Bukan Blog Kamu: January 2012

Monday, January 30

Pengorbanan seorang isteri... HEBAT!!!!

Bila tengok gambar kat atas ni terus rase insap sket..
walopon gambar tu macam lawak je kan...
tapi kalo ditenung, dinilai dan difikirkan semula...
betapa besarnya pengorbanan seorang isteri..
mungkin juga pengorbanan seorang ibu atau bapa
untuk mencari rezeki halal demi anak2 mereka...

memang tergelak la bila tengok gambar ni hahaha...
tapi bila dah gelak2.. hati simpati pun keluar...
oh kesiannya.. sungguh kejam gile jahat sebab saya tergelak..
sekurang2nya mereka berusaha dan tidak malas untuk cari rezeki..
biarpun susah... tapi hati senang...

kesimpulannya.. kita kene bersyukur dengan apa yang kita ada..
mereka mencari rezeki macam gitu.. kita mungkin tak sesusah mereka...

oh Tuhan.. May Allah Bless You... Alhamdulillah...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, January 20

bercuti seminggu di cuti raya cina

wuuu sonoknya seminggu bercuti...
walaupun saya suri rumah.. saya plak yang seronok??
dah cik asven punya sekolah tutup seminggu
maka seminggulah beliau bercuti...

belom ade ape plan lagi untuk cuti seminggu ni...
mungkin lepak umah sahaja.. atau mungkin bercuti
kemana-mana yang terdekat.. atau mungkin
nak renobet umah.. buat sikit2 sebelum raya tahun ni..
nanti jadi macam tahun lepas.. hohoh.. pulun 2,3 ari nak raya
pastu pengsan macam dalam cerita kami pengsan dulu haha..

selamat bercuti.. hati-hati dijalan raya..
pandu laju-laju mengikut had laju yang ditetapkan...







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

BAHAYA : Jangan sanjung manusia terlebih sudah




dah banyak kali tengok situasi ini...
sama ada dalam negara kita sendiri dah banyak contohnya..
yang ada di depan mata pun cukup banyak..
jangan kan itu.. sendiri pun pernah terkena tau.. ha amekkaw!!

situasinya begini... pernah tak anda mengkagumi seseorang??
sehingga berbillion pujian dan sanjungan terhadap orang itu...

" wahh bagusnya kamu.."
"wahh.. pandainya kamu..."
"wahh.. hebatnya kamu..."
"wahh.. cantiknya kamuu..."
"wahh... kamu memang terbaik gileee"
"susah la nak jumpa manusia sebaik kamuu"

dan ape lagi semacam ayat sanjugan dan pujian melambung tinggi
kepada seseorang sama ada yang disanjung itu tahu ataupun tidak..
tau tak akibatnya jika kita terlalu menyanjung manusia??

bila kita terlalu sangat menyanjung manusia...
manusia itu akan menjadi alpa... dan kadang2 pujian yang
kita berikan itu akan berlaku sebaliknya....
apa yang kita harapkan tak kesampaian...
apa yang kita sanjungkan terjadi sebaliknya....
kita pulak yang jadi kecewa.. dan tak kurang juga yang
akan mengutuk semula setelah dipuji, disanjung bertalu2....

saya pernah kena.. memang kecewa...
dari situ saya sudah belajar sesuatu..
jika kita mengkagumi sesorang.. cukuplah dalam hati
sahaja yang tahu... paling tidak pun buat aje macam biasa...
kita tak kecewa.. hati pun tak sakit mana....

saya juga pernah tengok di depan mata...
pengalaman kawan-kawan dan manusia terdekat...
asyik sangat menyanjung dan bagi pujian terlebeh suddah..
kalo boleh satu dunia dicanangnya yang beliau sedang
menyanjung seseorang dan beruntung dapat rapat dengannya...
akhirnya... kecewa yang dapat... ha kannn?? dah kata dah...

cemana plak dengan anda..?? pernah alami situasi begini??
yang belum kene.. dan nak rase.. silalah puji melambung tinggi..
bila dah jadi sebaliknya baru la tau kecewa tak kecewanya...
dah dipuji kini dikeji plak akibat kekecewaan itu kan.....

wasatiah dalam apa sahaja sekalipun..
yang terbaik.. puji-pujian lah pada Yang Maha Esa...
kerana kita hambanya yang lemah dan sentiasa alpa..
termasuklah saya...tade sape yang sempurna...
ada sahaja kelebihan dan kekurangannya....

sekiannn harap maklong..........


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, January 19

selamat ulangtahun bert amey yang ke.......


hari ini 19 januari 2012 sekali lagi kami akan menyambut
ulang tahun cintancenton kami yang ke...........
padahal dah kawen sambut enibesari kawen la...
apehal lak nak sambut enibesari masa centancenton dulu???

tak kira... ai tak kira... nak sambut 2-2 jugak....
enibesari centancenton bulan 1.. enibesari kawen bulan 4 nanti...
setiap kali datang tarikh ini pasti kami akan menyambutnya
tak kira secara kecik-keciklan macam episod 1 dan 2 dulu
atau sekadar ucapan ringkas berbaur centa bajet jiwang karat...

bila datang tarikh ini... mesti nak ungkit kisah silam...
saat-saat manis cemana bleh termaktubnya tarikh ini...
paling tak lupa sekali.. tarikh 19/1/2003 pada masa itu
adalah hari thaipusam.. so tiap kali thaipusam setiap tahun
mesti nak teringat jugak... kenapa?? adelaaaaaa ehhehee...

hmm ape acara yang akan kami buat untuk enibesari tahun ini...
hari siangnya beliau ada program merentas desa..
mungkin program sambutan ini akan ditunda ke hari cuti..
kerna lebih selesa untuk bercanda atau mungkin sekadar
ucapan ringkas berbaur centa jiwang karat sahaja...
yang lebih bermakna bila nak sambut enibesari kawen nanti kan...

Ya Allah.. panjangkanlah jodoh kami hingga ke sorga...
lindungilah kami dari gangguan atau masalah yang boleh
menggugat hubungan kami dari anasir-anasir yang negatif..
moga kami sentiasa kuat untuk berhadapan dengan sebarang
rintangan yang mendatang.. luaskanlah rezeki kami dan
kurniakanlah kesihatan yang baik untuk kami.. aminn...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Budak kecil memang senang nampak hantu - siri 2


ingat lagi tak saya pernah reka cerita dulu
di mana kisah budak kecik iaitu anak buah saya la
nampak sesuatu di depan kereta kami...
kalo belom pernah baca cerita tu sila baca SINI

saya nak reka cerita lagi ni korang-korang sume.. hehee
seram neh nak cerita pasal budak yang sama nampak lagi..
tapi lebih tragik lagi dari cerita yang sebelum ni woooo...
kalo takot sila baca sampai habeh.. kalau berani sangat
tengok la sampai bawah ape cerita pasal budak tu lagi hi hi hi

kisah ini dicerita semula oleh adik ipar saya
kerana beliau ada di tempat kejadian...
waktu itu jam 5 pagi.. budak kecil itu merengek2
dan meminta ibu saudaranya kebetulan tidur sebelah beliau
untuk membuatkan susu.. budak itu berusia 2 tahun
dan sangat pandai bercakap walopon kadang2 ada yang tak paham..

dengan mengantuknya ibu saudara itu merangkap adik ipar saya
pun membuatkan susu untuk budak kecik itu di dapur..
budak kecik itu tidak lah baring di pembaringan..
malah mengikut makciknya itu juga ke dapur..
suasana agak suram dan malap lagi kerna tak semua
lampu di buka.. subuh pun belum masuk lagi nampaknya..

sedang enak makciknya itu membuatkan susu..
tiba2 budak kecik itu memanggil makciknya dan bersuara...

"makda.. makda.. ANTUUU ANTUUU"

sambil menunjukkan ke arah bumbung dapur di bahagian
yang agak gelap disitu.. tapi dia tak nanges plak.. slumberrrr jer...
ape lagiiiiiii.......menjeritlah makciknya!!!
dengan pantas membuat susu itu dan terus dibawanya ke bilik...
perghh... makcik itu memang cuak gileee laaaa...
kalo saya pun mesti cuakkk gilaaa hehehehe...

nak tau kenapa...?? budak kecik ni memang dah kenal hantu..
sebabnya ape? terlampau banyak sangat cite hantu kat tivi kan?
setiap kali kalo ade hantu yang muncul.. mesti budak ni akan cakap...

"eeeeeee... ANTUUUUU ANTUUUUUU"

maka termaktublah budak ni memang dah kenal rupa hantu ni cemana..
hmm boleh jadi jugalah beliau memang nampak hantu di bumbung itu,.
perghh.. saya yang cerita ni pon naik bulu ghomeeee wooo....
rase ade hantu tengah bace entry saya ni jugak ahahhahahhaha...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, January 18

Hasil lukisan encik amey


ada bakat tersendiri dalam seni lukisan..
saya sangat terminat suka giler dengan manusia yang pandai melukis
kerana saya sangat cintakan dunia lukisan...
meskipun saya langsung tak pandai melukis walaupun
gambar bola sepak.. pasti jadi macam bola ragbi kot heh heh heh

banyak koleksi lukisan beliau yang sudah saya simpan dalam fail..
cuma fail tu ketinggalan di rumah mak saya di N9..
jika kepulangan saya disana pasti akan saya geledah balik
lukisan-lukisan yang telah dilukis sama ada untuk saya
ataupun yang saya curi dalam fail beliau kehkehkeh...

lukisan-lukisan berikut merupakan hasil tangkapan
beliau sendiri menggunakan empon bimbit sahaja
untuk simpanan sendiri dan telah dicuri, diedit dan ditempek disini..





sekian.... tade ape pon nak citer sebenarnya hehehe


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wordless Wednesday #Family day@melaka2011





baik punya malas nak cerita sebab kisah dalam december 2011
yang lalu saya dan cik asven berpemilidey di putri resort
melaka anjuran sekolah tempat beliau berkhidmat...

taddaaaaaaaaaaaa.........



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, January 17

Steramyx kini di rumah.. PERCUMA!!!


kenapa percuma..?? streamyx tengah ada promosi..
tak tau la ni lama punya ke baru punya ke...

kisah awalnya kami memang bercadang nak tukar stemek..
sebab sebelum ni dah pakai bokbeng sampai tamat riwayatnya..
ape lagi slowmosyen la macam sipot sedot nak masuk mulut..

sedang kami menuju masuk ke TF teluk intan untuk mencari
barangan.. tiba2 kami ditahan oleh mamat pakai baju oren..
katanya nak pomot setemek kat kami berdua-duaan...
lalu kami pon mendengar bajet kusyuk sekali...
selesai mamat tu membebel dan berleter panjang lalu
kami pun mengensot mengikuti mamat itu ke meja
yang ada banner dan bunting stemek di pintuk masuk utama...
service bertukar tangan.. ader mamat lain pulak berceramah..
lalu kami pun mendengar lagi macam pelajar dalam kelas..

setelah bersetuju kami pun bersekutu dan bermuafakat
untuk menyain borang setemet itu dan mengisi mana yg patot..
kami mendaftar pada khamis lepas 12/1/2012..
alih2 semalam dah siap pasang semuanya...16/1/2012..
baper hari dah dapat pasang?? kalo ikot hari bekerja..
baru 3 hari la.. jumaat, sabtu dan isnin kann??
promoter tu cakap kene tunggu seminggu baru pasang...

apeee niii?? mungkir janji nehh!!! kata tunggu seminggu??
tapi 3 hari dah datang pasang!!!!! giler cepat!!!
ok la tu kan.. maka boleh la saya lenjan main tenet sampai cacat..

apa yang percuma?? dengan harga RM110 sahaja
saya telah dapat wifi modem percuma..
ID stemek zone percumaa.. (bess nehh)
tepon tade wayar macam empon bimbit percuma..
dan tepon la mana2 pun talian tetap je ye secara free juge..
dulu saya pernah daftar stemek di rumah mak saya dulu..
di mana saya yang bersekedudukan dengan mak saya dulu..
setelah berkawen dan belom beranak pinak kini...
saya dah berpindah ke negeri lain..
maka stemet itu tinggal di sana buat sesapa yang nak pakai..
saya balik pun senang la ade je tenet kat umah...

dulu tade pon promosi cenggini...
sekang dah ade ok la.. tade la payah sangat nak ngonline lagi dah..








Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

kalau nak saun pun agak2 la woih..



terpanggil saya nak reka cerita yang benar2 terjadi
bukan pada saya tetapi pada kenalan saya dalam FB...
jahat kan saya.. cerita orang lain.. tapi saya buat entry
hasil daripada pemerhatian saya terhadap beliau...
nak tau kenapa?? kalo minat nak tau sila baca sampai habeh..
memang sadis sikit ceritanya.. bleh jadi pedoman buat kita kot.

kisahnya terjadi apabila beliau ini membuat status yang
berunsurkan kutukan jika dibaca sekali sahaja...
tetapi jika dibaca 2 kali sebenarnya status itu merupakan
sebagai peringatan buat diri sendiri serta rakan dalam senarainya..
memang sangat sensitif sekali statusnya itu untuk sesapa
yang terasa dengan kutukan yang agak pedas macam juri MLM dulu..

ada yang menyokong dan tak kurang jugak yang kurang senang
dengan statusnya itu lalu memarahinya dengan komen sungguh
beremosi sekali akibat daripada keTERASAanya itu....

saya selaku pemerhati tidaklah mengomen beliau
cuma membaca sahaja komen2 penuh emosi itu...
akhirnya pembuat status itu memberi penjelasan
kenapa beliau membuat status itu dan meminta mahap
kepada yang terasa hasil taipannya yang telah mengguris
hati ramai pihak...

bagi saya status itu takde masalah pun...
mungkin sebab saya tak buat sebab tu saya tak terasa pun hehe..
tapi adalah lebih MULIA sikitla jika kita nak menegur
kesilapan kawan kita biarlah secara diam2 sudday..
INBOX kan ada.. hantar la mesej dan saun lah
sekaw2nya jika anda betul dan dia sangat bersalah dalam hal itu..
bukan bahagian komentar itu kerana mungkin ia boleh
dibaca dalam 2 situasi.. sama ada positif atau negatif...

bila dah sorang yang komen negatif...
ramai plak yang ikot komen negatif...
saya sangat kesian dengan beliau itu macam dimalukan aje
di depan khalayak ramai pulak.. hehehe...

kalo saya jadi dia.. ish tak taulah...malu wooo...
kene saun depan orang ramai..

mungkin anda bagus.. dan merasakan ada orang tak bagus..
berilah nasihat dengan saluran yang betul...
jaga ego dan aib seseorang supaya takde la rase malu..
jika dimalukan begitu.. mesti tanak ngaku salah kan..
habihlah reputasi seseorang yang disaun itu dan kesannya
mungkin beliau tidak akan dihormati akibat kesilapannya...

biasanya kesilapan manusia akan diingat sampai bila2..
tapi kebaikkannya yang pernah dibuat.. buat2 tak perasan je kan?
hehehe same2lah kita teringat beringat dan mengingatkan...

moralopdestori : saya jarang buat status.. kalo terbuat pun
mesti benda yang tak penting untuk kehidupan orang lain hehee
baik saya mengarang dalam belog.. leh panjang2 macam ni kan..
gunakan Fb untuk jadi pemerhati bagai angin lalu... tata.....


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, January 16

Shahrol dalam kumpulan SHIRO @Raja Lawak 6


Raja lawak 6 dah mula kembali jumaat lepas dalam astro warna..
tak tengok diorang punya alkisah RL sebab terlupa
maka tak taula sape peserta yang masuk....

bila dah tengok sape peserta yang masok..
sekali ade jugak mamat ni masok...
dulu saya pernah buat satu entry berbunyi begini
hmm tengok dalam persembahan dia bawak jugak
watak jepp meniru ustazah bayah dalam lawak beliau...
suka jugak dengan partner dia yang bawak watak izzah
hahaah sangat lawak okey.. memang seswaiii sanget la 2 org ni..

shahrol ni memang dah banyak kali berlakon...
watak utama yang dia bawak dalam Cinta Tampal..
kalo sekarang ni dalam cite "super lawak FC dan Hantu Gigi"
"pucuk muda kerabu taugeh" pun ader jugak... tapi watak sampingan..
tapenah miss tengok cite tu sebab nak tengok shahrol berlakon..
dia memang lawak gile.. ade je bende dia cakap bleh bikin lawak..
sampai pernah tersuara dalam hati dulu laaa...
"dia ni tanak masuk raja lawak ke??"

aisehh sekali betol daaaa.. dia masuk tapi berbentuk kumpulan...
SHIRO nama kumpulannya... okla minggu pertama lawak la juge..


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

10 perangai pengguna facebook tegar


Amaran.. ini hanya untuk pengguna facebook..

Bukan untuk pengguna mface, myspace mahupun friendster...

Apa benda biasanya dibuat oleh pengguna pesbuk

Terhadap akaun pesbuk beliau sama ada satu, dua atau lapan..


1) Tengok notification yang bepuluh-puluh mana mungkin tade kene ngene

ngan hidup kita seperti invitation game, application serta

event yang mengarut..


2) Mereply semula jika mungkin komen-komen kita dibalas semula atau

paling tidak pun tekan LIKE sahaja tanda amik hati atau memang suke....


3) Tengok fren request sama ada berminat nak approve atau biarkan

mereka yang merikues itu hilang tanpa bayangan lagi kerana merajuk..


4) Mengusha sape punya birthday dan mengucapkan HB pun jadilah kat wall

yang sedang gembira mengira berapa post yang beliau dapat ucapan..


5) Mengusha HOME untuk menengok apekemenda yang sudah terapdet

oleh frenlist mahupun page yang telah dijoin dalam hidupnya...


6) Mengomen dan mengelaik jika berminat.. tak kurang jugak yang

bergosip pasal kerjaya, keluarga, artis mahupun negara...

kadang2 komentar itu penuh emosi atau berunsur nasihat

ataupun cuba buat lawak bajet ahli-ahli raja lawak 6..


7) Mengusha gambar2 untuk dipuji atau dikutuk ataupun mencuci mata

sebab banyak gambar gadis-gadis cun dan seksi yang rela menayang..


8) Buat status mengikut citarasa masing-masing.. ada orang suke buat status

tentang hidup beliau samada dengan keluarga, kerjaya mahupun kekasih...

ada juga yang status baik berunsur nasihat, dalil, ataupun ceramah agama..

tak kurang juga status lokasi.. suka bagitau beliau dimana sahaja... supaya

kawan2 atau musuh tau beliau dimana supaya senang nak cari...


9) Mengusha profile frenlist yang disukai untuk ditontoni seperti kekasih,

kawan baik, orang yang diminati, keluarga, bekas kekasih dan tak

kurang jugak orang yang paling dibenci untuk mengetahui ape citer

terbaru daripada mereka sama ada ingin memuji, mengeji

mahupun menggelakkan mereka..


10) Bukak pesbuk hanya untuk bermain game, ajak orang lain jugak

main game, chatting sane sini, ngorat sane sini, add tah sesape

asalkan ada mutual fren, menyamar menjadi makhluk asing

atau menjadi stalker ..

Biar ape pun yang anda buat pada facebook itu terpulanglah..

Jangan salahkan ibu mengandung jika anda diremove oleh sesiapa

Akibat perbuatan anda mengepost benda2 lucah, mengepost status selang

dua minit ataupun menghantar spam ke dalam inbox atau berniaga

Secara tipu-tipuan untuk mengaut keuntungan....


entry ini hanya untuk suka2.. ape yang dicoret tu kebanyakkannya

saya gak yang buat... hehe.. selain daripada menjadi pemerhati kepada

pengguna lainnya.. hehe ampun mahap dipinta jika terasa...


moralopdestori : saya nyesal pakai timeline.. tersangat lah serabut

dah macam blog pun ader hehehehe....



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, January 15

segalanya akan berakhir...yahooooo

gembira untuk si kaki blogger dan internet macam saya la...
lame dah bersabar ni... akhirnya semuanya sudah selesai...
lappy kembali sihat sepenuhnya... dan internet pun akan lebih bagus..
brokbeng akan dimansuhkan sebab mencik dengan kelembapan
apabila sudah sampai ke tahap nyawanya yang terakhir..

besok kontraktor streamyx akan datang ke rumah
untuk memasang kabel internet dan talian tepon tetap...
tanak dah pakai brokbeng dan wifi bekalan dari sekolah itu
yang kejap ada kejap tadde sehingga nak online pun kene usha line dulu..

yahooo.. bleh online balik macam selalu....
boleh blogging macam selaluuuu.... sangat la happy yooo!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, January 2

Cari calon isteri kedua.... wow!!!


entry pertama untuk tahun baru 2012..

lame punya keyword yang sempat disnap...

tak lama mana pun.. tahun lepas je.. a.k.a minggu lepas hehehe


tengok la sendiri... macam-macam adaaaaa....

tak tahan sungguh yang nak cari calon tu...

amboiiiiiiiiii amboiiiiiiiii....


maleh nak kata apa la... kalo dah berkemampuan dan mampu berlaku

adil nak kata apa kan.. cari la calon.. perempuan kan lebih ramai dari lelaki...



nak cari kat internet?? haha boleh pakai ke??........

jangan kene tipu sudah... kan kan kan...


selamat tahun baru..........!!!




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...