog : 2 minggu yang sibuk dengan bisnes baru hikhikhik

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, February 8

Nak Tanya : Prepaid mana bagus?

Salam satu dunia.. 2,3 hari tak update blog rasa gelap jap
masa depan nak update ape blog hari ni.. tetiba blurrrrrr!!
bizi sikit membizikan diri maka terbengkalai lah seketika..

Sekadar nak bertanya kepada sesapa pengguna prepaid tegar..
banyak2 prepaid mana yang bagus ya.. saya sekarang pakai 
postpaid digi.. nak tambah satu lagi nombor untuk prepaid..
matlamat hidup adalah untuk mengacau orang haha!!

Nampak jahat di situ kan?.. oh bukan... niat di hati nak guna 
atas tujuan perniagaan.. no digi adalah hak milik setiap insan peribadi
insan yang bernama bert.. maka berat hati nak bagi itu nombor
pada khalayak ramai.. takut hilang keprivacian di situ..

Persoalannya.. mana satu yang ok ya? lama tak pakai prepaid..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, February 4

Melawat Pesta Buku Malaysia 2013


Dah berakhir pun semalam pesta buku ni.. sempat jugak pegi
sabtu lepas ikut rombongan budak sekolah..naik bas. hihi
lame sungguh tak naik bas.. gayat plak rase.. festime jugak la
si nawfal naik bas.. pagi2 pukul 5 lebih dah bertolak..
tido je dia.. amma appa dia pon tido je la sekali.. krohh krohh..

jalan-jalan carik buku.. tak bawak stroller.. renyah!
bawak baby carrier je.. tapi kejap2 aje.. sebab nanges
tamo duduk dalam BC tu.. ha lenguh2 la tangan dukung
si nopal yang makin membesar bagaikan johan ni..
appaknye dukung.. maknye dukung kejap je.. tak larat! hihi
luke operate tak sembuh lagi.. bile dukung uuu sakit lagi yuu..

pesta buku ni kecik satu tingkat je.. tak macam pesta buku antarabangsa
tetiap tingkat ada pameran macam pesta.. eh memang la pesta!
so takde la banyak pilihan nak beli buku.. cik laki dapat la
apa yang dia nak.. saya tak dapat.. ramai sangat orang..
nak belek2 buku amatlah terhad masanya.. takpelah..

petang tu kami bergerak pulang.. singgah sane sini sinun
maka 12 tengah malam jugak baru sampai rumah..
balik terus pengsan kepenatan yang hamat sangat.. 
sampai ke hari ni terasa lagi penatnya... sekian..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, February 3

Jum Kenali Tangisan Bayi



1) Tangisan Bayi Lapar & Ingin Menyusu
Bayi akan menangis jika ia lapar. Tangisan haus terdengar dalam
 nada berulang-ulang. Pertama, ia menangis lalu berhenti untuk mengambil
nafas, kemudian menangis lagi, aktiviti ini terjadi berulang-ulang.

2) Tangisan Bayi Membuang Air Besar
Lampin yang basah membuatkan bayi merasa tidak selesa sehingga ia
 akan menangis. Suara bayi pada awalnya terdengar perlahan,
kemudian makin keras. Bayi terlihat menggeliat di tempat tidurnya.

3) Tangisan Bayi Sakit
Keadaan ini akan membuat bayi terus menangis. Tangisan sakit diawali
dengan nada tinggi, hampir seperti jeritan, kemudian bayi termengah-mengah
pada saat menarik nafas, lalu menjerit lagi. Segera cari punca sakitnya.
 Periksa perutnya takut-takut kembung, periksa seluruh badannya untuk
mengetahui punca bayi menangis. Mungkin juga ada serangga kecil
 yang menggigitnya atau macam-macam kemungkinan yang lain.

4) Tangisan Bayi Bosan
Bayi cenderung bosan jika ia terlalu lama berbaring.
Tangisan yang menandakan anak bosan terdengar mirip teriakan.
 Bayi tak akan berhenti menangis selama ia merasa bosan.

5) Tangisan Bayi Minta Didukung
Kepalanya mungkin terangguk-angguk untuk beberapa detik
dan mungkin anda melihat bahawa ia menggosok-gosokkan
tangannya pada mata serta wajahnya. Cara mengatasinya,
ayunlah ia perlahan-lahan sampai ia tertidur.

6) Tangisan Bayi Kesepian
Bayi senang jika ibu bapanya berada dekat dengannya. Jika ia merasa
kesepian, tangisannya akan terdengar bernada sedih, bukan marah.


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...