Bukan Blog Kamu: September 2011

Friday, September 30

penantian berakhir... legeeeeee... syukurrr..!!


sibuk sikit hari ni.. besela las day kan.. buat2 sibuk serta jadi penyibuk la...
hari ni hari yang terakhir saya bekerja di syarikat ini...
rase sedih.. terharu.. gembira pon ader juge...

cane plak tak gembira.. selama ini penantian berakhir sudah..
kira2 sembilan tahun saya menantikan saat ini....
pahit manis getir petir semua saya lalui nya dengan sehensem mungkin..
sedih sebab nak meninggalkan kenangan pahit manis disini....
takpe kan.. ader rezeki panjang umur kita ketemu lagi...
saya nak pindah dan bersekedudukan dengan suami sendiri..

saya nak jaga cik asven saya.. risau disana keseorangan...
kadang2 sakit disane.. saya sakit disini...
besela dah tua2 ni macam2 penyakit plak yang datang...
oh tua sangatkah kami?? hehehhee.. takpe kami sebayya...
same tua.. same muda...

bermula lah kehidupan saya sebagai seorang mini yang sejati..
wah moleh gitu?? saya nak berehat dari bekerja..
sejak spm saya kerja itu ini.. sambung belajar pon keje..
dah abih belajar haruslah kerja juga... sampai la sekarang..
teringin plak nak jadi pengganggur yang sejati..
merangkap isteri dan surirumah sejati hihihihi....
dah boring nanti boleh la carik keje balik...

petang ini menanti kehadiran cik asven dengan penuh semangat..
pulang ke perak barangkali esok hari... hmm babai subang jaya..
tapi aktiviti blogging dan pesbuking tetap diteuskan jueee....
ehh mane bleh tinggal.... tak pastila kerap atau tidak macam selalu..
oklah.. tuje nak cerita di petang yang suram ini....
ketemu lagi di lain ketika.. selamat hari jumaat...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

siapa nak beli LAPTOP APPLE berharga RM250?



mari mari jualan murah...!!! mari mari mari!!!

hargaa laptop apple selalunye berapa???

mahal bukan??





saya nak tolong jualkan laptop apple yang murah sket..

sekenhen la kot ni... ia berharga RM250 sahaja...

ader yang mau beli?? tanak beli?? adoiiii rugi sungguh anda...

sebab cemana nak dapat harga laptop apple 250 woihh....



mari2.. saya bagi tawaran ni selama setahun je...

selepas setahun saya tutup tawaran ini....

meh la beli.... murah jeni woooo.... meh meh meh...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


tadaaaaaaaaaa...........

saper nak beli pm saya di email berikut...


laptopapplemurahgile@yahoo.com.uk






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, September 29

Cara-cara buat nasi kangkang



ingin membuat nasi kangkang??

tak tau cemana nak buat nasi kangkang??

ingin mempelajari nasi kangkang??

apeee??? tanak belajar nasi kangkang??

ooo nak jugak belajar nasi kangkang??

boleh2.. saya sudah tau cemana nak buat nasi kangkang...




anda juge boleh cube buat nasi kangkang juga..

tapi bagaimana nak buat nasi kangkang yang sebenarnya..

apakah resipi kejayaan untuk membuat nasi kangkang??

dan apakah tujuan sebenar buat nasi kangkang??

mari kita saksikan bersama2 kaedah membuat nasi kangkang...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



tadaaaaaaaaa..........


sungguh tak senonoh dan semenggah bila beraksi
untuk membikin nasi kangkang....hahaha...


korang tayah buat la ye.. vuruk sungguh perangai itu meh..







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Kereta kena KAPAK!!!



hahahahhahahhahhahahahahahha

'pengapak-pengapak' kete tu tak takot ker biler
diorang 'kapak' kat situ...?
kang dikapak2 kan pule oleh penjenayah2...
jahanammmm!!

adehh rosak bahasa...


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, September 28

8 tanda lelaki perlu dijauhi



selain daripada lelaki rumit...
ada lelaki2 yang perlu dijauhi kerana mereka bahaya...
oh ape plak bahayanya???



1. Terburu - buru mengajak kamu berkahwin

Biarpun baru sebulan kenal namun si dia sudah membicarakan soal tunang dan mengajak kamu kawin. Kononnya terlalu cintakan kamu dan tidak mahu kehilngan kamu. Lelaki yang benar2 jujur sekiranya mahu mengambil kamu sebagai pasangan hidupnya tentu akan mengambil masa untuk mengenali kamu dengan lebih dekat lagi. Tentu ada sebab tertentu mengapa dia terburu2..


2. Kaya dengan kata2 manis

Berwaspadalah jika dia seringkali mengungkap "segalanya hanya untuk kita berdua" atau dia menyatakan yang die tidak boleh hidup tanpa kamu. Atau tanpa kamu hidupnya tidak beerti. Lelaki jenis ini pandai bermain kata2 dan selalu nya lelaki ini tergolong dalam lelaki yang sukakan kekerasan.


3. Sikapnya yang berubah2

Sikap si dia yang sukar di fahami dan sering berubah2 walaupun dalam masa yang singkat.kamu akan rasa setiap kali berjumpa, perasaan kamu tidak bebas dan begitu takut sekiranya tersalah cakap.


4. Terlalu cemburu buta

Sesiapa saja yang rapat ngan kamu atau pandang kamu si dia pasti akan buat muka tak puas hati.. bukan itu saje, setiap ape yang kamu lakukan mesti kene 'report' kat dia.


5. Suka merendah2kan kamu

Si dia sering kali merendah2kan kamu atau komplain terutama nya bila kamu melakukan sesuatu yang tidak di sukai. Dia akan cuba untuk menukar kamu kepada orang lain dengan menukar cara berpakaian, make up, style serta sikap. Ini akan menyebabkan kamu hilang keselesaan dan lama kelamaan kamu akan hilang kebabasan untuk jadi diri sendiri. Akhirnya kamu sendiri yang akan merasa rendah diri dan tidak yakin pada diri sendiri.


6. Sukar menerima penolakan

Kamu langsung tidak boleh membantah apa yang dikatakan dan diinginkan. Kerana setiap kali dia meminta pendapat kamu, tapi dia akan membantah dan mengakui keputusan nya adalah yang paling bagus untuk diikuti. Kalau sekali dua takpe..kalau setiap kali begitu pun, akhirnya dialah yang akan jadi pemimpin diTAKTOR!!


7. Suka menyalahkan orang lain.

Apabila die menjadi seorang yang tak disenangi anda atau kawa2 yang lain, dia akan menyalahkan orang lain. Kerana bagi dirinya, apa yang dilakukan kononnya untuk kebaikan perhubungan kamu dan dia.


8. Gunakan meterial sebagai ganti.

Apa sahaja yang kamu minta si dia akan cuba penuhi. Namun mungkin kamu tak sedar, ini adalah cara si dia mengikat kamu. Kononnya si dia telah sempurnakan apa yang kamu minta, jadi kamu harus sempurnakan pula apa yang di hajati.jadi, hati2...bila termakan budi, takut tergadai body...



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Candid : comelnya anda di kala bersin


ahhahahahahahah...
gamba ni telah membuat diri ini tertawa teresak2...
tatkala melihat beliau sedang mengeluarkan bersin...

gambar ini telah dicandidkan & disharekan di pesbuk...
maka dengan pantas & tangkas ku menggereb poto ini..
lalu ku menghapdet di sini...
sungguh lucu lagi melucukan...

hak hak hak hak hak hak....
COMEYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!!!


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Empire Mall meletup pagi tadi



terima berita dari kawan... empire mall meletup akibat gas..
sampai bergegar rumah di kawasan berhampiran...
fuhh nasib baik rumah saya tak bergegar...
empire mall ni terletak di SS15 saya duduk di SS19..
memang la tak gegar.. dekat tapi jauh sket hehe...



meskipun dekat.. tapi tak pernah singgah..
lalu lalang je depan empire mall ni tu pun kalo nak singgah
di subang parade atau carrefour...

ape kisahnye sehingga 4 cedera yang meletup jam 3.45pagi tadi??

SUBANG JAYA: Four people were injured while more than 300 people rescued and evacuated when an explosion occurred inside the Starbucks outlet at the Empire Subang here early Wednesday.

Four people, who were also trapped in the lower ground floor of the shopping complex that also houses a boutique hotel, were rescued by firemen from the Subang Jaya Fire and Rescue Department.

The 3.45am gas tank explosion that happened at the outlet located on the lower ground floor also damaged two other floors of the complex.

The injured, including a Nepali security guard and a local, who sustained cuts caused by falling shattered glass, were sent to the hospital for treatment.

Subang Jaya Fire and Rescue Department station chief Mohd Khairi Daud said firemen from Subang Jaya were assisted by their colleagues from PJ and surrounding areas in evacuating the hotel guests numbering more than 300 people.

Firemen said the damage was extensive.

The explosion had destroyed and broke through the concrete floor on the lower ground floor. It also caused damages to the office block and studio apartment next to it.

Firemen are now checking the building structure to ensure its safety.

SUMBER



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Permainan yang belum pupus



permainan yang rasenye masih wujud lagi

Kebarangkalian pon masih ader yang main lagi…

Layang-layang

Selalu bermain di waktu petang..

Bersama rakan taulan di masa lapang…

Bukan waktu angin kencang…

Mahupun semasa minum petang…

Kwang kwang kwang


Gasing

Main gasing boleh jadi pening…

Biler tengok gasing pusing-pusing…

Kalo kalah kene tendang dari garisan keliling..

Padan muke sape suruh tak pandai main gasing..

Wink wink wink

Guli

Ini permainan baling-baling guli..

Bukan nak main untuk geli-geli…

Saper terer main guli boleh dapat banyak guli..

Saper kalah main guli padan muke kamu lagi…

Hii hii hii


Galah Panjang / Galah Adang

Nak main ni kene ader garisan panjang

Biasanya main lapan orang…

Syok boleh adang-adang orang..

Yang menang tu mesti kaki dia panjang…

Kwang kwang kwang

Teng-teng

Main tengteng sua kene senteng

Kalo pijak garisan boleh kalah main tenteng

Nak main tenteng kene ader batu tenteng…

Kalo kalah tak boleh lagi main tenteng…

Ngeng ngeng ngeng

Congkak

Main congkak jangan sampai belagak

Sebab jadi juara bertahan main congkak

Boleh 2 orang jer main congkak..

Kalo lebih orang pegi beli lain congkak..

Hak hak hak


Cukup setakat itu sahaja dulu…

Ader lagi permainan dolu2 yang masih belum

Dikasiktau disini… bersambung lagi di lain waktu..

Lalalalalala…



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

rabu tak bersuara # mereka pon moden juga!


perghhhhh!!!!

*kagom*


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, September 27

Kesan ketagihan BAU KASUT!!!



bau kasut yang perit akan menyebabkan manusia boleh pengsan..
terutamanya bau setukin akibat proses perpeluhan tahap gaban..


tapi tak paham la.. ader jugak yang ketagih pada bau kasut berbau..
enak kah baunya?? sampai begitu sekali dihirup udara itu...
anda bagaimana suka jugak kah?? boleh stim kah itu bau
macam sesetengah manusia yang ketagih hidu gam!


orang dah kate jangan buat bende bukan2..!!!!
tengok aper dah jadi.. kalo dah jadi macam ni kalo tak pengsan mesti mati..
saper nak bawak pegi spital tu??
saper nak biayai kos pengrawatan kalo dah jadik macam tu!!
tulaaaa nyusahkan oranggggg ajerlahhh!!!

sungguh emo penulis ini.. bajet garang plak..




arghhh lantaklah nak kater aku haperrr!!
pedulikkk haper... ader makcik jiran sebelah umak pakcik aku kesahh??


korang tengoklah kesan dia!!!!!!!!!!!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





kahkahkahkahkahkah

padan muker ko kucing kahkahkahkahkah....degil lagikk!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

10 kebaikan air Coca-Cola.. terbaekk!!



Suke minum coke?? air peberet anda ke tu??
nak tau ape kebaikannya??
memang banyak kelebihannnnnnnyeeee!!!
boleh cuba sendiri di rumah untuk menguji keberkesanannya...

Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.


Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :


1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan
hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!


2. Untuk
mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?


3. Untuk
menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!


4. Untuk
menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.


5. Untuk
melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.


6. Untuk
menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.


7. Cermin kereta anda
berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap. Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal! Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!


8. Asid tersebut juga
menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis. Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki, bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya".


Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!


9. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula dengan ais!. Wahh!
Rasa cam minum Coke berperisa kopi.Asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu.


Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69. Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk meghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.


10. Cuba
rendamkan gigi-gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang! Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.


DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot? Cubalah! Syarikat Coke dimiliki oleh pelabur berbangsa Yahudi 100%. Kat Mekah ada Mecca Cola. Betul ker? Yang pernah pi Mekah bleh confirm kot?


Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang sama cuci cermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur serangga dll. Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency jika bahan cuci/pelincir/ penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya. Yang mana tak pass sains khasnya kimia dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains kimia ni kat rumah.

SUMBER :

Dilulus terbit pada Wednesday, October 19 @21:43:28 MYT oleh LinuxPro




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Kuala Lumpur zaman dulu-dulu



mari ekot saya melancong ke kuala lumpur...
merentas di zaman silam...
v
v
v
v
v
v
v
v





fuhh nostalgia sungguh kl ni...
beza sungguh dengan zaman sekang neh...
*kagum*


Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Monday, September 26

Kubur Mat Rempit





Ni kubur saper la yang kayer ni?? Dasatnyer beliau..

yang pastinya beliau bukan Islam la kan… mane ader org islam kubur cenggini???

Mesti masa hdupnya seorang kaki motor.. takpon tokey motor..

ataupon memangg seorang mat rempit??

Lawa plak design kubur ni… hehehe… jangan kter kot sudah.. tak baek taw.






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

10 Perkara bukti lelaki itu memang rumit



serumit2 perempuan.. rumit lagi lelaki kot?
ke ader yang tak setuju??

ader lelaki rumit.. ader perempuan pon rumit jugak..
tapi jum tengok betapa rumitnye lalaki...


1.Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu jatuh cinta kepadanya.
Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.


2. Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya.
Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.


3. Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala.
Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu tak ada IQ tinggi.


4. Jika kamu lebih pintar daripada dia, dia akan jatuh air muka.
Jika dia yang lebih pintar, dia bilang hebat.


5. Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba mendapatkanmu bermati-matian.
Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk meninggalkanmu.


6. Jika kamu beritahu dia masalahmu, dia kata kamu menyusahkan.
Jika tidak, dia tuduh kamu tidak mempercayainya..


7. Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti seorang pengasuh .
Jika dia yang cerewet pada kamu, itu kerana dia mengambil berat.


8. Jika kamu mungkir janji kamu, kamu tidak boleh dipercayai.
Jika dia yang ingkari janjinya, dia melakukannya kerana terpaksa.


9. Jika kamu menyakitinya, kamu sangat kejam.
Jika dia yang menyakitimu, itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sukar
untuk dijaga hati.


10. Jika kamu mengirimkan ini pada lelaki-lelaki, mereka pasti bersumpah semua
ini tidak benar. kan kan kan kan......



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Kau penipu yeee!!!

Bagaimana nak mengenali samada anda sedang dibohong? Tidak kira lelaki atau wanita, kalau dah kaki pembohong tu kawan baik pun digulainya hidup-hidup.Di bawah adalah tip-tip cara mengenali seseorang itu sedang berbohong..

Sesungguhnya manusia yang tidak pernah mengaku dirinya pernah berbohong maka dia lah PENIPU BESAR!!!

hahahaha amacam setuju tak dengan ayat di atas?? mana ade manusia tak pernah bohong.. ikot pada masing2 punyer bohong la kan.. ader yang kate bohong sunat la.. ader ke bohong wajib?? dah sunat ader mesti la wajib ader?? yeke?? ishh jgn memain ngan hukum..kalo dah bohong tu bohong jela.. tade sunat de.. kang sunat leskali kang hohoh....

Moh kiter tgk senarai kenapa manusia berbohong.. mungkin ader lagi tapi ni la antara nya yang paling org slalu berbohong.. tak caye jom tgk jom!!

1) untuk selamatkan diri
2) untuk menutup malu
3) untuk bermegah diri
4) taknak ngaku kesalahan
5) untuk menutup cela
6) untuk menjaga aib sendiri atau org
7) saje suka suki menipu...

tah ape macam lagi alasan untuk menipu... tak kisah la kan.. dah mmg peel camtu nak buat cemana yer tak.. kita layan kan ajer.. bak kate pepatah moden...


"DENGAR BOLEH.. PERCAYA JANGAN"
hahaha itula prinsip saya kalo kita tau dia ni memang suka menipu....

Saya selalu ngumpat ceni... "SEPULUH DIA CAKAP... SEBELAS SAYA TAKKAN CAYA"hahhahaa.... lebih satu tu kan.. maknanyer aper??? lu nilai la sendri....

Kita boleh kenal kalo seseorang tu berbohong... aper tanda dia berbohong??? senang je nak kenal penipu2 ni... jom kita lanjutkan bacaan ni... kita tgk tande2 seseorang tu pembohong... kalo si pinokiyo tuh bleh la kita tau kan.. kalo di bohong jer mesti hidung dia panjang.. tapi tu cerita katon la... kita tgk pada alam realiti plak.. mungkin ader yang kene..... kita tgk sape yang keneeeeeee.....................................................................




Menyentuh hidung
Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ianya membesar. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan pinoc
chio. Jadi, apabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang diselindungkannya.


Menutup mulut
Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.


Gagap
Apabila seseorang yang bercakap lancar dan licin tiba-tiba gagap merupakan tanda-tanda sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut berbohong. Jadi, jika anda bertanya pada teman lelaki/suami anda dan sidia gagap untuk menjawabnya, maka anda tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.


Pergerakan mata
Orang yang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Oleh itu,sekiranya kelipan mata berkurangan dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.


Melengah-lengahkan jawapan
Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berdusta.


Resah
Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong.


Kesimpulannya... kalo kita nak kesan sama ada seseorang itu berbohong, kita perlu sentiasa peratikan air muka dan gerak badannya dengan teliti. Body language dah bleh tunjukkan sama ada dirinya berbohong atau tidak. Sebarang perubahan dari keadaan normal mungkin merupakan tanda orang tersebut berbohong.


Tu dalam bentuk percakapan.. kalo dalam bentuk tulisan.. cemana kita tau dia berbohong???? haaaaa.... saya tau!! tapi biasanya.. kalo kita tau dia berbohong dalam bentuk tulisan.. melainkan kalo kita kenal peribadinya... tapi dalam bentuk tulisan dia jadi "orang lain" atau pon tulisannya menceritakan seswatu... hakikatnya kita tau cerita sebenar... cop!! dia adalah pembohong... maka semuanya kita boleh anggap dia memang suka berbohong! noktah!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Anda dah dapat gaji??? Batman pun dapat gaji oi





bulan lepas nak raya dapat gaji awal...
dapat gaji awal.. abih duet pon awal la ye tak..
jumaat lepas dapat sudah gaji yang terakhir untuk bulan ni...
hoho.. syoknyeeeeee 23hb dah dapat gaji hikhikhik...
abih pon mesti cepat jugak ni hehehe.. tappe dah pindah minggu ni..
tak perlu kuwatey pasal belanja di sini lagi hihihih...



tapi ada bende korang perlu tau ni wooo
Jangan tak tau plak.. batman pon ader gaji...
penat dia keje jadik superhero yer tak keh keh keh...
cukup bulan dia dapat la gaji dia.. tah saper yg bayau tak tau la kan...
mesti la boss dia yer tak.. takkan makcik kantin skolah senjon plak.. kih kih...
lawak plak tgk si betmen neh...




banje sirap satu banggg betmenn!!! hohoohho....


selamat pagi isnin semuaaaaaaaaaa... dah sarapannn??? ehhee
saya kenyang makan nasik lemak... burpppp Alhamdulillah....



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, September 23

Kursus 3 hari di hillcity ipoh

petang ini selepas balik dari kerja saya haruslah menggerakkan diri
ke ipoh seorang diri memandu kereta selama 2 jam setengah mungkin
untuk mengunjungi cik asven yang sedang berkusus bermula
ini petang sehingga petang ahad di hillcity ipoh..

saya sebagai isteri tegar beliau akan menjadi peneman tegar beliau
dan akan mengambil kesempatan jika ada untuk mengunjungi
hmm kalo tidak.. ape aktivi nak buat nanti...

jika tiada sebarang aktiviti.. saya berazam untuk
mengapdet blog secara autopublish untuk seminggu depan
yang terakhir saya bekerja di subang jaya ini sebelum pindah ke perak..
memandangkan saya bakal dapat pengganti isnin depan ni..
dah tentunya nak main internet kene kabe2 sket depan budak baru...
takkan nak ajar cara2 nak daftar nuffnang serta dapat BE plak kan....

ok selamat berhujung minggu..
moga saya selamat sampai dengan jayanya..
lame dah tak driving sorang2 dalam kejauhan ini..
harap2 tak mengantuk la di tengah jalan nanti...
sebab saya amat2 bosan nak bawak kete sorang2..mencikk!






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

" Bini aku mengandung laaa!!"


sepatutnya kalo bini mengandung mestila seronok kan??

tapi lain tau kisah ni.. bini mengandung hati risau plak...


Musalman : Aku peliklah...tiap kali aku pergi cuti..

mesti bini aku mengandung punye. 3 tahun dulu aku bercuti ke Bali,

dia mengandung. Tahun lepas aku bercuti ke Phuket

pun dia mengandung jugak.



Rozaimie : La...baguih dok ada la tu. Kali ni kau pergi la tempat-tempat sejuk

pula macam Paris ke...sah Bini kau boleh mengandung lagi...ha..ha...ha...



Tetiba Musalman senyap pulak. Muka pun serius je.

Suspen lak si Rozaimie rasa. Tiba-tiba Musalman bersuara semula...



Musalman : Tak boleh jadi ni...cuti kali ni aku kena bawak bini aku

bercuti sekali nampaknya...tak boleh tinggal lagi.... !!



Rozaimie tergamam...... La....macam tu ker.....patotla...!!!



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...