Bukan Blog Kamu: October 2011

Monday, October 31

Persamaan Jep Sepah dan Shahrol YB


ada sorang pelakon baru.. namanya shahrol YB..
tak pasti plak apesal nama dia ade YB...
dah 2,3 drama lawak dia dah muncul...

asalnya saya tengok dia dalam cerita cinta tampal...
bess citer tu.. memang lawak sungguh beliau itu..
saper yang tengok mesti tau....





ini jep sepah.. ala mesti ramai dah kenal kan...
saper plak shahrol YB tuh...

haaa beliau adalah shahrol YB... cuba tengok gambar..
terai carik gamba beliau yang dekat2.. memang tade...

aper plak persamaan antara shahrol Yb dengan jep sepah??
mereka sangat lawak dan yang pastinya.. suara mereka
hampir sama... kalo dengar si shahrol ni bercakap..
memang saling tak tumpah macam jep sepah...

tacaya nanti dengar.. malam ni ada satu drama baru
dah masuk episod 2 la kalo tak silap di astro prima
pukul 10 malam ini.. tajuk drama ape tah panjang sangat..
ader si shahrol ni berlakon nak ngorat si milah... hi hi hi..

tuje nak cite.. haha tade pe yang menarik pun..
saje nak bagitau suara mereka hampir sama...






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wahai suami jawablah telefon boleh tak?

dah baca? saya terjumpa gambar ni yang diaplod sape tah
dalam muka buku sape tah.. haha.. lawak plak rasenye...

tapi saya tade la centu... zaman bercenta mungkin jugak suke miskol
banyak kali sampai abess betri... hahaha..
tapi bila dah kawen miskol 2,3 kali.. tanak angkat bizi la gamaknye tu..

biasanya perempuan memang suke telepon banyak kali
berbanding lelaki.. sekali tepon tak angkat malas dah nak tepon kan..

so anda wahai isteri kategori miskol yang mana satu??? hehee..




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, October 30

HIBURAN : 2 Cara Diet Cara Cepat & Lambat

Seorang mamat yang gemuk masuk ke fitness center utk menguruskan badan. Seorang lelaki di kaunter memberitahu mamat tadi, "Kami menawarkan 2 program disini. RM50 untuk versi 'biasa' dan RM100 utk versi 'cepat'."

Mamat tu pon berkata, "saya ingat yang biasa lah sbb saya ni baru nak try kuruskan badan." .... " ok, encik sila masuk ke bilik no.5 di penjuru bilik sana," jawab penjaga kaunter.

Mamat tadi pon masuk la ke bilik itu dan menutupnya. selang 2 minit kemudian, seorang wanita cantik, lawa, body best, mantap masuk ke dalam bilik itu. dia kemudian menanggalkan pakaiannya sehingga menyebabkan mamat tu tak senang duduk,berpeluh.


Perempuan tadi berkata, "kalu tuan dapat tangkap saya, tuan boleh buat apa saja dgn saya... hikhikhikk" dan dia terus berlari dalam bilik itu. mamat tadi pun kejar la.. kejar punya kejar sampai 10 minit pon tak dapat lagi. tapi mamat tu kejar lagi sampai terjatuh terjelepok lalu pengsan.

Apabila dia sedar, dia bangun dan terus ke penimbang dan mendapati beratnya dah turun 3 kg. " wow.. mmg senang nk turun berat bdn,.. memang berbaloi aku bayar RM50 td" katanya seorang diri.

Keesokkan harinya dia datang semula ke tmpt tersebut. dia ditegur oleh pemuda di kaunter. setelah diberi penerangan seperti semalam.. mamat tadi memilih utk mencuba versi 'cepat' pula.

"baiklah, encik masuk bilik no. 6 di situ ya.."kata penjaga kaunter.

Setelah beberapa minit di dalam bilik itu, datangla seorang body builder yang badannya tough dan terus melondehkan pakainnya. body builder itu berkata "saya akan kejar kamu dalam bilik ini, dan kalu saya dapat ......... hehhehheee"



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, October 29

LAWAK : Malam pertama hi hi hi

Suasana masih riuh di luar.. Sanak saudara semuanya
berkampung disini. Gelak ketawa, gurau senda jelas
kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik
pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu.

"Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat
kepala tu." sahut Pak Tam disambut hilai ketawa sanak
saudara yang lain. Meriah sungguh keadaan diluar walau
jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu
ku tutup. Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh
ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar
tu." Isteriku Hanya mengangguk tanda setuju.

Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu.
Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi. Tanda
sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku telah tidur..

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak
rambut ikal yang Menutupi telinganya lalu membisikkan
"Assalammualaikum! " ke telinganya untuk Menguji isteriku.

"Wa alaikummussalam. " Rupanya isteriku masih belum
tidur.. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang
mulus. Semerbak harumnya menusuk deria bauku. Akanku
tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam ini.
Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku
tidak dapat dikawal lagi, namun...

"Kringggggg. ...."

"Tik..tik..tik. .tik..."

"Kring.. kring..kring. ."

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang
bilikku. Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada,
aku membuka lampu. Serentak itu, terang benderang
seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya
membangunkan semua orang di rumahku..

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah
ke sekotak hadiah yang masih terbalut rapi. Aku buka
dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam
loceng. Juga sekeping kad berbunyi...

Selamat Pengantin Baru,

Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi.
Jangan maree.. kami potong stim.

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan...
Potong stim betullah!!!

TAMAT

Lesson learn nye kat sini ......
buka leerRRRR hadiah tuu duluu>>> hihihee



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, October 28

Saya minum jus pegaga dan jus inai... wallawehh!!



teringat dulu mak saya blender la daun pegaga ni... weng saner weng sini
bunyi si blender tu... ambil airnye saje yerh...

pastu nak bess buh la gule sket buat pemanis airnyer
dan sejukkan lam peti sejuk bukan peti panas...

Bila dah sejuk cube minum??? wahhh... sejuk.. + rasa daun2 sket...
banyak khasiat minum pucuk daun pegaga ni... antaranya...

awet muda
kurangkan berat badan
menyegarkan badan
melancarkan perjalanan darah
rawatan lepas bersalin

Kat umah blakang rumah mak saya ader gak farmville..
hasil belaan mak saya la hehehe.. so macam2 pokok la dia tanam...
salah satu pokok yg ader kat blakang umah ni ader la pokok pegaga ni...
kalo nak terai carik jer kat pasar.. mesti ader jual..
baik buat sendri & minum sendri.. puas hati kan!


Satu lagi.. pokok inai ader gak kat blakang umah...
mak saya ader jugak buat jus inai.. huhuhu... rasenyer mmg tak bess la..
ibaratnye... macam kita buat inai... pastu kan ader celop2 lam air kan..
ha cuba bau air inai tu kan busuk... tapi takle sebusuk bangkai plak..
cuma bau2 daun inai la...

Pergh.. rasenyer mmg la adoihh.... pahit.. payau!! huh!!
buat ubat la katekan.... mak saya cakap.. dia jumpe petua lam buku petua...
bukan buku masakan... untuk naikkan seri wajah..
minum air daun inai paling kurang seminggu sekali sahaja...
petua ni bagus untuk bakal2 pengantin biasanya hehehe....

tacaya boleh la cuba ye!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Kau jangan benci sangat, jangan suka sangat!!

SALAM JUMAAT YANG BERBAHAGIA......

sekadar renungan saya dan anda bersama-sama....


Jika anda menyukai seseorang, janganlah terlalu menyukai,

kelak anda tidak akan nampak apa-apa kekurangan pada dirinya lagi.

Jika Anda membenci seseorang, janganlah Anda terlalu membenci,

kelak Anda tidak melihat sebarang kebaikan pada dirinya lagi.


Manusia menjadi buta tatkala dia terlalu menyukai,
terlalu meminati dan terlalu mengagumi. Anda menyukai seseorang,
Anda akan terpegun dengam kata-katanya, Anda menyintai sesuatu
Anda akan berusaha sedaya mungkin untuk mendapatkannya meskipun
kadang-kadang usaha Anda itu menempuh sejuta bahaya.
Anda mengagumi ,buta untuk melihat sejauh mana kecacatan yang ada padanya.


Bersederhanalah dalam menyukai, memyintai dan mengagumi.
Kelak Anda akan lebih berhati-hati tatkala melangkah,
tatkala Anda membuat keputusan dan tatkala menyintai.
Ramai orang menjadi mangsa kesukaan yang terlalu,
rasa minat yang amat mendalam serta kekaguman yang tinggi.


Jika Anda terlalu mengharap, Anda akan terlalu kecewa apabila gagal.
Mengharap itu boleh, tapi usah terlalu hingga Anda tidak nampak
sebarang kebaikan lagi apabila gagal.


Setiap kegagalan menyimpan kejayaan, setiap masalah membuka peluang.
Setiap jalan rezeki yang tertutup akan membawa kepada banyak
lagi jalan rezeki yang akan terbuka.


Moga anda sentiasa bahagia hendaknya......... aminnn



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

kucing dibakar hidup2.. best ker buat macam tu?


heboh dekat facebook gambar yang dihebahkan pasal
kucing di bakar hidup2.. memang celekot betol sape yang buat ni..
opsss mahapp.. terkasar bahasa pulak.. gile geram weh!!
saya selaku pecinta kucing sejati sangat benci dengan
makhluk2 tuhan yang sangat jahat dengan binatang
terutamanya binatang kesayangan Nabi ni weh...

dulu ada jugak bela kucing sekejap... tapi kucing tu kena buang
sebab ammak saya tak tahan dengan sikap mereka yang
suka membuang najis merata2 akibat kurang sivik..
lalu mereka di hantar ke pasar dengan harapan dapat berdikari...

saya memang suka sangat dengan kucing.. ishh...
antara makhluk tuhan paling comey memang diorang la... hehe...

Gamba2 kucing ni senanyer baru jer lahir lam 2,3 mnggu camtu kot..
mak kucing ni plak.. tah saper tah.. tiba2 jer datang umah mintak mkanan..
saya tak bela kucing.. tapi kucing suka datang umah mintak makanan,..
bertukar ganti kucingnya... Kisahnya bermula apabila............

Masa memula mak kucing ni datang.. saya halau la kelua..
tapi dia wat tak reti.. adehh tanak bele sebab maleh nak bele berak2 nanti...
Halau ngan mulut tanak dia.. Halau ngan penyapu lidi pon tanak jugakk..
selalunya kucing ni kalo di halau dengan penyapu mesti lari kan..
ni tanak plak dia lari... sunnguh pelik beliau itu...

Dah geram tu pkul la kucing ni... (opss tapi pelan2 yer bukan mendera...
tak sampai hati senanye) pon tanak jugak dia lari.. hmm kesian plak..
dia cuma tunduk kepala jer bila kena pukul...
hmm mesti kucing ni dah bese kene dera..

( aduhai masa taip cerita ni dah kua lak air mata ~ (Y_Y) ~ )

Masa tu mak kucing tengah bunting... sian plak kan.. hmm bia jerla...
tapi tak bg sangat dok lam umah... bagi jer la mkan tiap2 ari...
tak lama lepas tu dia pon beranak la bawah katil...
dapat la anak 5 ekor.. ha tgk la gamba2 tu la anak dia...

Comel... hmm.. mak dia senanyer pandai buat keje tau..
bila kita dah bg makan.. dia ni suka makan haiwan2 atau serangga...
memang hilang la kejap haiwan2 dalam umah ni...
contohnya.. dia makan cicak.. lipas.. tikus.. anak ayam..
ulat.. kala jengking.. & berbagai2 lagi la kot hehe...

Mak saya geram jer bila dia mkan anak ayam skali.. lahai..
selera besar plak kucing ni.. nak makan ayam jer..
bagi ikan bleh dia wat dono jer?? adehh~

Bila anak dia dah besar suka plak saya main ngan diorg..
aduhaiii memang comey anak kucing yang baru nak hidup ni...
jalan terkengkang2... macam budak plak..
jalan2 patu jatuh hahaha memang comellll...

Tapi sayang.. kehadiran diorang nii buat mak bising..
diorg suka berak2 dalam umah.. busuk!! mak dia jerla pandai berak kat luar...
patu mak dah buat keputusan.. nak hantar kucing2 ni kat pasar...

saya macam tak setuju sebab dah sayang ngan kucing ni plak...
suka main ngan diorg biler bosan.. patu gelak2 tgk telatah deme nih...
tapi nak wat cene kan.. nak buang berak2 diorg tu yg tak lalu tuh...

akhirnya kucing2 ni pon kene la buang kat pasar...
sekali ngan mak dia la.. sebab anak2 kucing ni masih menyusu...

Nak tau aper jadik ngan aku weoih!?? melalak... uwaaaaaa..
nangis sampai bengkak mata... sedih la... sedih sangat!!!!...
ngadu ngan si ameynyer... kene marah lagi ader....

"Buat aper nak nangis pasal kucing plak??? ishh jangan buang air mata laa"
marah dia... aduhai.. nak wat cene... aku nih memang cengeng heh heh heh...
rindu la sesangat dengan kucing2 tu.. kalo rindu mesti nangis..

Yerla asyik pikey jer pasal diorg2 ni.. hidup lagi ker.. mati ker..
sebab diorg masih kecik sangat.. lom tau lagi dunia luar..
malam tu hujan plak... pikey lagi... nanti diorg mesti sejuk2..
wawawa... sedihnya!!!!!!!!!!!!! tak kisah pasal makan ker..
sebab pasar mmg byk mkanan.... patu pikey lagi..
mana la diorg tdo sejuk2 ni... waaaa sedih lagi......................

Dulu pon samer gak.. ader kucing tah mana datang patu beranak2 kat umah ni...
dah bela agak besar jugak anak2 kucing tu.. pastu kene buang jugak akhirnya...
2 hari saya menangis totak!!! bengkak giler mata.. sebab rindukan kucing....

Sememangnyer... sayasuka sangat ngan kucing!!!!!!
nanti nak hapdet plak gmba2 kucing milik kakak dan abang saya..
diorang pon pembela tegar kucing.. dah beranak pinak bagai..

KUCING!!!! AILEBIYOOOOOOOOOOOOOOO!!!! sobb sobb sobbb


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, October 27

PETUA : Hilangkan mata sembap


Keletihan boleh menyebabkan mata kelihatan sembap & tidak bermaya...
bagi menghilangkan lingkaran gelap bawah mata, ambil telur ayam &
asingkan putih dengan kuningnya. kendian campurkan putih telow tadi
dengan bedak sejuk & sket lendir daun lidah buaya..
bukan lendir air liur okey.. Pastu anda sapula kat bawah mata
sambil baca selawat 3 kali... Insyallah hilang la sembap tu...

SELAMAT MENCOBAAAA



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

aku dah follow.. kau tak nak follow aku ye!!!


saya akui memang dah jarang terjah blog2 baru
masa yang ada memang saya manfaatkan untuk mengapdet blog...
sehingga terlupa pada FOLLOWER yang sudi follow di blog ini...

ape yang menghairankan lagi menjelekkan...
saya perasan yang saya kehilangan follower..
nak gelak pon ade.. mungkin mereka memfolo saya..
lalu saya terlewat untuk memfolo balik dan mungkin tak folo langsung
sebab saya pon dah tak ingat mana satu yang belom folo haha..

satu hal pening... dimana apabila datang mud saya nak memfolo balik..
saya cube klik pada follower itu.. tapi tiada link disertakan..
cemana saya nak folo?? lainla kalo dia tinggal jejak di chatbox
ataupun tinggal jejak di komen2 bahagian entry..

satu hal lagi.. bila2 blogger baru yang memenuhkan blog mereka
dengan gajet2 sampaikan nak tekan butang FOLLOW cukup payah!
tapi tape.. saya redha je.. sebab tu bukan blog saya...
saya tetap gak follow meskipun bising dengan lagu2...
mungkin itu ujian buat saya.. takpe.. saya redha je...

yang menjadi bahan lawak saya harini bila saya terpandang
bahagian follower dah ada plak yang hilang...
dulu saya pernah baca blog2 yang bising followernya dah hilang..
kini nasib saya plak jadi macam ni... takpe.. saya tak kisah..
tapi saya tergelak sebab mesti follower itu marah dengan
kelembapan saya untuk memfolo mereka itu.,...
lalu mereka unfollow balik saya dengan tragiknya agagagaga...

saya ingat nak pasang banner la...

"JIKA TAK IKHLAS NAK FOLLOW BAIK TAK PAYAH FOLLOW"

hahhahaaa.. bleh ke buat camtu.. haha..
bersepah2 blog saya follow.. dan tak semua blog follow saya balik..
tade koje saya nak pegi unfollow mereka.. sebab tak ingat pon
sape tah saya follow haha... saya tak kisah follower sket atau ramai..

ape yang saya kejar adalah mengasilkan entry tak kira
merapu atau meraban terbaik atau terbalik dan yang pastinya untuk
mementenkan unique visitor 100 dan ke atas...
itu adalah cukup bermakna untuk melayakkan diri mendapat BE..

sekian laporan budak perempuan yang gila BE hahahaa....



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

KENANGAN : pengalaman kerja jadi cikgu tadika




mabuk plak saya skang ni dok cite pasal pengalaman kerja...
mana yang ade gambar leh gak cite...
saya dah keje macam2.. saje suke2 keje itu keje ini...
untuk carik pengalaman hidup kenal dengan ramai orang.
sebab pengalaman tu la yang akan memecetkan kita kan kan kan


salah satu keje yang saya pernah buat..
jadi cikgu tadikan yuuuuuuuu... ehhehee
tapi tak lame ade la dalam 4 bulan gitu...
tadika ni sebenarnya usahasama abang saya dengan
seorang cikgu tadika yang berpengalaman...


kenangan saya jadik cikgu tadika hahaha...
sonok ooo layan bebudakkk...
saya kene jadi budak2 dan berkawan dengan mereka..
barulah diorang rase senang dengan kita...
mereka sangat comel dan bisa menghiburkan hati kita...
tapi kalo mereka nakal memang nak menyinga je rasa hehee..

masa ni tahun 2008 kalau tak silap...
mesti dah masuk alam sekolah dah diorang ni...
saya masih ingat dengan cikgu tadika saya...
agak2 diorang ni ingat saya lagi ke tidak ye..... hi hi hi hi

moh nengok saya amik2 gambar barang sekeping 2...



aliyaaa nama budak niii
sangat comel budak ni...
rasenye sekarang ni mesti dah darjah satu..
harap2 budak ni masih comel lagi macam dulu..





dalam kelas saya umur 6 tahun...
haaaa saper letak pale tu.. tu anak buah saya si danial namanye..
diorang ni mesti dah darjah 3 ni....
saya suke ajar budak 6 tahun.. pandai2 dan nakal2...



yang ni kelas budak 4 tahun...
haha comel2... ajar nyanyi2 la... ajar ABC la.. aja lukis2 la..
senang cite memang seronok la ajar budak2 ni...
resipi saya.. kalo kita jadi kawan mereka...
senang diorang nak ikot cakap kita...
saya tak pandai jadi cikgu yang garang...
sebab bila saya marah diorang tak takot langsong.. hahahaa...








Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

INDAHNYA JADI SURIRUMAH

dengan rasminya kini saya menjadi surirumah sepenuh masa..
sampai bila pun tak pasti... tapi ape yang pasti...
setelah bertahun2 bekerja itu ini begitu begini..
akhirnya tercapai juga menjadi seorang surirumah...

hampir sebulan saya berkecimpung dalam arena suri rumah...
main masak2, sepah2 rumah, kemas2 rumah,
basuh kain baju selimut cadar, dan segalanya kerja2 rumah...
pernah suatu ketika dahulu saya pernah jadi baby sitter..
tak jauh mana.. di rumah abang sendiri sahaja...
jaga anak.. masak.. basuh.. segala2nya atau istilah mudahnya orang gaji..
sebab dapat gaji tuuuu... sekadar menolong brade saya yang
orang gajinya sedang bercuti dan pulang ke indonesia...
dan saya lah penggantinya.. masa tu lepas SPM...

seronokk!! memang seronok... pengalaman untuk menjadi dewasa
selepas sekolah.. banyak benda saya belajar dan blajar....

atas pekerjaan inilah.. maka saya kurang bermain dengan internet..
kurang mengadap lappy lagipun lappy saya masih belum di repair..
hanya menggunakan cik asven punya lappy jika beliau tagune..

mungkin ada sesetengah orang akan merasa bosan dengan
pekerjaan suri rumah ini sebab asyik terperap je kat rumah kan..
tapi tidak bagi saya... meskipun saya jadi suriurmah..
saya masih boleh berniaga secara comel-comelan
untuk menjana pendapatan sampingan dalam membantu
cik asven dalam sektor kewangan...
sebab tu lah saya agak biziiiiiiiii!!!! wuwuwuwuw...

kesimpulannya... bila jadi suri rumah...
saya sangat rindu plak dengan BLOGSPOT!!!!
lame tak BW.. jarang2 nak apdet..
jarang2 nak menyibuk dekat blogger2 lain...
hanya melihat dari jauh aje hihi.. mahapkan hamba..

ape pun.. terima kasih kepada semua blogger
dan silent reader yang selalu menjengah di blog ini...

sekian laporan dari despret auswaif sangap blogspot.. hahaha




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, October 26

Rabu tak berkata # APA GUNA KAMU...........





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, October 25

KENANGAN : pengalaman kerja di Maxis KLCC



ramai yang tanyer smpai penat nak jawab...
"bert caner ko dpat keje kat maxis"??


okla, meh saya citer kenangan cemana dapat keje sini...
saya dah grad waktu ni dalam bulan april 2007..
lum konvo lagik maser ni..
so saya pon sesibukla carik keje kat kl..
org kater banyak keje kat kl...

so target masa ni nak carik keje2 admin ke..
kerani ker...saya mntak la macam2...
dalam jobstreet la...dalam paper laaa...
smpai kene tpu pon ader..kater keje opis..
tapi nak suh jadik jurujual plak...

saya carik keje ngan kawan namernya eyn...
so masa jenjalan kat klcc usha3 keje kat ctu..
eyn ni ajak saya gi maxis centre...


nak tanyer la kot2 ader vacancy ker..
biler tanyer kat kasteme sebis tu diorg suh naik atas...
tingkat HR level 17....kitowunk pon naik gak..

biler tunggu luar opis ni ader la satu kakak ni...
tanyer ader aper...kitowunk cakap la nak htar resume...
akk tu pon amik la resume eyn ni..

aku???? aku tak bagi pon..aku tanak keje maxis...
aku takuttt hahaha takut keje company besar2 ni...
lagipon saya raser tak layak keje cni...
saya takde la bagi resume pon hehhe...
kebetulan klcc adr pc fair hari jumaat ni...
kitowunk jenjalan la cuci mata kat pc fair ni..


masa dok kl mmg rajen la datang pc fair ni heheh...
dalam kul 5 lebih.. eyn tadi dapat kol..
mmg gudnius laaa... dier dapat offer kat maxis tadi...
huhuu tgk dier sonok betul...

alamak aper nak jadik ngan aku plak...
pasni kene carik keje sowunk2 laaaa aduuuu...
so isnin tu dier gi intebiu..dan stat keje selasa tu..
selasa tu saya dpat kol dari eyn plak...

dier ckap boss dier nak pkai org lagik...
so dier tanye saya nak ke tak...
eh rezeki jgn ditolak..saya ckap la yer..
masa tu rase nak jerit2 je..sebab tak pyah susa2
nak carik keje lagi dah ehheh sonoknyer...

dalam tengahari saya dpat call dari maxis suruh datang intebiu
saya pon dtg la dengan nebesnye...
intebiuwer saya sumer india..2 laki sorg pompan...
pas intebiu..dalam seminggu saya tgu..
diorg pon panggil suruh saya keje..

akhirnya dapat la keje kat maxis ni sbgai admin assistant...
tapi contract jer... hmm jadik laaa..
saya keje pon nak amik esperien jer hiihihi..
diorg ni ader pojek aper ntah luper dah...

keje saya utk 2 bulan pertama, saya kene jaga vendor...
kene assist vendor2 ni aper2 yg patut utk diorg dpt info..
yg sakitnye 4 hari keje sakit2 badan2 aku...ayoiyaii

sebab kene prepare document2 dalam fail2 gabak utk vendo2 tula...
byangkan pesdey aku keje.. msuk kul 9 balik kul doblas malam??
maner ader bas atau tren dah...
saya kol la amey suh jmput kat opis...
longlai kaki aku kepenatan n kelaparan....

nsb baik la amey memahami bawak la gi makan..
sebab terlampau letih nak makan pon tak larat...
so amey bli jer mkanan n tlg suapkan skali...
tak penah saya letih camtu skli...hehehhe..
tapi bulan tu mmg kaw2 saya OT...
dpat la duit banyak sket hehheh...




dapat hadiah dari akak marina sebelum benti dulu..
ader lebih akk tu kasik la saya buat kenang kenangan...
berat kaca ni...sumer staff dapat le kot....




gambar sebelah kiri : kat tingkat HR.. tgh lelepak bilik dier..
waktu tader vendor.. saya gi la teman dier jap...

gambar kanan : ha tu la bilik vendor saya kene jaga...

gambar bawah : tu antara vendor yg dtg...
saya kene jaga vendor dari sony erricson...

ya tuhan.. ramai lak mat saleh.. berbelit2 lidah aku ckap ngan diorg nih..
paham ker tak?? aku tgk diorg paham ok la kot.. ahha..
tu nmpak fail2 byk tu... bende tula yg aku berhempas pulas buat..
smpai letih giler tu...nsb baik 4 hari jer...

sonok layan vendor2 ni.. dapat tanye pasai negara diorg..
kebanykan diorg dari sweeden... ader dekat 20 lebih vendor saya kene jaga..
macam2 kaum ader.. melayu, india, cina, mat saleh ni...
slalu suruhh saya buat kopi.. mcm sekatari la plak woih...


haha gambar lameeeeeeeeee!!!


pojek dah selesai...
atas komitmen yg jitu saya ditawarkan utk smbung kontrak lagi..
ha baru la saya ader tmpat...
ader meja n komputer sendiri...
sambung lagi keje sbgai admin assistant...
aku ader 4 boss!!! melayu, cina ngan india 2 org..




syok sowunk2 wktu ptg..
waktu ni ramai yg dah balik..
so aku amik ksmpatan amik2 gmbar ehhehe sepah2 lak..




yg atas aku bergmbar dgn akk marina..
melayu tak rmai sgt kat department ni..
dlu keje kat dept procument..urusan jual beli la...

ha yg bwh tu la boss cina saya..
dier ni sgt baik, rajin n berhemah tinggi...
kagum dgn dier...
dier berpngkat senior manager..
lebih sepuh tahun dier keje kat maxis..

seblum tuka namer maxis lagi dier dah keje...
mungkin ader yg tak tau..
sebelum maxis, namer compny ni BINARIANG...




dah selesai....
satu lagi kenangan yg paling takleh luper...
dalam bulan baper aku tak hengat laa..
ceo maxis yg nama dato jamal tu dah resign...
so ader farewell party la utk dia...
mmg besar bsaran la buat kat convention cntre...

tak tau plak ader guest artis yg sgt spesel..
n paling aku minat giler...
nak tau saper????
ni kali pertama aku dapat jumpa siti nurhaliza dari jarak dekat..
dapat salam tgk dier dari dekat...
aduuuuu cantiknyer manusia.....
lembut bangat tangan dier hehehhe...
tp syg aku tak bwk camera pon....
aduuuu frust btul.. kalo tak dpat amik gmbar cik siti tu..

sekian laporan kenangan kerja 4 tahun dulu..........


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Pilihan raya 2008



tak lama lagi ada pilihanraya...
dah duduk perak ni kene tukar tempat undi la nampaknye..
kalau tak kene balik kampung balik la nak ngundi...

teringat kenangan pertama kali mengundi tahun 2008 dulu..
hehehehe pasni kedua kali la plak..... hmm nak undi sape ye..
opsss undi adalah rahsia...!!!



masa ni nak pegi mengundi tahun 2008 dulu...
wahh ni pestaim saya pegi ngundi..
so pegi jerla mensapot aper parti yg ader...
haahaa undi DAP bleh?? haha...
opsss undi adalah rahsia yeeeeeee!!


sebelum bertolak mengundi...
harus posing dan melaram di kereta abang...
nak bawak tak reti la plak....eksen2 boleh laa haha




yeahhh dah balik....
sowi tader gambar masee mengundi..
tak teringat pon nak amik gambar hehehhe...

ahaaaaaa kantoi...... mesti tau saya ngundi sape.. yeyah..

oh tasaba nak undi lagi....
marila mari.. pegi mengundi....


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, October 24

Keluhan : Filem dan drama kini makin teruk

Keluhan oleh sang jejaka tentang isu filem dan drama
kita di Malaysia yang rasenye makin teruk....
banyak unsur2 negatif dari positif...
kata si pengarah : UNTUK PENGAJARAN...
tapi adakah terajar atau terikut2 dengan tayangan itu...

tepuk dada tanya lah hati...
saya dengan ini mengopipeskan satu status FB
dari jejaka yang saya sangat kenali...
berkenaan keluhan beliau terhadap filem dan drama kini..

cube lihat filem @ drama melayu skrg! ape elemen yg ditonjolkan.

aper yg penulis nmpak elemen -ve lbih byak ditonjolkan drpd elemen +ve.

elemen 1 : isteri curang dibelakang suami dan sebaliknya.

elemen 2 : cerita hantu yg pelbagai (hantu gigi pn dh ade skrg).

elemen 3 : pembunuhan yg budget profesional (gangsterism).

elemen 4 : runtuhnya akhlak remaja..

nak lg gmpak elemen ni yg remaja suka ialah elemen 5 : xxx.


utk bngsaku, sila bgun drpd angan nafsumu.

utk penerbit drama @ filem yg bersifat 'opportunist',

igt dlm kita nk kaut untung, kita dh hancurkan maruah bngsa.

penulis beranggapan penerbit filem melayu di Malaysia ni tidak kreatif

dan otak mereke pn spt hantu gigi jgk. suka meniru ape yg dah sediada.

dimanakah nilai org kiter yg baik2 dulu. ape dah tak lagi org melayu

yg baik kat atas muka bumi yg berbentuk sfera ni.


hairan penulis dgn sikap segelintir penerbit filem n drama masa kini.

penulis bgga dgn donnie yen krna tlh menaikan nama bngsa China

dgn filem arahan beliau.walau pun beliau berbangsa China tetapi

smgt cintakan bangsa itu ptut kita contohi.


ayuh bgun bangsaku, generasi kita sudah smkin pupus moraliti nya.

inikah nilai yg ptut kita wasiatkan pda bakal anakanda,

cucu,nenda,ayahanda bonda serta ayah tiri. fikir2 kan...


Status dah macam satu entry daaaa....

sekian... hmm memang betol pon kan....

nak kate ape lagi...............................




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Contoh RESUME terbaik terbaik terbaik!!




AMARAN KERAS..

TIDAK SESUAI UNTUK PENGGANGGUR2...


ini hanyalah khayalan semata-mata...

jangan diikut atau ditiru di rumah anda...

cuma hanya untuk keseronokkkan hakiki sahaja ye!!

layannnnnnnn.....



Name: Tong Sum Parh

Age: Still young

Sex: Never. Still under age

Religion: I only have experience praying my cat who dead 2 years before

Race: I love to race, how you know?

Nationality: I don't like National, I prefer Sanyo

IC Number: 6735

Telephone number: House no telephone

Hand phone number: 3310

Address: Penang Jelutong

City : Nurhaliza?

Postcode: I never post anything

State: In my family, I am 2nd

Country: I love to travel to Canada

Marriage status: Secret

Email Address: Hotmail

Education Background: My teacher said not bad

Working experience: Last time got sell pirated VCD

Father's name: Daddy

Father's IC: You ask him

Mother's name: Mummy

Mother's IC: You ask her

Current Salary: Depends on my daddy mood

Expected Salary: As much as you can pay

When can start work: Depends on my mood

Highest qualification: Ya, very high

Grade: Ya, very high

College/University: College

Signature: Can I use chop?



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

PERANGAI PENGGUNA FACEBOOK

AMARAN KERASSSS!!!
TIDAK BAGUS UNTUK IBU2 MENGANDUNG..

jangan terasa dengan kenyataan ini..
jangan marah dengan saya.. bengang tape..
sebab kenyataan ini bukan saya buat..
tapi sekadar nak sharing di sini sahaja buat gelak2...

bila dah baca tu memang ada gak betulnya...
saya sendiri pon ader sket la terasa hi hi hi hi...
bagaimana pula dengan anda.. terasakah??
rasa tak rasa.. meh baca dulu.. mana tau kot kene dengan anda...

MACAM-MACAM WATAK
PENGGUNA FACEBOOK


1. MODEL : Tukar gambar setiap hari

2. PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari

3. OVER ACTING @ PERASAN BAGUS : Namanya
menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan
kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan
(Contoh :: 71M@T -> Jimat)

4. WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan,
walaupun tak penting !

5. PENGGANAS : Suka menyebarkan link yang
menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika
tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc)

6. BINTANG FILEM : Suka update status setiap 5 minit

7. BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk
wall post atau status -.-'

8. PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan dimana
lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin
Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap )
kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla ..bla. .
Semuanya berlaku dlm 1 jam. So annoying okayy -.-''

9. BUDAK HINGUSAN : Selalu menampilkan gambar
dgn gaya aksi ! (contohnya amek gmbr dgn mulut
terbuka luas, tak takut ke lalat masuk dlm mulut ?)

10. SHOWOFF : Nak makan pun siap ambil gambar
dulu dan dibuat pic profile. MOTIFFFFFF ?


so anda yang mana satu?? ehehhe...

jangan marah haaaaa... tah sape tah punya kajian ni..

saya amik dari SINI haaaa






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Sunday, October 23

PETUA : Elak sinki tersumbat

bukan sinki rumah saya


Cerita pasal sinki plak.. kalo tak dijaga dengan baik
memang boleh tersumbat.. lagi2 kalo ader yang buang sisa2 makanan
atau lebihan minyak masak dalam sinki umah...

So untuk atasi masalah poblem ni kan...
masukkan garam kasar dalam lubang sinki dan curahkan air panas
yang baru dijerang. Sisa2 tu akan larut dan saluran tu tak tersumbat lagi..

Tapi kalo buat tak hilang jugak... haaaa kene la panggil tukang paip gi betulkan..
dah nazak la sinki tu... kih kih kih...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Izara Aishah vs Fiona

khas penonton drama Soffiya hehehe..
korang tengok kan??
pasti berbuluuuu jeee dengan watak fiona
yang berjaya di bawak oleh si pelakon cantik Izara Aishah..
kata sumber beliau ni kacukan pakistan ye..

hmm memang ade mirip2 pon...
naib juara dewi remaja tahun lepass...
dikalahkan oleh Neelofa yang memang cun melecun tuh...
memang ramai yang masuk dewi remaja mesti pastu
jadi retis terutamanya pelakon kan kan kan kan.....

opss bukan nak cite pasal dewi remaja plak...
ishh sonsang sungguh penulis ini merepek..
tapi watak fiona tu.... eeee memang tensen la dengan
watak jahat yang berjaya dia bawak...

suke baca status dia di FB beliau lagi2 pasal fiona tu hehee..
kesian dia dikecam sebab jadi jahat dalam citer soffiya...
alaaa jangan la emo sangat.. nama pon drama...
kalo kita benci dengan watak fiona tu..
maknanya beliau berjaya la berlakon jadi jahat.. tak gitu..?
tapi besela masih nampak baru lagi kan kan kan...

dalam drama Jejaka J ade jugak dia berlakon...
tapi dia jadi gadis ayu yang jadi rebutan antara johan dan tauke
yang merupakan adik beradik dalam citer ni...
bleh tahan lawak la cite ni.. tapi dah abih daaaa......
ok jugak dia jadi baik.. lagi nampak manis dan bertambah2 cantik...

ok tu je nak bergosepp.. buybuybuy




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Saturday, October 22

TRANSLATE : Karangan Lawak Negeri Sembilan

saya amek gambar ni dalam pesbuk tah sape tah ehehehe...
kalu tak nampak boleh klik untuk besarkan la kalo boleh...
saya selaku anak kelahiran port dickson negeri sembilan
dengan sukacitanya akan menteranseletkan apakah
karangan ini dimaksudkan... harap saya dapat
meneranseletkan dengan betul.. jika salah aharap mahapkan..

PAGI ITU PAGI ISNIN. MAK DENGAN ABAH SAYA TIADA DI RUMAH.
PERGI MENOREH GETAH DI KEBUN GETAH. TINGGAL SAYA,
NENEK SAYA DENGAN ADIK SAYA YANG UMUR LAPAN TAHUN
JE KAT RUMAH.

TETIBA DAPUR RUMAH JIRAN SAYA MELETUP.
BELANGA DAN KUALI TERHUMBAN KE PINTU PAGAR.
NENEK SAYA YANG TENGAH BUAT KEKABU TU
AKIBAT TERGAMAMNYA, BIJI KEKABU TU DITERAJANGINYA.
LEBIH SEGENGGAM KEKABU DIKUNYAHNYE.
SAYA DENGAN NENEK SAYA BEKEJAR
NAK TOLONG JIRAN SAYA. (umang ai = mak oii) API NENEK
MOYANG BESARNYA. JANGAN KAN NAK TOLONG.
DEKAT PUN PANAS. TAK DITOLONGKAN JIRAN,
KALAU DITOLONGKAN SAYA PLAK (moda ? ntah ape ntah)

SAYA DENGAN ADIK SAYA PUN CANGKUNG LA KAT
PINTU PAGAR TUNGGU API PADAM. JIRAN SAYA
TAK TAU LA APA KHABARNYA. KALAU HIDUP ADA LA.
TAK LAMA TU JIRAN SAYA PUN BALIK.
RUPANYA DIA PERGI BONDA (bonda : kalo tak silap sungai kecik)
TENGOK ANAKNYA TANGKAP IKAN.

PUAS SAYA BAGITAHU DAPURNYA TERBAKAR.
TAK DIHIRAUKAN. SUKA SANGAT ANAK DIA DAPAT IKAN BESAR.
MUAK BETUL SAYA.
YE TAK YE SAYA PUN BALIK RUMAH.
SEKEJAP TU SAYA DENGAR JIRAN SAYA MERAUNG.
BARU PERASAN LA TU. AGAKNYA DIA NAK MASAK IKAN.
PERGI DAPUR TENGOK DAH HANGUS.
KARANG KALAU DIA DATANG MENGADU KAT RUMAH SAYA,
NAK JE SAYA BELASAH DIA. PUAS SAYA BAGITAU DIA TADI.

ITULA CERITA SEDERHANA NGERI YANG SAYA TENGOK.
TAPI TU PUN DAH LAMA. MASA SAYA KECIL.
TU PUN NENEK SAYA YANG CERITA.
"KALAU TIPU NENEK SAYA.. TIPU JUGAKLAH SAYA"


hahahhahahhahaha...
tergelak2 saya baca lalu translate karangan ini..
tapi bila baca dalam ayat BM yang betul
sungguh tak lawak karangan ini hahahaha...

okeh tu saje... salam sabtu dari saya buat anda... hahaha




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...