Bukan Blog Kamu: November 2012

Friday, November 30

Saya nak berniaga dari rumah... Boleh?

Ape pasal tak boleh? boleh kan aje.. dari terperap kosong jadi 
surirumah.. ape kata kalau buat bisnes.. maasyukk jugak poket..
Sebenarnya dalam diam pun saya ada berniaga sambilan..
Bila rajin tu datang seronok je bila tengok duit tu masuk..

Baru2 ni ade sembang dengan usahawan muda.. sangat kagum dengan
kesungguhan dan kegigihan beliau.. hanya berniaga dari rumah
tapi saya kira lumayan dan banyak untung juga beliau tu.. tapi bukan
bisnes online ya.. akibat terkagum.. saya pun nak jadi macam dia..

Saya dah malas nak kerja makan gaji.. lepas SPM ada je keje saya 
buat.. sambung belajar.. habis belajar terus kerja.. tak pernah  rasa
menganggur.. Pernah jugak 2 bulan bercuti tu pun sebab cuti sekolah 
masa saya jadi cikgu sandaran dulu selama setahun je hehe..
Kerja terakhir saya masa di Subang Jaya dan berhenti lepas kawen..

Cukuplah tu.. tak silap pengalaman kerja saya mau ade 10 jenis jugak..
banyak kerja.. banyak pengalaman.. banyak saya belajar macam2...
Saya sangat minat jadi surirumah.. jaga laki.. jaga anak.. heh heh
dan saya lagi minat bekerja sendiri.. sendiri usaha.. sendiri dapat hasil..
Akibat dorongan dari usahawan muda tu.. maka nak jugalah saya
mengambil seriyus untuk berniaga dari rumah.... hmm tapi ape ye!!! hihi



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Hukum Mengumpat Anak Sendiri


Umno terus mara.. untuk rakyat Malaysia...!!
syok plak layan lagu ni setiap hari bila berkumandang di TV..
syokkk la sangattt haha.. lahai.. tajuk lain.. cerita pasal umno plak..

Haritu entri saya Hukum Menggelakkan Anak Sendiri.. Apakah??
Berbalik pada tajuk.. saya suka je cerita dan mungkin juga mommies lain
pun suka cerita pasal anak sendiri pada keluarga, kawan2 dan musuh2..
Tu istilah mengumpat ke kalau kita cerita hal anak kita pada orang lain?
anak saya kan.. cam gini.. cam gitu.. cam gina.. cam gita..

Tapi dalam keghairahan kita seronoknye cerita pasal anak kita,
jeling-jeling sikit dengan kawan2 kita yang masih belum lagi
menimang cahaya mata sendiri setelah bertahun kawin..
Saya selalu ingatkan diri sendiri supaya jangan gayat sangat..
Dalam kita happy2.. ader plak yang berduka lara...

Sebab saya selalu usha ader kawan2 yang tiap masa cerita pasal anak
kat laman maya ni.. tak kira la FB ker.. blog ker.. mane2 jelahh..
nanti muncul lah komen "syoknye ada baby.. doakan saya dapat jugak ye"
Bila terbaca komen camtu.. maka ia jadi satu peringatan buat kita,
supaya jangan terlalu ghairah sangat bercerita takut ader hati yang 
terguris rase.. doakan kawan2 kita supaya dikurniakan zuriat juga
 supaya mereka pun dapat merasai syoknye jadi mak apak ni...

Tersnap gambar beliau cam gini plak.. jangan sedih ye omma selalu ngumpat kamu haha

Pagi tadi terdengar dari mulut budak ni yang baru berusia 44 hari ni..
dia sebut PUPU.. ape mende PUPU.. SUSU kah? atau nak sebut PAPA
jadi PUPU?? boleh panggil bonda dia ni MUMU?? haha ape2 jela diknon!
apaknya nak suruh panggil daddy maka saya mummy.. 
MUMMY + UMU = MUMU.. oh bagus sekali dong rumusannya!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, November 29

44 Hari Selesai Berpantang.... yeayyy!!





Woi... woi.. woi (gaya johan MLM minggu 1)  jangan gembira sangat Bert!!
Nak lebih bagus sila berpantang selama 100 hari..
Badan awak akan jadi lebih sihat sesihat sihatnya...
Lagian awak tu beranak operate.. pantang betul2 kasik sihat!!
Badan tu nak pakai lama.. bukan setahun dua je..
Sok-sok si Nawfal tu nak jadi Abang Long pulak... wah gitew!
bersama apaknye..... hmmm amaknye mana??

Ada orang kata berpantang ni satu penyiksaan.. ye ke?
Kalau dah mind set asyik fikir negatif je maka apa yang
dibuat masa berpantang semuanya tak seronok kan...
Teringat kata pengacara Raja Azura dalam rancangan Primadona
“Mak saya kata, lagi banyak beranak makin cantik jadinya”
Sebab aper? Tiap kali berpantang kita akan jaga semuanya..
Makan yang berkhasiat, berjamu, bervitamin dan sebagainya..

Saya dah balik semula ke berat sebelum mengandung
yang mana masa mengandung saya dah naik berat badan
sebanyak 13 kilo... nak kata saya makan sikit memey tipu la!
Saya fully BF sah kompom la lapar je manjang.. makan banyak tu!
Niat dihati nak turun lagi kasik betul2 kurus macam berat sebelum 
kawen dulu heh heh heh... Awal-awal asven dah pesan.. 
berpantang betul2.. jangan gomokkk2... nanti dia nak cari..................


ada penimbang baby kat umah.. semangat hari2 timbang nawfal hihi

............... ubat kurus kalau saya gemuk debab bambam.. haha..
camtulah kata dari seorang penyakat tegar.. layan kan aje L
 si Nawfal pula makin menaik.. secara purata berat beliau akan
naik 0.5 gram sehari.. umur dia 44 hari.. 4.4kilo sudah..

Maka dengan ini esok petang jumaat saya akan berangkat ke perak
semula menjumpai suami semula setelah 2 minggu tak ketemu..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, November 28

Untuk sape yang sanggup je.. Tak sanggup takpelah!



Sesape ada keberanian yang tinggi sahaja teruskan membaca 
hingga ke ahirnya.. tak berani tengok sahaja la yaaaa!! heh heh heh




Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar. Paklong Pesan
 Pulut Panggang. Parking Pulak Punyalah Payah. Pakngah Pun Pelik,
Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking. Pakngah Pun Pusing-Pusing
Perhati Parking. Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening.
 Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit.

Pening-Pening Pun Perut Pakngah Perlu Penuh. Pakngah Pun
Pergilah Pekena Pasembor. Pasembor Pulak Punyalah Pedas.
 Pergh ! Pedas-Pedas Pun Pakngh Pulun. Pakngah Pulun
Pelan-Pelan Pasal Pedas. Pastu Pakngah Pun Pulang.

Pakngah Pulang Punyalah Panas. Pakngah Pun Pasang Penyejuk.
Pasang Penyejuk Pun Panas. Pakngah Pun Pelik Pasal Pulak Panas.
Pakngah Pun Periksa Penyejuk. Patutlah Panas, Penyejuknya Palsu.
Pakngah Pun Pergi Pulangkan Penyejuk Pada Peniaga. 
Pokemon Punya Peniaga!

Pikir Punya Pikir Pakngah Putuskan Pelihara Puyu. Pakngah Perlukan
 Peruntukan. Permohonan Peruntukan Pulak Punyalah Panjang Prosesnya.
Prosedurnya Pun Payah. Pagi Petang Pakngah Panjat Pejabat Pegawai
Perikanan. Pakngah Pun Pedap. Penyudahnya Pakngah Pinjam Paklong .

Pinjam Paklong Pun Paedahnya Pat Persen. Pat Persen Pun, Pat Persenlah.
Puyu Punya Pasal, Pedulilah. Projek Pelihara Puyu Perlukan Pondok.
Pakngah Pun Perbaiki Pondok Pakngah. Pakngah Paku Papan ...
Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang...

Pengetuk Paku Pulak Patah Patah. Pedulikan Pasal Pengetuk Paku Patah.
 Pikir Pulak Pasal Perkara-Perkara Penting. Pasal Pimpinan PM,
Pasal Pilihanraya, Pasal Pembangunan, Pasal Perpaduan, Pasal Pendidikan,
Pasal Perundangan, Pasal Perjalanan Parlimen, Pasal Perairan,
Pasal Palestin, Pasal Peluang Perniagaan Pabila Puasa ... Pup .... Pelita Padam !

Amacam tergeliat tak lidah anda-anda semua hewhewhewwehwehweh



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

WW # Kad Kahwin Paling KREATIF!!!!!






Yang baik jadikan tauladan...

Yang buruk jadikan sempadan.......


*Ada kenengenemengene ker?*




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, November 27

Kenapa Bayi Tersenyum Ketika Tidur?



Dapat jugak snap gambar beliau tersengih2 setelah ratusan kali cobaan 
untuk menyenap gambar beliau tersengih ketawa riang ria hari raya..
Biasa la anak pertama esaitet sikit kan.. dah anak ke lapan nanti
mesti lagi bz nak ambik gambar bagai.. *cita-cita tinggi sangat*

Saya yakin dan tau sesangat setiap bayi akan tersenyum di kala tidur..
kenapa? ada sesapa tau kenapa? heh.. macam masalah besar pulak dah..
 Orang-orang tua kata.......................................

"Dia bergurau sendawa dengan uri dia la tu"
"Adik beradik dia tengah menyakat dia"
"Ada malaikat tegur dia la"

Saya gugel di internet kot-kot ada info pasal ini dan saya jumpa ini..

Suatu ketika seorang bayi siap untuk dilahirkan, menjelang
 diturunkan, sang bayi bertanya kepada Tuhannya Yang Maha Satu.
“Para malaikat di sini mengatakan besok Engkau akan
 mengirimkanku ke dunia, tetapi bagaimana cara hidup di sana?
Hamba begitu kecil dan lemah.” kata sang bayi

Tuhan menjawab, “Aku telah memilih satu malaikat untukmu.
 Ia akan menjaga dan mengasihimu.”
“Tapi di surga apa yang hamba lakukan hanya tertawa dan bernyanyi,
ini cukup bagi hamba untuk bahagia.” Demikian kata sang bayi.

Tuhan pun menjawab, “Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum
 untukmu setiap hari, dan kamu akan merasakan kehangatan
cintanya dan jadi lebih bahagia.” - sumber

Macam-macam pendapat dan andaian orang kata ya.. 
yang pasti.. hanya Allah sahaja yang Lebih Tahu...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, November 26

10 Pilihan Cara Simpan Susu Perahan

pinjam ankel gugel punya


Hari ini terdapat pelbagai bekas penyimpanan perahan susu ibu di pasaran.
Namun ini tidak bererti anda harus mengabaikan pemilihan bekas
penyimpanan perahan susu ibu ini kerana ia turut mempengaruhi
kesegaran serta tempoh jangka hayat simpanan susu perahan itu nanti.

1. Biasanya botol kaca dilihat sebagai pilihan terbaik untuk
 menyimpan susu beku kerana komponen susu berada dalam
 keadaan lebih baik jika disimpan di dalam botol kaca.

2. Pilihan kedua terbaik pula adalah botol plastik
yang lebih keras dan jernih.

3. Para ibu gemar memiliki botol plastik kerana ia lebih mudah.
Tambahan pula kebanyakan pusat penjagaan kanak-kanak
 tidak menerima penggunaan botol kaca kerana ia berisiko.

4. Pilihlah botol yang memiliki penutup kedap udara
yang ketat dan mudah digunakan.

5. Agar mudah untuk membawa botol-botol simpanan susu perahan
 itu ke mana2, simpanlah botol2 tersebut di dalam sebuah beg khusus.

6. Dalam memastikan kesegaran agar susu tidak rosak,
beg tersebut perlu diisi dengan pek ais khusus untuk mengekalkan
 suhu sejuk susu simpanan tersebut.

7. Dalam kes tertentu beg penyimpanan susu ini juga boleh
 menimbulkan masalah seperti susu tertumpah. Jadi para ibu perlu
 memilih beg yang betul-betul efektif.

8. Kebanyakan syarikat pengeluar pam susu ibu turut menyediakan beg
 penyimpanan susu yang sangat mudah untuk digunakan dan plastik
simpanan susu yang lebih tebal. Namun, harganya mungkin sedikit mahal.

9. Untuk langkah lebih selamat, sarungkan plastik nipis pada setiap botol
simpanan itu sebelum diletakkan di dalam beg bagi menangani
 masalah kebocoran atau tertumpah.

10. Penggunaan botol simpanan susu ibu yang berwarna tidak digalakkan
kerana bimbang sebahagian perwarnanya luntur dan memasuki susu.
sumber



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Kenapa Saya Suka Sangat-Sangat Dengan BLOG???




Saya suke berkawan, berinteraksi dan bergosip..
Teringat zaman kegemilangan FRIENDSTER tahun 2004-2009 dulu..
Dari zaman FRIENDSTER lagi saya sudah ada blog..
tapi blog dalam FRIENDSTER jela.. Taktau lagi kewujudan blogspot…
Gian cerita sorang2 dalam blog tu heheh.. Tapi lame2 baru tau ade blogspot..
 saya pun daftar blogspot tahun 2007.. Buat beberapa entry patu blurr..
Sebab tader sifu lagi masa tu yang boleh dirujuk…lepas tu delete akaun!

Tahun 2008 barula saya daftar balik dalam blogspot sehingga kini..
Dua tahun alam kebingunggan.. Cerita sorang2 patu privatekan…
 bila dapat banyak pendedahan.. baru la saya dedahkan pada umum
 dan mendaftarkan blog ni terus tanpa segan silu pada encik nuffnang..

Persoalan di atas.... KENAPA SAYA SUKA BLOG?

1) Saya suka berkongsi pelbagai cerita, pengalaman dan maklumat...
 2) Saya suke skodeng blog orang lain untuk dijadikan sumber inspirasi..
3) Saya suka bila dapat ramai kawan blogger yang baik2 belaka..
4) Saya suke tengok turun naik unique visitor saya setiap hari..
5) Otometik saya suke tengok duit nuffnang yang makin berkembang pesat…

Anda bagaimana?? Kenapa suka dengan cool blog??
Tak kisah la niat aper pon berblogging janji kiter hepi..
Untuk kita-kita ajeeee….happy blogging.. pis yoo!! 




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, November 23

Hukum Menggelakkan Anak Sendiri

Harapmahap... mamat ni memang pemalu orangnya :)


Situasi A : Dalam panggilan telefon akibat si bini berpantang
di rumah mak sendiri dan berjauhan dengan laki beliau..

Bini : Bang.. tadikan ayang gelakkan mamat ni terdekah-dekah
sebab tadikan dia buat... blaa.. bla...blaa (lawak yang dirahsiakan)

Laki : hishh.. ape la gelakkan anak sendiri.. tak baik tau..

Bini : Masalahnya lawak sangat.. gelak la.. takkan nak nanges.. hoho

 ....................................................................................................

Situasi B: Bila si laki pulang ke rumah mak mentua menjumpai
si bininya dan anaknya akibat cuti sekolah telah bermula...

Mangsa gelak : ^%*^(^&(%^%^%$ *&)^^%GFHBGLJnbhg54
(membuat aksi lawak yang sukar ditafsirkan disini nampaknya)

Laki : KAHKAHKAHKAHHHAKKKHHAKKTUIHHHKAHKAH!!!

Bini : hahahaha.. amboi besar gelak nampaknya??

Laki : adoiyai.. lawak betul la budak nopal (bukan nama sebenar sangat) ni...

Bini : haaa orang dah kate dah.. kalau dah tengok mesti gelak..
kemain lagi haritu saun tak baik gelak anak sendiri kan?? kehkehkeh

.............................................................................................

Saya yakin dan tau.. anda semua yang dah jadi mak apak ni..
mesti akan ketawa melihat telatah anak-anak sendiri kan...


sekian... harap maklong...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tahun 2012... Tahun Bayi Lelaki???

tempel gambar anak sendiri.... buleyy?

Penanya A : Dapat baby apa?
Saya : Saya dapat baby boy...
Penanya : Ramai betul tahun ni lelaki...

Penanya B : Wahh.. dapat baby.. lelaki ke perempuan?
Saya : Saya dapat baby lelaki...
Penanya B : Oh lelaki lagi.. ramainya lelaki..

Ramai betul kawan dan kenalan saya bersalin tahun 2012 ni..
dan rata-rata ramai juga yang dapat bayi lelaki... saya juga!
Mana2 saya pergi... berjumpa dan berbual-bual..
mesti ramai yang akan cakap ayat yang sama..

"Ramainya lelaki tahun ni"

cemana plak kat tempat anda?? adakah sama kenyataan ini...?



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, November 22

Isaac Nawfal - Checkup 1 Bulan


semalam pegi klinik... pergghhhh mengancam betul dan kuat suara 
abang long bila kene enjet imunisasi 1 bulan neh!! nasib baik nangis 
sekejap je.. bagus abang long.. dah dukung tepuk2 pengakap di
belakang badannya terus senyap macam takde pape yang berlaku..

cuak jugak bondanya bila tengok depan mata peha nya kene enjet..
besar jugak jarumnya.. teringat kat ward dulu hari2 kene enjet.. T___T

Bezanya bila dah sebulan 5 hari umurnya... :-

1. Berat lahir 3.15kg.. terkini 4kg sudah.. semangat.. lenguh juga
tulang temulang bagi sapa yang mendukunginya.. 

2. Panjang lahir.. 48cm.. terkini 53cm.. panjang la sikit.. hmm berapa
 ya kiraannyas.. congak la sendiri.. tak terer la tetibe!

3. Dah pandai tersengih bila diagah.. cuba berborak bahasa baby
dengan sesape yang try nak sembang kencang dengan dia hoho.. 

yang lain2 perkembangan saya dah kisahkan sebelum ni... 


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, November 21

Pengalaman Bersalin Caesarean - AKHIR




Amaran!!
Entry ni agak panjang dan ini episod kedua dan terakhir... 
barangsiapa yang tertinggal episod satu klik SINI


Barula nurse tu panggil doktor suruh cek laluan saya...
Doktor pun datang untuk cek laluan.. masih lagi terbuka 1 cm..

bersambung dari cerita semalam.............

Waktu ni dah jam 6.30pagi.. baru nak cek bukaan setelah 10 jam
Saya duduk dalam wad bersenang lenang tanpa diperiksa apa2..
Pelik kan? Ke memang macam gitu..? saya tau ni memang pelik..
Saya try tidur semula.. setiap 2,3minit saya terjaga dan mengigau
sambil mengerang sakit sambil pegang tiang katil.. aduhai.. L

saya pun dalam keadaan mamai.. shift jururawat pun bertukar..
tiap kali termengerang ada je nurse datang pujuk2 saya..
datang lagi doktor cek bukaan dalam 7.30am.. masih lagi 1cm..
kemudian saya ke tandas.. macam nak buang air besar...
segera ke tandas dan akhirnya saya membuang.. dah terbuang,
tiba2 pintu tandas saya terketuk dengan kuatnya...

“toktoktok... eh kamu keluar sekejap!!!” kuat nurse tu jerit..
Saya pun keluar dengan terbongkok2 menahan sakit perut.. hihi
“eh kamu buat ape ni.. berak ke.. kamu jangann! Keluar budak
dalam jamban kang.. eh dah2.. bahaya la!” marah nurse tu
dengan penuh cuak dan cemas sekali.. saya pun menjawab..
“takla.. saya memang nak membuang pun..sakit sangat la perut”
“kamu sakit nak berak ke atau sakit contraction?”tanya lagi nurse tu,
“Dua-dua saya sakit.. bila dah buang kurang sikit sakitnya”

Pulang dari tandas ke katil.. tak sempat naik katil,
Duduk atas kerusi terasa ada bendalir keluar.. air ketuban
la tu barangkali.. lap dengan tisu.. putih je airnya...
pukul 8 datang lagi doktor lain.. cek lagi bukaan baru 2cm...
terbaring semula.. nurse cakap kene tunggu doktor pakar plak
datang meraun tengok pesakit.. saya pun baring la dan
mula aktiviti saya mengerang dan merintih lagi selang 2,3 minit
sambil mata terpejam sebab mengantuk yang amat sangat..
sarapan pagi? Hmm memang takla.. tengok je roti atas meja..
nak kunyah pun tak larat.. terfikir masa tu.. cemana nak
meneran nanti kalau perut kosong? Mengantuk? Letih?

Jam 9.30 pagi.. baru doktor pakar datang bersama doktor housemen
Tiba giliran saya dicek baru je terbuka 3cm pulak.. oh lamenye!
Arahan doktor pakar agar segera saya ke Labour room (LB)
Setelah kiraan bacaan kontraksi yang agak membimbangkan...
Sampai di bilik khas saya perut saya diletakkan alat CTG untuk
cek pergerakan baby.. adoi.. tunggu lagi.. cek laluan lagi baru 3cm..
dalam bilik khas tu kejap2 saya mengerang.. tak reti duduk diam..
 sampai nak tercabut belitan tali yang ada di atas perut saya tu..
kene saun jugak la dengan sister berbangsa sikh tu suruh saya
sabar dan diam haha.. saya gelak muka ketat la bila kene saun..

Selesai cek guna CTG lebih setengah jam.. baru la gerak ke LB..
tak pasti la dalam pukul berapa masa tu.. mungkin dalam pukul 11 pagi..
masuk ke LB saya di arahkan baring, cek laluan lagi baru 5cm..
sakitnya perut makin mengganas yang amat sangat.. tiap kali kontraksi
saya mesti menggigil.. oh baru saya tau sakit kontraksi ni macamana..
doktor maklumkan.."saya akan pecahkan air ketuban, lepas tu kita
cek jantung baby... kalau baby lemah kami terpaksa operate kamu"
masa tu saya memang dah lemah sesangat.. lapar, mengantuk, letih..
saya dah pasrah la andaikata saya terpaksa dibedah.. sebab tenaga
pun dah makin tak ada.. angguk jela boleh saya buat.. 

saya dipecahkan air ketuban.. airnya dah  bertukar hijau.. bermakna
baby dah berak dalam perut..cek jantung baby ada la dalam 15-20 minit
memang makin lemah la baby.. saya dah teramat risau.. takut sangat2.. 
maka jawapannya memang kene dibedah la! saya dipersiapkan..
dimasukkan salur air kencing.. sakit!! dicucuk ubat kat tangan kanan.. sakit!!
 tukar jarum pulak tangan kiri sebab tangan kanan dah bengkak.. sakit!!
kemudian doktor bius datang.. bagi penerangan kat saya.. 5 minit..
doktor sorang lagi mintak no empon suami pulak nak bagitau saya
perlu dibedah segera.. tu je dah ambik masa 10 minit..

oh masa tu saya fikir.. kenapa lama sangat ni.. sakit mengigil lagi..

siap semuanya lebih kurang sejam lebih duduk dalam LB, saya 
dibawa sambil terbaring di atas katil ke emergency room (ER) pulak..
terhenti seketika di depan pintu ER, suami dan mak mentua saya masuk..
masa tu la saya dah tak emsem dah.. saya mula teresak2 bila tengok
wajah suami dan mak mentua.. mak mentua saya pun basah mukanya
menahan sebak di dada.. tengok wajah suami lagila.. semput sekejap 
dada masa tu.. saya ditemuramah pulak dengan sister sebelum masuk
ke dalam ER.. tanya saya macam2.. sebak yang amat sampai tak dapat
jawab.. masa ditemuramah tu, doktor pakar sedang meng eksplen pada
suami saya kenapa saya perlu dibedah segeera.. tak sanggup tengok
wajah beliau saya palingkan muka tempat lain.. kalau tak mau banjir ER
tu saya keluarkan air mata hehe.. sori saya memang budak cengeng!

akhirnya setelah 2 jam dari LB tu baru saya masuk ER.. lama kan?
saya disuntik bius di tulang belakang 2,3 kali jugak.. air mata dah keluar
membasahi bantal yang saya peluk.. bukan nangis sakit.. tapi nangis kuciwa..
apakan daya.. nyawa baby harus diselamatkan segera! doktor memujuk
supaya jangan menangis.. saya tersengih2 malu.. setelah disuntik
jam 1 petang.. saya pun baring.. tutup mata rapat2.. takut yang amat..
tangan dikepakkan dan 'dikunci'.. hanya bahagian yang hendak 
dipotong sahaja terdedah.. "ok cuba gerakkan kaki?" arah doktor bius..
saya pun gerakkan kaki.. maknanya bius belum habis jalan..

saya dicubit guna jari dan penyepit.. "eh kenapa sakit ye" saya tanya..
"kamu memang akan rasa tapi tak sakit.." jawab doktor tu..
"tapi saya sakit la!!" bentak saya.. muka saya dah takut gila..
tanpa tunggu rintihan saya.. perut saya terus dilayat.. perghhh!!
bius tak abih jalan lagi woiii... saya punya menjerit tak tau la 
saya jerit apa memang tak ingat.. saya rasa saya mengucap..
tah ape lagi saya baca dan menjerit haha.. saya memang terasa
dan merasa kesakitan 3 lapisan yang dilayat dengan pisau..

Masa saya menjerit2 ketakutan tu.. mulut saya disumbat dengan gas..
yang pasti gas tu untuk memengsankan saya..tiba2 ingatan saya
hilang.. fikiran melayang2.. saya mengucap sebab ingat saya dah
dicabut nyawa.. zzzzzzzzzzzzzzzz.. padam semuanya.....
pukul 1pm saya disuntik bius.. pukul 1.06pm baby dikeluarkan..
memang cepat.. sebab takut apa2 jadi kat baby..!!
jam 1.35 petang pembedahan selesai.. saya dikejutkan..
saya cuma mampu mendengar sahaja.. "ok baby dah selamat ya"

jam 2 petang lebih kurang saya tersedar.. saya di depan pintu 
sebelum ditolak ke ward.. mata saya kabur.. badan saya mengigil
sesangat2.. tak pernah gigil macam tu.. saya meracau2..
ada doktor tanya kenapa, saya pun tanya balik... "ni kat mana?"
"kat hospital ni.." jawab beliau.. "kenapa saya kat hospital?..
kenapa saya menggigil ni...??" pujuk nurse... "kamu sejuk tu"
saya meracau2 tapi saya ingat saya cakap macam tu.. 
mata saya masih kabur.. kemudian saya tutup dan bukak mata..
baru la saya sedar sepenuhnya.. saya mintak mahap dengan nurse
tu sebab saya bising tadi hihi.. nurse tu kata takdela.. eleh tak ngaku
plak.. saya tau la saya menjerit2 dan meracau2 masa tu...

tak lama tu baru la suami saya masuk.. nangis lagi.. saat yang sangat
tacing macing.. kami pegang2 tangan macam orang bercenta..
suami memujuk.. saya menangis tak menahan lagi.. hihihii..
nurse panggil suami saya untuk tengok baby.. dapat juga suami 
saya tengok baby dan mengazankan sebelum baby dihantar ke wad..
saya? hari kedua baru dapat tengok baby.. mak ai sedih ni haii...
selesai citer saya dibedah bagai.. nanti saya sambung pengalaman
duduk dalam ward dalam 6 hari gitu.. fuhhh saat yang menyedihkan lagi..

Kesimpulannya.. lebih 12 jam saya menahan contraction..
10 jam saya dibiarkan tanpa diperiksa.. menurut dari doktor yang 
berpengalaman bila saya cerita pasal ni, beliau berkata..
tak patut saya dibedah.. andaikata saya diperiksa dari awal mungkin laluan
 saya akan cepat terbuka dan saya boleh bersalin normal..
 tapi dah takde rezeki kan.. redha jela.. syukur semuanya dah selamat..
saya cerita ni bukan untuk mengenang benda yang tak best..
tapi sekadar berkongsi pengalaman.. banyak hikmahnya..






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, November 20

Pengalaman Bersalin Caesarean

Amaran!!!
entry ini mungkin agak panjang dan berepisod.. wachaaa!
beberapa jam sebelum masuk wad

Lame jugak saya nak kumpul kekuatan mengarang pengalaman saya
bersalin ni.. taip padam taip padam.. bila teringat ada rasa fobia plak...
tapi rasanya sekarang dah okey dah kot.. maka boleh la dikarang dengan
hati yang lebih relaks dan tenang je nak ingat semuanya...

Saya dimasukkan ke dalam wad pada petang ahad 14 Oktober..
Suami dapat teman saya masa waktu melawat sahaja..
Pulangnya beliau mula la saya nak basahkan mata ni.. isk isk..
Malam tu saya cuma didatangi oleh doktor pakar jantung
Untuk mengecek tahap mana sakit jantung saya tu..
“ok goodluck.. selamat bersalin ya nanti.. sakit awak tak serius”
Ucap doktor tu sebelum doktor tu memblahkan diri beliau..

Malam tu saya dah kerap jugak dalam 5-10 minit sekali mesti
contraction tu datang.. tapi masih lagi boleh tersengih,
berbual, berjalan dan ketawa bagai.. saya mengadu dengan nurse
yang saya kerap sakit perut.. nurse cuma pandang dan ia kan aje..
Lepas tu saya terlelap dalam 10.30 malam.. dalam pukul 12 saya
terjaga balik.. nurse tadi tanya saya “sakit perut lagi?”
Saya pun jawab dengan mengantuknya “ ntah tadi saya tidur tak tau la
sakit ke tidak tadi..” bila dah terjaga dan tak boleh tidur
saya pun mula bukak laptop dan main game.. internet tade la plak..

Menjelang jam 2 pagi contraction tu makin mengganas..
Kalau sebelum tu sakitnya boleh tahan lagi.. tapi kali ni sakit laaa!
darah pun sudah mula keluar sikit demi sikit mengikut arus perlahan..
tak silap pagi tu jugak sebenarnya saya dah terasa air ketuban
dah keluar beserta darah.. Cuma tak banyak plak air tu keluar..
naik ke jam 4 pagi sakit makin menggila.. saya terus berzikir, berselawat
dan membaca ayat nabi yunus setiap kali sakit menyerang..
saya dah bagitau nurse, dia cuma kata pakai la pad.. saya pun pakaila..
tapi yang saya pelik, bermula dari lepas maghrib sampai la ke pagi tu
saya takde pun diperiksa ape-ape.. hmm memang macam tu ker?

Masuk ke jam 6 setengah pagi.. sakitnya makin sakit..tidur pun tak..
Setiap kali sakit tu tiba, saya mengerang.. dah tak peduli kiri kanan
pesakit lain sedang tidur.. yang emsemnya saya.. saya tak nanges pun..
Cuma merintih sakit sampaila nurse pun tanya, “sakit ke?”
Rasa-rasa saya nak jawab ape ye? “ye sakit sangat” saya jawab..
Barula nurse tu panggil doktor suruh cek bukaan saya...
Doktor pun datang untuk cek laluan.. masih lagi terbuka 1cm..

bersambungggggggggg... klik di episod dua (terakhir)

Tuan Blog : terpaksa bersambung.. saya nak pegi klinik harini nak checkup 
1 bulan budak nawfal ni ha... balik nanti saya bw semua ya.. daaaaa...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...