Bukan Blog Kamu: August 2011

Friday, August 26

MENANGIS dengar lagu raya


Dari pagi di tempat koje ni dengar lagu raya..
lebih kuat dari biasa sebab big boss dah balik
maka boleh la dengar lagu kuast sket dari biasa
mengikut semangat yang nak balik ke kampung petang atau malam ni...


tapi tengah syok2 layan lagu raya
sambil menerima duit raya dari boss2 serta hamper raya
tiba2 ader rasa sayu dan rasa nak menitik air mata..
oh cuba anda bayangkan untuk mungkin yang pernah merasa dan
belum lagi merasa.. berhari raya dengan keluarga baru
bukan keluarga sendiri di pagi raya isk isk isk...


saya taip kisah mengarut ni pun sambil meremang bulu mata
akibat keseraman yang melampau.. cemana ye di pagi raya nanti...
adakah saya akan teresak2 meraung atau menangis kepiluan...
atau saya akan tersengih2 macam biasa melemparkan senyuman
macam tade perasaan sedih di pagi hari raya..


setiap tahun beraya dengan keluarga sendiri..
dan pertama kalinya dah berkahwin dan atas permintaan suami
yang ingin beraya di kampungnye di pagi raya maka saya turutkan...
macam bess je tengok kezen dan kawan saya suami isteri sekampung..
sebelah kampung je weh.. boleh jalan kaki sehingga basah ketiak la!!
tak gadoh dan tak jumpe lebuh raya pon nak balik kampung..
tapi kata mereka plak lain... ishh tak bess jugak.. tak merasa jalan2
atas lebuh raya dan menjumpai tol2 yang sesak dengan kereta manusia...


saya ingin mengucapkan selamat hari raya mahap jahey baten
kepada semua umat islam sedoneya yang selalu singgah di blog ini..
atau kenalan2 baru dan lama saya sama ada kenal atau buat2 macam kenal
mahupun buat2 tak kenal dengan saya.. saya mohon sejuta kemaafan
sekiranya ada penulisan saya menghiris kalbu tuan2 dan puan2 semua..
atau tingkah laku saya telah menjengkelkan anda semua...
saya mohon mahap ye.. kalo buat salah lagi raya taun depan mintak
mahap lagi insyallah jika panjang umurnya....


hati2 di jalan raya.. sila pandu laju2 mengkiut had yang ditetapkan..
jika had laju 110km/j jangan bawak 80km/j plak.. lambat plak sampai nanti..
pastikan kereta berottek serta sudah diservis dari awal sebelum pulang..
rumah juga pastikan dikunci dengan sewajarnya
sebab masa ni la pencuri akan buat kerja overtime untuk mencari
pendapatan sampingan bagi menampung hidupnya yang merempat itu...


tak lupe jugak jangan apdet status pulang kampung bila
dan berapa lame kerana mungkin anda sedang diperhatikan..
takut2 perompak boleh merancang aktiviti masa lapang mereka itu
dengan sungguh efektif sekali sebab dia tahu anda takde kat rumah..
so jangan cerita detail sangat kat fb mahupun twitter ye cuti anda tu..


okeh selamat hari raya mahap jahey baten..



*tak buat kad raya plak tahun ni isk isk isk*



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

BAHAYA : Jangan luahkan kesedihan dalam internet

"pesal ape tak boleh?? biarlah saya luahkan di internet..
biar semua orang tau yang saya sedang bersedih dan berdukacita
nanti hati saya akan menjadi lega dengan meluahkan perasaan
saya di internet.. saya kan ramai kawan..pasti kawan2 saya dapat
membantu saya dalam kesedihan ini.. nape nak dihalang?"


ader orang berpendapat.. jika anda meluahkan isi hati anda di internet
sama ada di pesbuk atau di blog atau dimana2 sosial network
secara terbuka akan menjadikan anda lebih parah lagi...
bukannye melegekan perasaan anda yang gundah gulana itu..
malah akan menjadi lebih parah lagi... nak tau sebab ape...?


jika anda meluahkan perasaan marah atau sedih di internet...
kecenderungan anda diganggu emosi menjadi-jadi..
ini kerana anda pasti akan meluahkan perasaan tidak puas hati..
kesedihan hati dan kegeraman hati dengan menaip ayat2
cenderung kepada ayat emosi.. secara tidak langsung...
ini akan membuka pekung anda sendiri kerana anda telah
menunjukkan kelemahan anda di situ...


semakin anda meluahkan.. semakin seronok musuh2 anda
menyaksikan anda sedang bersedih berdukacita dan beremosi...
dan akan ade yang mengambil kesempatan di atas kesempitan anda itu..
maka berhati2lah.. jaga aib anda.. jangan sampai anda tidak sedar
yang anda sedang membuka pekung anda sendiri...


terutamanya yang sudah berumah tangga.. jaga aib suami atau isteri anda..
jaga aib ibu bapa dan adik beradik anda.. tak perlu cerita secara
terperinci dalam internet.. jagalah keluarga anda..
jika anda benci dengan keluarga anda sekalipun.. luahkan saja
pada yang terdekat.. tak perlu gunakan medium internet
sebagai jalan penyelesaian pemasalahan anda....


dalam anda tidak sedar.. luahan amarah dan kesedihan anda
akan menyebabkan emosi anda lebih terganggu...
sorok sket permasalahan anda itu.. jika anda sedang bersedih
kaji semula ape jalan penyelesaian yang paling mudah
selain daripada meluahkan di internet...


tak semua boleh diluahkan.. dan ade perkara yang boleh diluahkan..
jika anda berpangkat dewasa.. anda boleh fikir ape perkara
yang boleh diluahkan.. dan ape yang tak boleh diluahkan...
jika itu akan memalukan anda sendiri.. baik lupakan...


terutamanya yang suke mencarut meskipun menggunakan
simbol **** dan 1,2 huruf sahaja yang dipamirkan..
pembaca tidak akan membaca contohnye "F***ING"
"F bintang bintang bintang ING"
mesti orang akan membaca sepenuhnye kan kan kan??
so siapa yang mencarut sebenarnya haha...


secara jujurnya.. saya banyak kali meluahkan perasaan
gundah gulana di internet.. akibatnye...... hmm....
sekarang saya perlu berhati-hati.. supaya tidak terkena lagi..
setiap manusia ada masalahnye... jangan sampai anda
menjadi mangsa kepada pemangsa yang sedang
mencari kelemahan anda dan mengambil kesempatan
terhadap permasalahan anda itu... sekian...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, August 25

Bayi dijumpai dalam kulit tembikai KEJAM!





realistik atau fantastik..

beliau dibuang dalam kulit tembikai ataupun satu

jelmaan tembikai berbentuk manusia...

SUNGGUH KEJAMMM!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

siyan budak ni di apa2kan sebegini rupa

jangan mareeeeeeeeeee hhehhehehhehehhe


sekian entry mengantuk gile di pagi hari.. huargghhh






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

2 september 2011 isytihar cuti umum

betol ke?? info ini diberitahu oleh osmet saya di rumah sewa ini
tatkala kami bergosip tentang mood beraya dengan beriya-iya
semakin memuncak sehinggakan hilangnye perasaan untuk
bekerja dengan tekun apabila di pejabat kerana hanya memikirkan
tentang ketupat lemang rendang bahulu serta sampret..


lalu saya dengan semangat wajanye telah menggugel dalam internet
untuk mensahihkan ape benarnye kabaran oleh osmet saya ini..
kata beliau.. adiknye sudah kepoh2 di kawasan jajahannye...
ishhh kalo betul memang seronok la kan.. kira cuti yang dipohon
serta merta tidak akan ditolak dengan kejamnye kohkohkoh..


oleh itu saya pun dapat sumber dari Berita Harian
agar tarikh itu dijadikan cuti umum supaya rakyat malaysia
dapat bergembira dengan cuti hari raya dan menyambut hari kebangsaan
sekali gus disamping tidak terkejar2 untuk pulang ke kawassan kerja
untuk bekerja semula pada hari jumaat itu bagi yang tidak bercuti..


jangan silap paham.. artikel dalam BH itu adalah permohonan dari
seseorang bernama gelaran CUCU HAJI MERAH dari kuantan
yang menghantar surat kepada berita harian agar suara hatinya
di dengari oleh pemimpin supaya mempertimbangkan permohonan itu..
memang benar ape yang diperkatakan oleh beliau itu.. sokonggggg!!!
moga2 benarla ape yang dipohonkan sebab cuti saya dah habeh..
buat belanja cuti kawen aritu.. abih saya lantakkan sampai negatif hahaha




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Wednesday, August 24

Sebulan lagi.. lamenye lahai..


pudar je rase nak berblogging hari ini..
bak kate orang mati kutu sekejap...
mood beraya bertambah2.. jasad disini..
hati disane fikirkan persiapan raya yang terakhir...


tahun ni saya beraya di rumah cik asven dulu di perak..
kendian baru balik nesmelan di kg saya batu kikir jematan mosi..
ader kurang seminngu nak beraya dah.. kejap je masa ni pegi..
baju raya pun tak carik lagi..hehee.. ader ke jual lagi tah..
tiap2 tahun mesti camni.. beli baju raya mesti las menet..
suke sibuk kan hal lain.. patu baru nak pikey baju raya bagai.. *lehembab*


ape cite sebulan lagi..??
saban hari dok kira saat waktu dan hari..
makin lame makin malas dan terus malas..
mood hilang entah kemana...
semangat nak berpindah berkobar2 tiap2 hari..


mungkin dah terlalu lame berjauhan..
bukan berbulan tapi sudah bertahun-tahun..
ade kiranya kalo tak silap dalam....7 tahun adenye berjauhan..
sampailah jodoh disatukan akhirnya.. pun jauh jugak..
mungkin muak dengan keadaan semasa dan memaksa
diri ini untuk terus muak dengan masa dan keadaan...


sekian entry sakit di tengahari ini..





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Tuesday, August 23

Menderita akibat salah bantal.. benci bantal!!!


sebenarnya saya harini bermuram durjana
kerana 2 hari saya menderita sakit tengkuk
atau rakyat sekelian alam menggelarkan..

SALAH BANTAL

jahat sungguh bantal itu kerana disebabkan beliau
boleh membawa penyakit kepada tengkuk yang berpanjangan..
segala macam minyak sudah disapu bersih...
ubat je tak makan sebab bulan puasa.. dah malam lupe plak nak makan..

haii ape nak buat ni ha.. nak dipukul bantal itu
sebab beliau bersalah tak guna plak.. sia2 saje perbuatan itu...
bukannye dia paham yang kita salahkan dia mahupun
marahkan dia sebab dia dah sakitkan tengkuk kita..

tak sabar nak balik rumah.. nak berehat..
semalam pun tak datang kerja.. akibat menderita sebegini rupa..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Jom join bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

3 beradik mati lemas ditolak bapa ke dalam kolam


sms diterima dari Bernama yang dilanggan lagi...


"3 beradik mati lemas selepas dipercayai ditolak ke dalam
kolam takungan air oleh bapa mereka di Keluang Johor
7.30 malam tadi waktu umat Islam tengah berbuka puasa"


tekejut ko weh.. saya tak rasa bapa itu Islam
sebab mengikut cakap berita itu.. katanya si bapa
dalam pengaruh alkohol dan si bapa masih dalam siasatan
pesal ape dia tolak 3 orang anak nye dalam kolam sewaktu
dia sedang memancing kat kolam itu..


sebab kan arak boleh membunuh anak sendiri..
bukan hanya arak boleh membunuh diri semasa memandu..
tapi dalam keadaan tak berapa nak sedar dah bunuh anak2nye...
nanti dah sedar baru nak nyesal 3 anak sekaligus dah mati dibunuhnye..


dah dibunuhnye ader rase takot lalu nak minum racun plak..
nasib baik berjaya di tahan polis dari membunuh diri...haiyya...
nyesal tak sudah... hai tahla.. maleh nak cakap ape2..
nasik dah jadi bubur... tanggunglah sendiri tanpa prejudis lagi..


nak tau lebih lanjut sila kesini..



Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Jualan raya metrojaya PICC 2011


minggu lepas saya ade buat satu entry pasal INI kan..
so dengan rase eksaitet yang mendalam kami
mendatangkan diri jugak ke PICC untuk menjengah
mana la tau kot2 ader yang berkenan kan boleh la sambar ape saje..

tapi sayang sekali kami datang pada ahad petang..
bermakna banyak barang habis dijual..
cume tinggal sisa2 barangan yang masih belum laku lagi la...
bajet untuk mencarik langsir..
bekas kuih raya.. baju raya.. kasut raya...
memang semuanya ada.. tapi pilihan hati tade yang berkenan..

beginilah rupa paras PICC untuk sape2 yang tapena tengok..
haha.. saya pun baru pestaim datang jugak.. tade urusan bakpe nak datang..
ha ni ader sale metrojaya barula nak menjengah disitu...
cantik tempat dia.. rase nak berposing sakan..tapi masa terhad..
maka kami hanya petik sekeping 2 sahaja sebagai hiasan peribadi...


suasana di PICC... memang murahhhhhhhh gileeeeee!!!
rugi sape tak datang..dan lebih rugi datang lewat macam saya hoho..
dah macam ala2 sale kat sogo je.. hmm lame tak pegi sogo..
malas nak pegi.. mesti sesak.. baik cari tempat lain.. same je..



so sebagai kenang kenangan yang mentenangkan..
kami pon menyenap barang sekeping 2 sebagai hiasan
entry ini sebagai bahan bukti konon2nye pegi shopping...
berejam2 lamenye dok dalam picc tu hanya sehelai seluar sahaja
yang disambar... kami same2 cerewet.. cari barang punye lame..
tapi tak beli pon hehe... seluar slack je yang dapat dibeli.. jadilakan..

dah dekat putrajaya dengan nilai..
kami terus ke nilai 3 dalam misi mencari kapet.. langsir dan meja..
akhirnya kami cume dapat kapet dan awning langsir je..
yang lain tak sempat sebab kami dijemput untuk berbuka
bersama keluarga dan anak didik kakak saya di usim bertempat
di rumahnye juga di nilai spring... Alhamdulillah kenyang..

selesai makan kami terus berangkat pulang dengan letihnye
ke perak pula untuk menjalankan misi lain pula..
sekian gosip shopping raya di hujung minggu...





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Entry Gayat #2 : Berbuka puasa dengan Yana Samsudin



pernah satu ketika saya buat entry gayat yang bertajuk
tiba-tiba bebaru ni saya berbuka puasa sesame tidak semeja
dengan beliau plak.. hhihihi ape kesahnye nih..




bertempat di De' Lanai Lakeview Cafe presint 10 putrajaya
pada sabtu lepas bersamaan 20 ogos 2011...
memandangkan saya ada 'orang dalam'
beliau mengajak kami berdua berbuka puasa pada sabtu itu
dengan harga diskaun 16.90 sahaja sebuffet!!!
saper tanak makan sedap dengan harga sebegitu rupa kan...

tambahan pula sabtu tu jugalah sorang retis comel ni juga datang..
bagitahu 'orang dalam' itu pada saya hihi..
camtulah kisahnye cemana tetibe terjoin sekali disini...



round pertama.. saya tak berapa sihat dan tak lalu makan..
cume amik mee goreng sahaja.. sedappppppppp!!
cik asven dah tentu amik nasik dan lauk pauk yang tersedia...
serta kuih muih sebagai menu tambahan untuk membuntingkan perot..
tak lupe juga pengat pisang yang manis dan lazatttttt!!
yang pepel tu bukan air ye.. tapi lilin.. nanti malam sat g gelap la..
macam candle light dinner sudah hehe...


setibanya saya disini dalam jam 7.10 petang..
dan mencari parking di kawasan itu.. kelihatan kelibat si comel yana
ni pun baru sampai jugak.. saya dok usha2 beliau dari dalam kereta..
tinggi cantik kurus comel.. gayat jap tengok beliau ni dari depan hehe...

gambar tersebut disnap pleh 'orang dalam' itu sewaktu
yana ni tengah cedok makan kawasan makanan itu..
saya nak pegi amiik?? maluuuuuuuuuuuuu.. hihi..



saya pun amik gambar curi yana sedang amik makanan
dan cik asven saya turut juga memposingkan diri
sebelum berbuka pose bersama2..
sememangnya meja yang ditempah dekat dengan makanan..
supaya kami senang nak amik makanan2 itu dengan mudah..


selesai berbuka puasa dalam jam 8 malam gitu..
kami pun sudah kekenyangan dan keboncitan
kerna telah memakan hanya 2 kali raun je..
tak boleh lupe ayam madu masak merah.. memang mabelesss..
makanan banyak juga habis.. sampai ader yang tak cukup!!

sewaktu kami nak berangkat pulang..
yana ini juga sudah selesai makan lalu disapa oleh asven saya..
" yana.. budak ni nak amik gambar same"
sapa si asven pada beliau dengan ramahnye..

"alaaa boleh2 meh sini... eeee apeee budakkk dia panggil
awak kihkih? takkan budak.. ni isteri dia ekk"
balas yana sambil pelok saya dan tergelak2
sebab cik asven menggelarkan saya budakk.. cisss....

"aah bini dia hahaha.."
saya pun join sekali gelak beliau..

dah malam...kami telah membelakangi dengan cahaya..
maka kami pun otometik jadi gulap gelita..
dan sedikit getaran jiwa telah berlaku disitu..
kamera kami telah dimakan usia.. makin tu makin sensitip..
salah teknik.. mesti gambar gegel macam orang pakenson..
kene sambar dlsr satu ni..geram tengok gambar gegel2 ni..

saya dikala senja nan berlabuh menanti azan maghrib yang
akan berkumandang...tapi sayang badan tak berapa sehat..
makan pun tak lalu.. amik mee sebagai pengalas perot...
sekian entry gayat untuk hari ini...






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Perkhidmatan maybank dalam pejabat pos


berapa kurun lamenye saya tidak menjengah ke pejabat pos..
tade plak saya tau pejabat pos sekarang sudah macam2 adaaa...
isshhh memang lame gile sampai tak ingat bila las kali pegi pejabat pos..
sehinggalah semalam saya singgah di pejabat pos atas urusan
nak mereniyu lesen kereta di pejabat pos kg gajah perak..


bercanggahan pendapat dengan cik asven..
saya nak buat setahun beliau suruh buat 2 tahun macam dia jugak..
atas alasan tahun depan tak perlu lagi nak fikir nak renew lagi..
kononye tahun depan akan lapang dada sebentar laaa..
ishh... raya2 ni malas betul nak membazir itu ini..
banyak benda yang nak dishoppingkan kan??
so dengan rase gundah gulana nye saya turutkan juga 2 tahun..


mase melangut tunggu nombor dan bergosip itu ini dengan cik asven..
tibe2 saya ternampak satu bunting di tepi pintu pejabat pos itu..
saya pun tengok apekemende yang boleh dibuat
salah satunya masukkan duit dalam akaun simpanan..
oohhhh yekeee!!! takde la saya tau pon...sungguh gayat diri ini..
ketinggalan zaman sungguh saya dalam arena pejabat pos itu..


ahaaa!! kebetulan memang nak pegi maybank nak masukkan duit..
saya pun terus isi borang dengan rakusnye..
alih2 tang isi no akauun kantooi sudah...
no akaun dalam empon bimbit la plak.. dah la tinggal kat rumah!!
dengan penuh rasa kecewa kami pun pulang
setelah selesai urusan mereniyu lesen di kala puasa ini....


untuk mengubat hati yang lara kami pun menyinggah
di param kg gajah itu.. dah macam YB beliau..
asal lalu lalang je ader je orang tegor.. sampai naik segan...
orang lame.. mesti la ader yang kenal.. same jugak kalo kat tempat sendiri..
bila pegi param je mesti jumpa kawan2 lama atau sedara mara..
sama ada tegur atau tidak je kan?? kira boleh jejak kasih la
bila pegi param di kawasan sendiri ni.. hehehe...




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Friday, August 19

Carilah suami yang main........

Jgn cari suami yg mainn BOLA ,

sebab dia akan sepak2 kita ...


Jgn cari suami yg main BADMINTON ,

sebeb dia akan pukul2 kita ...


Jgn cari suami yg main VOLLEYBALL ,

sebab dia akan tampar2 kita ...


Tapi carilah suami yg main RUGBI ,

sebab dia akan peluk dan sentiasa lindungi kita...


ape pon saya sayanngggg laki saya kehkehkeh

biar ape pon dia nak main hehehe…


macam aku sorang je ader laki chett!!!





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Kepulangan yang dinanti - lagu buat suami


lagu raya ini mengingatkan saya pada si dia..
memandangkan asven saya akan berkunjung lagi pada hari ini
untuk menemui mininya yang kesepian disini
dan menemani mininya yang ingin bershopping pada esok dan lusa hari..
maka dengan ini saya ingin tuju lagu buat beliau...


liriknya haruslah ditukar kan hehehehehhehee


Bergema suara saya di angkasa
Selembut bayu meresap ke dalam jiwa
Betapa hatiku terharu
Menyambut suamiku kembali


Terbayang senyuman di wajah nan sepi
Pulangnya suamiku di malam yang murni
Kasihmu seharum kasturi
Melambai suamiku kembali


Dalam dakapan keheningan maya
Pertemuan yang menyentuh di jiwa
Seminggu lamanya terpisah
Harapan kini menjadi nyata


Kiranya perpisahan terjadi lagi
Suamiku pergi mencurahkan bakti
Doaku teriring selalu
Semoga bertemu kembali


Pulanglah di hari ini
Begitulah harapan dinda




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Imej aneh di langit - eeee apeee tuuu




buat kunjungan mesra di blog cik edy
teruje dengan entry beliau mengatakan ada imej pelik di langit..
saya pun cube mengikut arahan tanpa membantah
untuk membuktikan adakah auta atau fakta..



setelah diterai dengan sekali lafaz aje...
maka sahlah apa yang di dakwa seperti yang dikecohkan
dalam pesbuk dalam page gang blogger itu...


kalo anda juga mahu mencuba dan lihat sendiri bende pelik itu..
sila terai perkara ini di pc anda sendiri dengan mengkut arahan ini ye..


1) bukak web googel maps anda (maps.google.com)
2) bahagian search taip ini nombor 47.110579,9.227568
3) ada anak panah kale hijau tu sile klik 'street view'
4) klik gambar itu ke arah atas dan tekan kiri plak dah..


siapppppppp!!! pastu tengok ape mende kat langit tu..
mesti same dengan gambarajah di bawah yang saya kopimilo sendiri..
andaikate dah hilang maknenye dah lari latu sebab ramai orang tengok..
kalo ade lagi certeka apekemende tu haaaaa????


makhluk asing ke?? hantu ke ?? roh bertebangan ke??
eeeeeee... ape tu haaaaaaaaa!!!!





Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

SYAITAN DUDUK DALAM HIDUNG ANDA hehe


nak tau tak, hidung adalah salah satu anggota yang amat

disukai oleh syaitan. Masa yang paling sesuai untuk setan ni

datang masa manusia sedang enak tido berdengkorr..

tak dengkor pun datang jugak yee!


masa tu syaitan akan berkumpul kat dalam hidung. tak pasti dengan

cepat tepat kenapa dia suker sangat dengan lubang hidung

manusia tetapi ia boleh menganggu kita untuk bangun dari tidur…


bersihkan hidong (korek hidung dengan sopan) apabile bangun dari tidur

adalah satu amalan yang dilakukan oleh Rasullullah selain dari bersugi.

Bayangkanlah syaitan buat sarang dalam lubang hidung kita,

macam-macam dia bikin wooo. (macam-macam adaa)



Cara nak membersihkannya dengan cara begini :-


Berselawatlah dan gunakan jari yang paling kecil, dengan perlahan-lahan

dan penuh kesopanan tanpa buang merata-rata atau meletakkan

di tempat tak sepatutnye. tapi jangan korek masa berpuasa.. batal plak kang..

nak bukak pose dengan mengorek hidung pun ape salahnye..



Jangan gunakan ibu jari yang besar atau sebarang objek tajam kerana

takut la hidung anda akan cedera parah sehingga mengeluarkan darah

ataupun bulu hidung akan tertanggal dan menjejaskan rupa paras pulak,

nanti lubang tu akan jadi luas macam serombong kapal daa. kehkehkehkeh


Nak bubuh sabun dettol pun boleh jugak supaya lebih wangi

tetapi jangan le banyak sangat, nanti berbuih pulak lubang hidung tu,

boleh lemas tu atau nanti orang ingat sawan hidung plak haha kan susah,

setakat ni takda seorang pun yang sanggup buat CPR melalui lubang hidung.


Kalau teringat sama-sama lah kita mengamalkannya kerana

melalui hidunglah kita menyedut udara pemberian Allah dan dapat

menghidu bau syurga (ini bergantung kepada amalan masing-masing ye).


Akhir kata........

"Walaupun dirimu tidak kukenal tetapi lubang hidungmu

tetap menjadi pujaan hatikuu"


Hadis Abu Hurairah r.a: Nabi s.a.w telah bersabda:

Apabila seseorang dari kamu bangkit dari tidur, maka hendaklah dia

memasukkan air ke dalam hidung dan menghembusnya keluar sebanyak

tiga kali kerana sesungguhnya syaitan tidur dalam rongga hidungnya

iaitu ketika dia tidur (Muslim)




Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

KAMI BLOGGER PRIHATIN


sedih tengok mereka..!!! meremang bulu roma masa cari gambar2 ni..
aduhai.. mari same2 kita menderma dan membantu mereka..!!












Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Rekod baru : paling huduh dan terburuk di dunia







pertama kali dalam sejarah blog saya inila julung2 kalinya
kejadian sebegini rupa telah terjadi dalam hidup saya...
oh skemariah plak dah..


mane taknye.. tak ke pelik bila tengok keyword baru untuk harini
sebagai hiburan di masa lapang sebab mesti ade keyword mengarut
yang datang saban hari dan direkodkan oleh macik nupnang itu...


bila saya tengok keyword harini saya tercari2..
mana pegi budak kiwed ni yang lain..
kenapa perlu menyorokkan diri mereka itu.. haruskah begitu??
kenapa ader barisan hurup yang panjang gileeeeeee!!



bila saya sekeroll sampai bawah kan.. barula saya dapat jawapannya!!

saksikan laaaaaa!!!!



tak caya sile klik kasik gemok gedempol.. ia satu gambar..
bukan 2 gambar yang dicantum menjadi satu..


"aku tapeena jumpe tautak kiwed macam ni sekali punye buruk
dan telah mencacatkan reputasi gambarajah carta kiwed aku nih!!
tibe2 ader barisan hurup yang panjang.. dengan kale biru yang kosong
memenuhi ruang mega itu...ape giler orang search menggunakan ayat!!

ni dah bukan kiwed dah ni... ni dah macam satu entry dah ni...
agaknye dia kopi itu cerita lalu dia search kot.. lalu tesinggah ke blog ini..
dan aktiviti gelap beliau itu telah dirakam dengan kejamnye oleh
makcik angkat saya bernama macik nupnang.. hohoh..."







Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Thursday, August 18

ADA SIAPA NAK DUIT RAYA??



harini saya diarahkan oleh majikan saya punye staff
untuk mengisi borang menukar duit raya
secara berjemaah dan dihantar ke bank taktaumane
pada suatu hari nanti dan akan tiba duit itu di tangan masing2
sebelum raya yang bakal menjelma tak lama lagi..


ramai yang dok pakat gelakkan saya sebab saya nak tukar
duit sebanyak RM**.00 untuk ditukar dengan duit syiling2 baru..
saya ingatkan dah keluar itu design baru punya syilingnye adoy..
rupenye belom ek?? mana la tau.. tak keje ngan bank...sori!!


saya ingat nak kasik anak buah saya seramai 27 orang itu dengan
duit syiling hohoh...padan muke merekaaaa hohoho..
ehhh duit ape kan??? janji dalam setiap sampul same je macam
nak bagi jumlah sebenar.. RM10, RM5, atau RM1....


cume nak kasik kembang edong la saya bila kasik mereka duit syiling baru..
bagus untuk menggelakkan menggalakkan mereka menabung kan??


itu baru cite anak buah je.. family belah suami nanti..
kezen sepapat saya lagi fuhh ramaiii woihh.. hahah...
tengokla jeki cane.. ader lebih kita kasik lebih..
tu dah derma belom kat tabung somalia tu.. jom2.. sini2...


so dengan ini saya nak kasik duit raya jugak
pada penyinggah2 blog ini.. pengkomen2 blog ini...
peninjau2 blog ini.. dan pembaca2 blog ini...













saya hadiahkan duit raya untuk anda RM500.00
amacam bessss tak ??? hehehehe





alamak tak bess ekk??

alaaaaa amik laaaaaaaa.. ehhee lariiikkkkkk...

jimat2 berbelanja ye.. ingat2lah orang susah disanaa.....






Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Bukan Blog Kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...